Een beetje vitamine D
Het advies is om je baby vitamine D te geven tot de leeftijd van 4 jaar. Dat doe ik natuurlijk braaf. Laatst gaf ik mijn dochter Mikki een paar druppels, ik morste wat en likte dit van mijn vinger…Wat proefde ik nu? Mierzoete troep! Ik keek op het doosje en wat bleek? Het is vooral suikerwater met een beetje vitamine D!

Lading suiker
Ik wil mijn dochter echt niet suikervrij opvoeden. Mikki mag later best een koekje of een ijsje, een glaasje appelsap en dat soort dingen. Snoepen hoort erbij en ik doe het zelf ook graag. Maar natuurlijk wel snoepen met mate en kennis maken met suiker het liefst zo laat mogelijk. Ik was dus best beledigd dat in het vitamineflesje zoveel suiker zit. Je giet toch elke dag een lading suiker binnen, zonder dat je dit weet.

Waarom moet ik mijn baby vitamine D geven?
Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Calcium en fosfaat zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden. Vitamine D zit in voeding en wordt daarnaast in je huid aangemaakt onder invloed van de zon. Omdat een kind de eerste drie jaar nog niet voldoende vitamine D via de voeding kan opnemen wordt geadviseerd om vitamine D tot de leeftijd van 4 jaar dagelijks te geven. Sinds augustus 2011 moet je ook extra vitamine D aan je baby te geven als je volledige flesvoeding geeft. Ik geef zelf borstvoeding, het advies om vitamine D te geven is bij borstvoeding altijd al het advies geweest.

Onderzoek
DavitamonIk heb onderzoek gedaan op het Internet op diverse fora en blogs en in de drogisterij naar de verschillende merken die vitamine D voor baby’s aanbieden (ik voelde me bijna crimineel haha, overal foto’s van maken). Conclusie is dat bijna alle merken suiker bevatten. Dit geldt voor de huismerken, Davitamon en Dagravit en diverse huismerken zoals van de Etos en de Hema.

Suiker wordt niet altijd aangegeven als suiker, maar ook als glucosesiroop, sinaasappelaroma en glucose-fructosesiroop. Vaak zit ook alle 3 erin, dus suiker, sinaasappelaroma en glucose-fructosesiroop zoals in Dagravit!

Maar je hebt ook ‘zonder suiker’
Je hebt smelttabletjes en druppels zonder suiker van bijvoorbeeld Davitamon, de druppelvariant noemen ze Aquosom. De tabletjes bevatten echter zoetstoffen en maiszetmeel (ook een suiker) en aroma’s (welke aroma’s?). De Aquosom-variant bevat archide-olie (pinda-olie). Pinda is een allergene stof en het wordt aangeraden om dit de eerste jaren niet te geven aan je baby. Dit geld ook vitamine D van De samenwerkende apothekersSamenwerkende Apothekers. Dit merk bevat geen suiker maar wel pinda-olie. Ik zou dit merk dus dan ook niet snel geven aan mijn baby.

Ik heb ook Vibovit gevonden en daarop staat: Vibovit Baby bevat geen kunstmatige kleur- Viboviten smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen. Bevat geen allergenen, dierlijke producten en lactose. Klinkt goed, maar dat is natuurlijk geen ingrediëntenlijst. Na een zoektocht kwam ik erachter dat in Vibovit gefractioneerde palmpitolie OF kokosolie zit en gewoon vitamine D. Geen suiker dus, dat dat is al goed! Er moet iets vloeibaars inzitten (anders kun je niet druppelen). Dus palmpitolie of kokosolie is een goede substantie om te druppelen. Palmpitolie en kokosolie zijn verzadigde vetten. Op zich niks mis mee, maar het is iets ongezonder dan onverzadigde vetten. Het beste is om een combinatie van verschillende vetten te hebben in je voedingspatroon.

Echt suikervrij en pinda-vrij: Bonusan
Indien je vitamine D zoekt die echt vrij is van alle toevoegingen kun je het beste Bonusan Bonusankiezen. Dit flesje kun je overal online bestellen. Bonusan bevat geen suiker en geen pinda-olie. Er zit alleen maar vitamine D (cholecalciferol) in en olijfolie en dit is een onverzadigd vet. Onverzadigde vetten zijn goed. Ik gebruik thuis bij het eten kokosolie, roomboter en olijfolie. Ik probeer hierin een goede balans te vinden. Aardappeltjes bak ik bijvoorbeeld in kokosolie, groenten in olijfolie en vlees in boter. Ik heb voor Bonusan gekozen omdat het op basis van olijfolie is en suikervrij.

