Wat een geinig lepeltje!
Wat een geinig lepeltje!

Aan tafel!
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby/dreumes in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mikki is nu 15 maanden. Oftewel: we zijn alweer 9 maanden bezig met deze eetmethode. Mikki at tot voor kort in haar kinderstoel waar een blad aan zit. Wel gezellig bij ons aan tafel, maar dus niet aan ons tafelblad. Ik voelde dat ze toe was aan de volgende stap: echt mee-eten aan tafel! Met bestek! Dat vroeg natuurlijk om goede voorbereidingen!

Kinderstoel
Allereerst moest ik een andere kinderstoel hebben. De kinderstoel die ik heb (een oude Franse kinderstoel die ooit handig was omdat Mikki zo smalletjes was) kan niet aan tafel geschoven worden. Ik was altijd anti Tripp Trapp stoel (vind het belachelijk duur), maar ik vond de stoel toch wel erg handig aan tafel…enfin, we hebben er 1 gekocht 🙂

Alles lekker overzichtelijk in vakjes
Alles lekker overzichtelijk in vakjes

Kids-plate & tafelzeil
Mikki is een kampioen in eten smijten. We hebben een plastic plaat onder de kinderstoel en een plastic kleefbordje altijd op de plaat van de kinderstoel. Dit is een bordje van Tommee Tippee met een zuignap. Echter, in een ‘normaal kleefbordje’ is het eten niet gesorteerd. Oftewel: Mikki smijt vaak de groenten eruit totdat ze haar vlees ziet. Het leek mij handig om een bordje te hebben waar vakjes inzitten, zodat ze heel goed kan zien waar groenten ligt, waar vlees etc. Ik heb een bordje van Kids-plate gekocht (ook wel bekend als Bblabloom happy mat). Dit is een bordje en placemat in één, gemaakt van siliconen. Het zuigt zich vast aan tafel. Daarnaast heb ik een tafelzeil gekocht, want ik had zo’n vermoeden dat het lekker smeren wordt als ze aan tafel zit.

Lachen met zo'n bordje!
Lachen met zo’n bordje!

Bestek
Ik heb al een paar maanden plastic kinderbestek van Difrax in huis. Dit bestek is anders dan regulier kinderbestek. Het is korter en dikker en ligt ideaal in een kinderhandje. Het stimuleert optimaal de hand- en mondcoördinatie. Ruim een half jaar stimuleer ik Mikki om het lepeltje zelf te pakken en in de mond te stoppen als ze Griekse kwark eet. Sinds een paar weken schept ze  soms een beetje zelf op het lepeltje. Sinds 2 weken geef ik Mikki ook een vorkje en/of lepeltje bij het avondeten of bij roerei als we dat als lunch eten. Dat vindt ze interessant! Ze eet voornamelijk met de handjes maar probeert wel het eten op te scheppen. Mega trots is ze dan als ze hapje in haar mond stopt met een vorkje of lepel 😀

Nu echt aan tafel zitten!
Nu echt aan tafel zitten!

Ervaringen tot nu toe:

  • Aan tafel zitten is echt anders dan in een kinderstoel zitten met een blad eraan: het is meedoen met de volwassenen!
  • Aan tafel heeft je kindje meer ruimte dan in een kinderstoel met blad: Mikki sorteert graag het eten. Dit legt ze dan netjes naast haar kids-plate. Ook is er genoeg ruimte voor een drinkbeker
  • De kids-plate, een bord met vakjes, is heel overzichtelijk: je kindje herkent voedsel en kan het dan direct pakken. Het voorkomt gooien met eten. Overigens gooit Mikki nog steeds met eten, maar nu wel minder.
  • De kids-plate is zwaar en zuigt zich vast. Ik heb er wel een tafelzeil bij gekocht, zodat het een optimale ondergrond heeft. De kids-plate kleeft minder goed op een stoffen tafelkleed of zo op tafel.
  • Aan tafel eten wordt sowieso lekker knoeien & smeren: Een tafelzeil is dan sowieso handiger dan een stoffen tafelkleed. Daarnaast blijft je tafel dan ook gespaard 😉
  • De kids-plate is moeilijk/niet om te gooien: het is zwaar en zuigt zich vast. Mikki heeft het nog nooit van tafel gegooid. Als Mikki klaar is met eten schuift ze wel ‘met geweld’ het hele bordje naar voren. Dat kan dus nog steeds en dan moet je het snel weghalen voordat al het eten over de tafel zit!
  • In de stoel met blad kon Mikki niet uit de stoel klimmen. In de Tripp Trapp stoel wel: Mikki heeft een paar keer op tafel!!! gezeten terwijl ik iets uit de koelkast pakte (de keuken is een paar stappen verwijderd van de eettafel). Uiteindelijk werd het voor Mikki een doel op zich om uit de stoel te klimmen: ze wilde alleen nog maar klimmen en niet meer eten. We hebben een tuigje gekocht die hoort bij de stoel. Dit tuigje zit als gegoten, kan snel los als het moet en ze heeft er geen last van tijdens het eten. Sindsdien kan ze niet meer uit haar stoel klimmen en is ze weer met eten bezig.
  • Mikki vindt het erg leuk om eten te dippen in een sausje. In de kids-plate kan dit heel goed. Ik geef haar bijvoorbeeld zelfgemaakte munstsaus of knoflooksaus en veel groenten en laat haar dan lekker dippen.

In dit artikel noem ik een paar merken. Dit is een hobby blog, ik heb geen contact met de fabrikanten en het artikel is niet gesponsord.

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.