Je eigen gemaakte moedermelkcrème!

Smeren met je moedermelk
Dat moedermelk een wondermiddel is is algemeen bekend. Naast het geven van moedermelk aan je kind kun je er ook mee smeren. Er zijn veel moeders die bijvoorbeeld wat moedermelk smeren in ontstoken oogjes van hun baby. Daarnaast kun je ook moedermelk in een badje gooien, je baby krijgt er een mega zacht huidje van. Maar je kan van je eigen melk ook crème maken: moedermelkcrème. In dit artikel leg ik uit hoe je dat maakt!

Benodigheden

De benodigdheden!

Je heb nodig voor een potje:

 • Kokosolie 90 gram
 • Moedermelk 90 ml, liefst zo vers mogelijk
 • Een eetlepel bijenwas
 • 3 druppels vitamine E olie
 • Een kek potje waarin je het kunt bewaren
 • Een grote en een kleine pan, een garde/vork en een koude kom
Zie je dat potje moedermelk zitten haha?

Ik heb alles gekocht bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen). Het potje heb ik gekocht bij Dille en Kamille. De melk komt uit mijn eigen borsten 🙂

Zo maak je het

 • Pak twee pannetjes om de kokoskolie au bain marie te laten smelten. Je kunt bijvoorbeeld een pan kokend water opzetten en hierin een leeg steelpannetje hangen met de kokosolie erin, zodat die gaat smelten.
 • De kokosolie is in een mum van tijd gesmolten. Nu kun je een eetlepel bijenwas erbij doen. Ik heb de bijenwas van Holland & Barret, dit waren een soort platte korrels. Ze smelten het beste als je ze al roerende kapot maakt met een vork. Dit duurt langer dan het smelten van de kokosolie.
 • Ondertussen een potje moedermelk opwarmen tussen je borsten, zodat het niet ijskoud uit de koelkast komt. Zo hup tussen je bh! Zie foto. Deze stap kun je natuurlijk schrappen 😀 Je kunt ook eerst kolven en het daarna direct gebruiken voor je crème. Ik had in de ochtend al gekolfd en het bewaard in de koelkast, vandaar dat het te koud was (de kokosolie en bijenwas is best warm namelijk vergeleken met de melk). Je kunt het natuurlijk ook eerder uit de koelkast halen, hoeft er geen koud potje tussen je borsten! Ik vond het wel geinig om te doen.
 • Als de kokosolie en de bijenwas gesmolten zijn giet je het over in een koude kom. Blijven roeren!
 • Giet 3 druppels vitamine E olie erbij. Blijven roeren!
 • Als het een beetje is afgekoeld (na 3 tot 5 minuten) kun je de moedermelk erbij gieten. Ik was de moedermelk kwijt! Mijn beste vriendin gilde: het potje zit tussen je borsten! Oja haha!
 • Als je de moedermelk erbij giet ontstaat een ware explosie: in 1 seconde is het een soort pap!
 • Roer in deze pap totdat alle klontjes eruit zijn
 • Giet het over in een mooi potje en plak er een etiket op
 • Zet het in de koelkast om het houdbaar te houden.
Mama, waar ben je nu weer mee bezig?!?

In de koelkast stijft de crème op als een soort knetterharde boter. Je kunt met een lepeltje er steeds iets uit schrapen en het vervolgens tussen je handen smeren: het wordt dan vloeibaar. Daarna kun je het smeren waarop je het wil!

Waarvoor gebruik ik het?
Ik gebruik het nu twee dagen. Ik smeer de moedermelkcrème op de ruwe plekjes van mijn baby Jack. Mijn dochtertje Mikki (2,5 jaar) heeft ook veel ruwe plekjes op haar benen. Hierop smeer ik het en daarnaast smeer ik haar hele lijfje ermee in, omdat ze een droge huid heeft. Ik smeer het zelf ’s avonds op mijn gezicht. Op hete zomerdagen heb ik soms last van eczeem, ik mag nu ik borstvoeding geef de hormoonzalf niet gebruiken. Zodra ik weer eczeem heb ga ik mijn eigen moedermelkcrème erop smeren!

De zalf kun je ongeveer 1 week bewaren buiten de koelkast (dan is het lekker zacht), in de koelkast wel 2 tot 3 weken. In de zomer zou ik het sowieso in de koelkast bewaren! Als je het in de koelkast bewaard wordt het hard: het wordt snel vloeibaar als je wat in de handen wrijft en dan kun je het smeren.

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

37 reacties op Zo maak je moedermelkcrème

 1. Moedermelkcreme!!als dit helpt tegen mijn rode plekjes in mijn gezicht!!Hoe natuurlijk wil je ’t hebben?!

 2. Ik heb nog heel veel moedermelk in de vriezer. Kan ik die ook gebruiken voor de crème, aangezien je er bij hebt staan zo vers mogelijk?

  • Je kunt ook olijfolie gebruiken, dit werkt net zo goed. Kokosolie ruikt alleen erg lekker. Vitamine E werkt herstellend voor je huid.

 3. ik heb het gisteren gemaakt, had geen bijenwas in huis en nog restje melk over, dus dacht probeer het gewoon, resultaat: prima creme en na 1,5dag gebruiken zie ik al verbetering aan de luieruitslag van dochterlief. Zou je de creme ook kunnen invriezen? dan kan ik nog een keer maken en de helft invriezen.

