20160326_185420
Lekker kluiven met een hele kippenpoot!

Zelluf doen!
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby/dreumes in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mikki is nu bijna 16 maanden. Oftewel: we zijn alweer 10 maanden bezig met deze eetmethode.De vorige keer schreef ik in Zelluf doen al la Rapley: aan tafel & bestek dat Mikki toe was aan de volgende stap: echt mee-eten aan tafel met bestek. We zijn nu bijna 3 weken verder en ze maakt echt sprongen: lekker kluiven, grotere stukken eten en meer bestek gebruiken!

Zelf soep/kwark eten
Mikki gebruikt nu haar lepeltje voor het eten van Griekse kwark en dikke soep die ze makkelijk zelf kan oplepelen (bijvoorbeeld pompoensoep, preisoep en linzensoep). Let wel: ik mag haar bijna niet voeren! Ze wordt dan boos, want ze wil het zelluf doen! Natuurlijk voer ik Mikki bijna niet, maar met Griekse kwark en soep tot voor kort wel. Ik gaf haar dan vaak het lepeltje aan en dat stopte ze zelf in de mond en daarnaast gaf ik haar wat hapjes in de mond. Dit is dus echt veranderd de afgelopen 3 weken, ze lepelt nu helemaal zelf. Ze heeft er echt lol in om het eten zelf op te lepelen. Vaak geef ik daarna nog wel een paar hapjes met de lepel. Maar vaak wil ze dat helemaal niet 🙂 Al het andere eten eet ze meestal nog met haar handjes. Natuurlijk gaat het niet helemaal goed: ze gooit de lepel altijd wel een paar keer door de lucht. Op het laatst gaat ze ook met haar handen graaien. Een hond is super handig en met een doekje is het zo weggeveegd. Je moet er gewoon niet zo moeilijk over doen.

20160325_190741
Wow wat zit op mijn pizza??

Lekker kluiven
Mikki kreeg tot voor kort haar vlees in stukjes aangeboden op haar bordje. De laatste paar dagen geef ik haar een heel stuk: een heel kippenpootje (drumstick) of een pizzaslice! Dit vindt ze heel erg leuk! Van de kippenpoot heeft ze even gekluifd, daarna wilde ze het aan de hond voeren 🙂 Ik heb toen wat stukjes eraf gesneden, dit heeft ze opgepeuzeld. Van de pizza heeft ze 1 kleine slice opgegeten, van een aantal anders slices heeft ze het gehakt gesmikkeld en de kaas/saus. We hadden een pizza Bambino besteld (tomaten & kaas) met als extra topping gehakt. Ze vond het erg lekker!

Kwark kan ik goed zelf eten!
Het kleefbordje

Kids-plate
In mijn artikel Zelluf doen al la Rapley: aan tafel & bestek schreef ik over mijn ervaringen met de kids-plate (ook wel bekend als Blabloom happy mat). Ik ben nog steeds heel tevreden. De verschillende soorten eten is heel overzichtelijk in de kids-plate. Daarnaast kan ze het bordje op de grond gooien, maar wel met veel moeite omdat het zwaar is en het een beetje kleeft, dus ik ben er altijd op tijd bij. Wel gebruik ik nu met eenpansgerechten, zoals stamppot rauwe andijvie, het kleefbordje van Tommee Tippee. Dit is een normaal bordje met daaronder een zuignap. Ik heb gemerkt dat als ik een eenpansgerecht met vlees aanbied, ze het vlees direct opeet en de stamppot bijvoorbeeld laat staan. Als ik het in 1 bordje stop en het vlees her en der in de stamppot prop eet ze de stamppot ook. Ik gebruik de kids-plate dus bij gerechten waarin we meer dan 1 voedselsoort eten (bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes, vlees en groenten) en bij brood. Bij eenpansgerechten, zoals stamppot met vlees, nasi en pasta gebruik ik het kleefbordje. Ook voor soep en Griekse kwark gebruik ik het kleefbordje. Als we uit eten gaan is het kleefbordje ook handig om mee te nemen. Natuurlijk eet ze bij de kids-plate meestal eerst  het vlees, maar ik merk dat ze het wel interessant vindt. Mikki vindt groenten minder lekker en eet daar minder of weinig/niets van, maar ik blijf aanbieden.

Een grote matze voor Mikki met Pasen
Een grote matze voor Mikki met Pasen

Meedrinken uit mama’s beker
Mikki is de laatste weken heel geïnteresseerd in mijn mok of glas. Als ik een een glas water pak of een mok met thee staat Mikki al klaar met open mond voor een ferme slok! Heel erg gezellig is dat! Ik heb haar nog wel een paar keer thee aangeboden in haar eigen rietjesbeker, maar hiervan moet ze niets hebben. Thee uit mama’s beker is een ander verhaal uiteraard! Een paar dagen geleden was haar thee in haar rietjesbeker afgekoeld. Toen ging ze er wel van drinken. Ik heb het idee dat ze een warme beker in haar hand maar niks vindt.

Vogeltje
Mikki gedraagt zich de laatste 2 weken als een vogeltje. Als ze iets ziet dat ze graag wil eten of als ze de borst wil doet ze alleen haar mond open en neemt soms een aanval. De oma’s voeren haar kwark, soms denk ik dat ze dat wel gemakkelijk vindt 🙂 Eten dat favoriet is, zoals olijven of gebakken aardappeltjes, gilt Mikki van mijn bord. Geinig hoe zoiets in een paar weken veranderd.

In dit artikel noem ik een paar merken. Dit is een hobby blog, ik heb geen contact met de fabrikanten en het artikel is niet gesponsord.

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.