nasi 1 verkleind
Heel veel kleuren!

Moeilijk en ingewikkeld? Wel nee!
Zelf nasi of bami maken moeilijk en ingewikkeld? Wel nee! Het is wel even wat snijwerk, maar dan heb je ook wat. Het is veel gezonder dan die kant en klare zakjes en super lekker. Daarnaast kan je kindje dan ook mee-eten, want er zit geen zout etc in. Hierbij het recept. Ik heb uiteraard ook een kinderversie toegevoegd.

Recept & ingrediënten
Ik maak het altijd voor 2 dagen en ik houd dan vaak ook nog 1 tot 2 extra porties over voor in de vriezer. Vaak snij ik ’s middags de groenten alvast, zodat ik ’s avonds direct kan bakken. Maar je kunt ook alles in 1 keer doen natuurlijk.

Je kunt dit recept heel makkelijk vegetarisch maken: je gebruikt dan in plaats van kip vleesvervangers zoals quorn of tofu. Veganistisch? Dan laat je de eieren ook weg. Ik zou dan cashewnoten toevoegen aan het eind.

Je hebt nodig voor 2 personen voor 2 dagen (het is ook genoeg om je kinderen van te laten mee-eten en wij houden vaak ook nog porties voor in de vriezer over). Indien je het voor 1 dag maakt halveer je alles:

 • Basmatirijst of bami. Ik gebruik 3 theeglazen rijst (ongeveer 550 gram) of een pak bami
 • 600 gram kipfilet
 • 2 eieren
 • Een kant en klaar groentepakket (bami/nasipakket) van 500 gram
 • 2 tot 3 paprika’s, ik gebruik dan 3 kleuren (staat zo leuk)
 • 1 bak champignons (250 gram)
 • 250 gram peultjes
 • 2 uien
 • rode peper (vaak zit die al in het bami/nasipakket)
 • stukje verse gember zo groot als je duim
 • 4 flinke tenen knoflook
 • bosje verse koriander
 • olijfolie
 • Zoete ketjap
 • Kruiden: komijn, kerrie, paprika, korianderpoeder, chili, witte peper, zwarte peper, zout

Bereiding

 1. Snij de uien fijn, de paprika’s in halve reepjes en de champignons in plakjes. Pel
  nasi 2 verkleind
  Voor vreetzakken pindasaus en kippetjes erbij!

  de knoflooktenen en schil de gember. Snij de gember en de rode peper heel fijn. Snij de kipfilet in blokjes.

 2. Bak de de ui, de rode peper en de gember in de pan met flink wat olijfolie en knijp de 4 knoflooktenen er boven uit. Even kort bakken.
 3. Voeg de kipfilet toe. Gooi over de kipfilet flink wat zoete ketjap (ik ga drie keer rond in de pan). Gooi dan naar smaak de kruiden erover heen: komijn, kerrie, paprika, koriander, chili, witte peper, zwarte peper, zout.
 4. Als de kipfilet bijna gaar is voeg je de paprikareepjes toe, deze bak je 2 minuten mee, vervolgens voeg je de champignons toe, deze bak je ongeveer 3 minuten mee. Daarna voeg je de bami/nasipakket toe, je gooit weer wat zoete sojasaus erover.
 5. Als de groenten bijna gaar zijn (gewoon even proeven) voeg je de peultjes toe. Deze moeten lekker knapperig blijven, dus tussendoor proeven wanneer ze klaar zijn. Je kunt dan meteen proeven over er meer kruiden door moet.
 6. Als de  peultjes gaar zijn voeg je 2 rauwe eieren door het mengsel. Even goed roeren, je ziet nu kleine stukjes ei door je mengsel
 7. Voeg de rijst/bami door het mengsel en knip de verse koriander er door heen. Klaar!

Optioneel:

 • Pindasaus erbij (deze heb ik dan wel deels uit een pakje, ik voeg zelf meer water toe en 3 tot 4 lepels pindakaas, komijn, sambal, paprikapoeder, chilipoeder en zoete ketjap). Als ik het zelf maak doe ik 150 ml water, 150 melk, pindakaas, komijn, korianderpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, sambal, ketjap, witte peper, zwarte peper en een snufje zout.
 • Drumsticks (kleine kippenpootjes). Hoeft natuurlijk niet, want er zit al kipfilet door je nasi/bami. Maar wij zijn vreetzakken ?
 • Zoete ketjap of zoute ketjap voor over je nasi (ik doe altijd zoet, mijn man zoute japanse sojasaus)

Kinderversie
In een bami/nasipakket zit vaak prei en witte kool, kinderen onder de 1,5 jaar kunnen dit slecht verdragen. Ik maak daarom een bakje groente met taugé (zit in het bami/nasipakket) stukjes paprika en peultjes (die snij ik in 3 stukken). Daarbij voeg ik nog wat gekookte doperwtjes en blokjes courgette toe. Je kunt ook plakjes champignons toevoegen, mijn dochter krijgt ze nog niet goed weg, dus bij haar laat ik de champignons weg. Deze groente is dan ‘het bami/nasipakket voor baby’s’. Mijn dochter is overigens 11 maanden.

Vervolgens doe je de volgende stappen:

 1. Ik heb een klein pannetje voor mijn dochter naast onze grote pan staan. In dit pannetje bak ik wat uien met een heel klein beetje knoflook en wat stukjes kipfilet. Voeg naar smaak wat kruiden toe: paprikapoeder en kerrie zijn mild, komijn en chili zijn scherp. Je kunt de knoflook en uien ook achterwege laten, ik geef mijn dochter al een paar maanden uien en knoflook, maar dat komt omdat wij ook gekruid eten en ze blijkbaar het lekker vindt & er geen last van heeft (bij uien is het advies ook vanaf 1,5 jaar). Ik doe over de kip een beetje paprikapoeder, kerrie, zwarte peper en een ieniemienie snufje komijn;
 2. Als de kip gaar is voeg je de groenten toe en een klein scheutje ketjap (hoeft niet)
 3. Als alles gaar is voeg je de rijst toe. Eventueel voeg je wat pindasaus toe over de nasi (doe ik wel). Klaar!

Ik geef Mikki eten volgens de Rapleymethode/Kleintjesmethode, dus ze eet alles met de handjes. Basmatirijst kleeft en bami ook, dus ze kan zo een handje nasi/bami pakken en in haar mond stoppen. Vaak pak ze ook een stukje groente of een stukje kip eruit en peuzelt dat op. Het spreekt voor zich dat het een kliederboel wordt. Geniet van zo’n smeerkeesje aan tafel! Je kunt dit gerecht natuurlijk ook voeren.

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

2 reacties op Zelfgemaakte nasi/bami zonder zakjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.