  • Ik denk dat je het beter niet kan invriezen omdat je werkt met een gevoelig product, na het dooien is het denk ik niet lang houdbaar en de substantie bij invriezen veranderd.

 4. Wouw wat een geweldige zalf. Ik heb het zaterdag gemaakt voor mijn dochter van 8 maanden (en niet meer stil blijft liggen) die een heel gevoelige huid heeft, veel last van ruwe plekjes, eczeem-achtige vlek in haar nek en op haar rug en het kalmeerde al snel (nog niet weg). Ik heb haar hele lichaam ermee ingesmeerd zo ook haar smetplekken in haar hals. Ik was er huiverig over, omdat het niet droog is, maar ook dat is zo goed als weg! ?
  Mijn schoonvader was om onder de indruk, bij had een snee/kras op zijn arm en na een uurtje was het al een stuk minder… Ben echt onder de indruk en voel me een PowerWoman dat mijn lichaam dit produceert ?. Dankjewel voor dit recept ?

  • Ik zou het niet weten! Het is wel hele vette crème en er zit vitamine E is. Vettigheid en vitamine E helpt voor het herstel van de huid. Oftewel ik zou het gewoon proberen 🙂

 5. Hallo!

  Ik heb een aantal keren moedermelk creme gemaakt met succes.. Nou wil het sinds eergister niet lukken.. Het is tot 2 keer toe waterig, er ligt letterlijk een laagje water in het potje.. Het is ook geen creme geworden! Heb je misschien nog tips?? Waar kan het aan liggen? Kan het zo zijn dat ik de kokosolie en bijenwas te lang af heb laten koelen voordat ik de moedermelk erbij deed?

  Ik hoor het heel graag!

  • Hoi Ivana,

   Kokosolie is gevoelig voor temperatuurverschillen. Bij warmer weer, zoals in de lente en de zomer, wordt het vloeibaar (als olie i.p.v. een vaste massa). Dit verklaart het ook dat het nu waterig is.

   Je kunt 2 dingen doen:
   1. Het bewaren in de koelkast. Het wordt dan wel knetterhard. Maar dan haal je steeds met een lepeltje er wat uit en smeer je het uit in je handen (het wordt dan direct vloeibaar). Met warmer weer zou ik het sowieso in de koelkast bewaren
   2. Olijfolie gebruiken ipv kokosolie (ik vind kokosolie wel fijner)

   Groetjes Bianca

 6. Ik heb de creme gister gemaakt en vandaag haalde ik het uit de koelkast om het te gebruiken, maar het is mislukt! De moedermelk is gewoon nog vloeibaar en het is dus niet goed verbonden met elkaar. Wat heb ik fout gedaan?

  • Hoi Inge,

   Sorry voor mijn late reactie ik zie je vraag nu pas.

   Heb je alle verhoudingen goed gebruikt en de moedermelk er niet te koud bij gegooid en alles goed geroerd?

   groetjes Bianca

 7. De verhoudingen komen nogal nauw merkte ik, maar de overtollige melk die niet gelijk in creme veranderd blijft er op liggen en heb ik afgegoten. (ik was even afgeleid door mijn 10 maanden oude baby) De creme is er niet minder om! Dank voor dit heldere recept!

 8. Ik overweeg kokosolie te vervangen met shea boter of cacaoboter. Wel de biologisch ongeraffineerde vorm uiteraard. Mijn zoontje heeft eczeem waardoor zijn huidje extra droog is en ik merk dat kokosolie niet vettig genoeg is. Heb jij het hier wel eens mee geprobeerd?

  Daarnaast overweeg ik ook om wat calendula olie en jojoba olie toe te voegen om het huidje te kalmeren en te ondersteunen. Heb je hier ook ervaring mee?

  • Hoi Dina,

   Sorry ik zie je vraag nu pas….2 maanden later! Ben je er inmiddels al uit of het kan met shea boter of cacaoboter? Wat druppels olie kan nooit kwaad lijkt me, al zou ik er niet teveel ingrediënten toevoegen omdat het product van zichzelf al zo goed is!

   Groetjes Bianca

 9. Hoi Bianca, ik ga morgen de creme maken, ik vroeg mij af hoe je bij een houdbaarheid van 3 maanden komt? Ik kan dit zi gauw niet online terug vinden.

  • Hoi Claudia,

   Excuses, ik zie je vraag nu pas….3 weken later!

   De houdbaarheid van 3 maanden is als je het in de koelkast bewaard, alhoewel ik inmiddels van mening ben het niet langer dan 4-6 weken in de koelkast te bewaren. Dit iv.m. de verse melk die erin zit. Eigenlijk is het goed zolang het niet raar ruikt. Buiten de koelkast is het niet lang houdbaar, vooral in de zomer niet.

   Groetjes Bianca

  • Beetje late reactie van mij sorry. Ik hoop dat je het inmiddels gevonden hebt. Ik koop het bij Holland & Barrett

   Groetjes Bianca

 10. Hay!

  Bedankt voor de mooie beschrijving! Ik ben heel benieuwd!
  Ik ben fan van, naast moedermelk, lanoline; zou ik dat kunnen gebruiken in plaats van de bijenwas of heeft de bijenwas een speciale functie?

  Thanks!

  • Hoi E,

   Ik heb er even naar zitten zoeken op Google, ik zou het niet weten! Het lijkt me wel, omdat het allebei een was is, lanoline komt van schapen en komt ook vaak in crèmes voor. ik zou het gewoon proberen! Laat je weten f het is gelukt?

   Groetjes Bianca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.