tips rapley 1 verkleind
Gezellig samen eten aan tafel!

Leren zelfstandig te eten
Ik geef mijn dochter Mikki volgens de Rapleymethode/Kleintjesmethode vast voedsel. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Vaak wordt mij gevraagd waarom ik haar hele stukken geef en haar niet voer. In dit artikel leg ik uit waarom ik Mikki hele stukken geef en haar zelfstandig laat eten. Daarnaast veel handige tips!

Waarom geef ik geen moesjes en voer ik niet
Allereerst: ik geef mijn dochter niet alleen stukken eten, maar ook gewoon eenspansgerechten, zoals stamppot rauwe andijvie en risotto. Het hele idee achter de Rapley/Kleintjesmethode is dat je je kind zelfstandig laat eten. Dit kan in hele stukken, zoals een stuk aardappel en een stronk broccoli, maar eenspansgerechten kun je natuurlijk ook aanbieden bij de Rapley/Kleintjesmethode (je geeft dan gewoon een kwakje stamppot bijvoorbeeld).

Ik geef haar geen gepureerd eten/ik voer haar niet om de volgende redenen:

 • De praktijk laat zien dat kinderen die stukken zelfstandig eten later ook een betere eter worden, zelf eerder kiezen voor gezond eten en minder snel overeten;
 • Doordat je kind ziet wat hij/zij eet (bijvoorbeeld een banaan) kan hij/zij beter smaken van elkaar onderscheiden (want de banaan is niet vermengd met een perzik) en gaat hij/zij ook voedsel herkennen. Een moesje kan natuurlijk van alles zijn, een banaan is gewoon een banaan!
 • Het is goed voor de motoriek: met de Rapley/Kleintjesmethode leert een kindje
  tips rapley 2 verkleind
  Gezellig mee-eten op een BBQ

  sneller zelfstandig te eten

 • Je kind leert met de Rapley/Kleintjesmethode eerder te kauwen, wat natuurlijk weer goed is voor allerlei zaken zoals de spijsvertering, de tandjes etc. Het niet hebben van tandjes maakt trouwens niks uit voor het eten van stukken: de kaken zijn vlijmscherp. Mikki heeft ook nog geen tandjes, maar kan gewoon stukken eten.
 • Je kind kan grotendeels mee-eten met de pot. Dus geen gesleep met potjes e.d. Je kind kan ook gewoon mee-eten in een restaurant of bij een BBQ
 • En het allerbelangrijkst: je leert je kind met de Rapley/Kleintjesmethode dat eten gezellig is en een gezamenlijke activiteit. Je eet namelijk samen aan tafel, dus je kind ziet jou ook eten.

Handige tips
Wij zijn nu ruim 3 maanden bezig, hierbij wat handige tips:

 • Koop een klevend bordje: ik legde het eten van Mikki altijd op de plaat van de kinderstoel. De laatste 2 weken merkte ik echter dat Mikki erg geïnteresseerd is in ons bord. Ik heb toen een klevend bordje van Tommy Tippee gekocht. Dit bordje kun je kleven aan de kinderstoel. Ik geef het haar vooral bij het avondeten. Ze gooit natuurlijk nog steeds met eten, maar wel minder nu ze een bordje heeft.
 • Koop een klein braadpannetje: ik laat Mikki steeds meer met de pot mee-eten. Mikki houdt van kruiden (stoertje!), ik geef haar ook al uien en knoflook. Sommige dingen zijn echter te scherp, zoals rode peper en je moet ook uitkijken met zout. Als je een klein braadpannetje koopt kun je van je eenpansgerecht heel goed een kinderversie er naast maken, zoals nasi, pasta en risotto. Ook haar vlees kun je dan met andere kruiden makkelijk apart bakken.
 • Koop een plastic lepeltje: het is zomer, ik eet veel ijs en soms ook een toetje. Oftewel: Mikki krijgt daarvan hapjes (ik pas met Mikki wel op met suiker, maar van ijs en toetjes mag ze van mij genieten). Ik merkte echter direct dat Mikki eigenlijk het lepeltje zelf in haar hand wilde…dus ik heb leuke plastic lepeltjes gekocht. Natuurlijk gaat ze wel zwaaien met het lepeltje…dus niet vies zijn van spetters ?
 • Blijf voedsel dat ze niet lekker vindt aanbieden: een kind heeft natuurlijk ook zijn/haar voorkeuren en dat mag ook. Echter, om een smaak te leren waarderen moet je vaker proeven. Mikki vindt broccoli bijvoorbeeld echt STOM. Toch blijf ik het aanbieden, de ene keer eet ze er wel van, de andere keer niet. Na een tijd mag ze natuurlijk bepaalde zaken niet lekker vinden, maar je moet wel eerst blijven aanbieden en proberen.
 • Besteed geen aandacht aan het smijtwerk: Mikki smijt nog graag met het
  tips rapley 3
  Met Foey Yong Hai kun je lekker smijten!

  eten. Ik pak het gewoon weer op en leg het dan weer op de plaat van de kinderstoel/in haar klevend bordje (behalve als het te vies is geworden lees onder de hondenharen ? ) . Natuurlijk zeg ik soms streng ‘Eeeh’ maar niet te vaak. Want negatieve aandacht=aandacht=leuk, ik ga weer gooien! Daarnaast: ik merk dat Mikki soms een stukje in de mond EN iets in haar hand niet tegelijk altijd aan kan. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan dat ze schrikt van de substantie in haar mond en al haar aandacht daar naar toe gaat. Dat ze dan iets laat vallen/weggooit is dan een logisch gevolg. Oftewel: zorg ervoor dat je een goede plastic plaat/een opengeknipte vuilniszak onder haar kinderstoel legt en neem de viezigheid voor lief!

 • Wees niet vies van viezigheid: je blijft de kinderstoel poetsen, meerdere keren per dag! De grootste smeer veeg ik weg met toetenvegers, die ik eerst voor haar handjes en gezicht gebruik en daarna veeg over de kinderstoel (je hebt ze toch in in je hand  ? ) Daarna even met een vaatdoek erover, klaar! Eens in de zoveel tijd de kinderstoel goed met een sopje poetsen als het echt te smerig is geworden ?
 • Heb geduld: het duurt echt even voordat je kindje gaat eten. Sommige dagen zijn ook betere eetdagen dan andere dagen. Hierover kun je meer lezen in mijn artikel 3 maanden Rapley/Kleintjesmethode: eet Mikki nu echt? Indien je onbeperkt de borst geeft krijgt je kindje genoeg. Indien je kunstvoeding geeft zou ik het consultatiebureau raadplegen voor handige tips.

Meer weten?
Meer weten over de Rapley-methode/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Binnenkort meer up-dates van de Rapley/Kleintjesmethode!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

2 reacties op Waarom Rapley/Kleintjesmethode & handige tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.