20160814_193712_HDR
Zwanger tijdens de vakantie!

Nog steeds de tiet
Ik geef mijn dochter Mikki van 21 maanden (30-11-2014) borstvoeding. Ook nu ik zwanger ben sinds 13 weken. Kan dat wel? En is het wel gezond voor de baby en mij? In dit artikel leg ik uit wat een zwangerschap betekent voor je melkproductie en mijn ervaringen hierin.

Is dat wel goed voor de baby?
Alles wat je eet en de energie/voedingsstoffen die je hier uit haalt gaat allereerst naar je baby via de placenta. Daarnaast gebruikt je lichaam voedingsstoffen om moedermelk aan te maken via je bloed. Last but no least ben jij aan de beurt als moeder. Zolang je voldoende, gezond en gevarieerd eet kom je niks tekort en je baby dus ook niet. Nou, dat zit bij mij wel snor hoor! Ik ben dol op eten, wij zijn thuis net konijnen qua het eten van groente- en fruit. Daarnaast eet ik veel eieren, noten, zuivel en eet ik naast vlees ook één keer of vaker per week (vette) vis. En ik ben dol op bruine boterhammen. Daarnaast ben ik niet te beroerd om ’s avonds een zak chips los te trekken en er wat Milka  achteraan te proppen. De baby, Mikki en ik komen dus niks tekort! Ik vond zelf ook al dat ik best veel honger heb haha! Ik eet gewoon voor 3 of zoiets 😉 Natuurlijk sport ik daar wel bij (3 keer per week) want wil wel lekker in shape blijven.

Minder melk
Als je zwanger bent kan je melkproductie teruglopen, oftewel je kunt minder melk in je borsten hebben (hoeft niet overigens). Daarnaast gaat je melk vaak wat zouter smaken (dit komt omdat het geconcentreerder is), dit vinden veel baby’s niet lekker. Ongeveer 2/3 van de kinderen stopt met drinken bij de moeder als ze zwanger is. Laat ik nou net een meisje hebben die dol is op hartige, zoute dingen. Ik noem: olijven, kaas, feta, kip etc. En ik zal je zeggen: volgens mij vindt Mikki mijn melk nu lekkerder! Ze zegt vaak zelfs hmmm!!!! en gebaart dan ook van lekker zeg! 🙂 Mikki drinkt 2 tot 3 keer per dag bij me, maar er zijn ook dagen dat ze maar 1 keer wil drinken. Meestal drinkt ze de ochtend en de avond, soms een keer overdag of een enkele keer ’s nachts. Op vakantie in Spanje een paar weken geleden heeft ze een paar dagen wel 5 keer per dag gedronken, het was daar erg warm!

Samen geinen na een voeding
Samen geinen na een voeding

Droogdrinken
Sommige kindjes vinden het niet erg om aan de borst te blijven drinken ook al komt er weinig of niets uit. Dit noemt men ook wel ‘droogdrinken’. Dat zijn dus echte diehards! Als de zwangerschap richting het derde trimester gaat zal de melkproductie langzaamaan weer op gang komen. Hoeveel melk er dan is, verschilt per moeder (bron: la leche legue). Nu weet ik natuurlijk niet of Mikki droogdrinkt of echt drinkt. Ik kolf niet meer sinds Mikki 19 maanden is, dus ik zie ook geen melk meer. Nu moet ik wel zeggen dat Mikki best goede plasluiers heeft. Mikki is dol op water maar ik moet haar wel vaak aansporen dat ze water drinkt, soms drinkt ze op een dag weinig water. Maar dan heeft ze wel goede plasluiers, dus ik heb denk ik toch best wat melk! Mikki wil soms geen avondeten. Dan wil ze extra aan de borst en dan is ze ook blij. Ik ben dan ook blij, want dan krijgt ze wel genoeg voedingsstoffen en vocht binnen.

En wat als de baby er is?
Dan zeg ik tegen Mikki: ‘Ga es weg, ik ben de baby aan het voeden’. Haha echt niet! Dan ga ik gewoon tandemvoeden. Wat? Dat is dat je aan 2 kinderen borstvoeding geeft. Natuurlijk eerst aan de baby en daarna pas Mikki. Bij erge stuwing kun je dan ook je oudere kindje de druk laten afdrinken. Maar hé, misschien wil ze dan zelf wel niet! Misschien is dan alles wel voor de beeybeey (zoals Mikki de baby noemt). Ik vind alles best! Ik ben niet van plan om in het openbaar, zoals in de stad, zowel mijn baby als Mikki te gaan voeden. Dat doe ik dan alleen met de baby in het openbaar. Maar zolang we thuis zijn of bij goede vrienden/familie en Mikki wil ook een slokje: waarom niet! Ik ben nog maar 13 weken zwanger, er kan nog van alles veranderen. Zolang Mikki wil drinken ga ik daar gewoon in mee!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.