Je kunt 1 tot 2 druppeltjes per dag geven. Je kunt het rechtstreeks via een pipet doen, maar dat was hier niet zo’n succes. Ik heb het op een lepeltje gedaan en Mikki maakte het niks uit dat ze geen mierzoete troep kreeg. Het smaakt gewoon naar olijfolie.

solgar

Ook een optie: Solgar
Daarnaast heb je ook vitamine D van Solgar. Deze variant bevat alleen een natuurlijke sinaasappelsmaak en is voor de rest ook vrij van alle toevoegingen. Ik heb zelf geen ervaring met dit merk, maar op Internet hoor ik positieve geluiden.

 Om je kind vitamine D te laten slikken heb je dus geen flesje suiker nodig!

 Wist jij dat er in veel merken zoveel suiker zat? Welk merk gebruik jij?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

 

18 reacties op Vitamine D of suikerwater?

 1. Inderdaad belachelijk dat er zo veel suiker in zit. Bedankt voor de suiker en pinda vrije varianten.
  Wel is het het zo dat de Davitamon 10 druppels per dag aanbeveelt terwijl die van de Etos huismerk maar 4 druppels voorschrijft. Ook hieraan zie je al de concentratie van vitamine D en suikerwater…

  • Hoi Leonie. Dat klopt, bij de Etos hoef je maar 4 drupjes te geven en bij Davitamon 10. Wel is het zo dat Etos meer geconcentreerd is, dat zeiden ze tenminste bij de Etos…Enfin, ik had eerst Davitamon maar die vond ik zo duur dat ik daarom maar Etos heb gekocht. Bleek allebei dus troep. Toen ik het per ongeluk proefde na 4 maanden ging ik er op Googlen en kwam ik erachter dat wel meer moeders zich er over opwinden. Zo kwam ik ook op Bonusan. Ben zelf nog wel benieuwd naar Vibovit, omdat ik daar geen ingrediëntenlijst van kan vinden.

    • Dag Lianne, fijn dat jij weet wat in Vibovit zit. Kokosolie is net zoals olijfolie in Bonusan een prima toevoeging. Palmolie staat ter discussie omdat er complete regenwouden voor worden gekapt. Maar er zit dus geen suiker in 😉 Overigens smaakt Bonusan ook alleen naar olijfolie, mijn dochter Mikki slurpt het zo op

 2. Hey

  Super om te lezen dat er een alternatief zonder suiker is, want ik was er naar op zoek! De omschrijving op bol.com vind ik wel niet zo duidelijk: Dit product bevat hoeveelheden vitamine D die uitsluitend geschikt zijn voor kinderen van 1-6 jaar, zwangeren, zogenden en personen van 60 jaar en ouder. ->> Waarom een aparte vermelding voor ‘zogenden’ (wat moet ik daar dan onder verstaan qua leeftijd), als er expliciet vanaf 1 jaar staat? Iemand advies?

  • Hoi, deze druppels mogen aan baby’s worden gegeven. Inderdaad raar dat het apart vermeld staat bij Bol, ik denk dat ze het gewoon speciaal vermelden.

 3. Ik heb ooit onderzocht wat baby’s direct na geboorte binnenkrijgen als ze vitamine k toedienen. Dat is ook p basis van pinda olie. Maar dat wordt zo bewerkt dat het geen allergenen meer bevat.
  Dus ik denk dat ze dat bij de vitamine d ook doen!!

  • Hmm interessant, lijkt me namelijk bijna onmogelijk. Ik weet in ieder geval wel dat kinderen met een notenallergie echt niet vitamine D druppels moeten nemen uit de winkel 🙂 Vandaar dat ik een voorkeur geef aan vitamine D op basis van olijfolie

 4. Zie dat dit al een “oud” bericht is, maar even een correctie:
  davitamon aquosum is juist de variant op water basis (aqua)en niet op pinda olie. Dat is de olie

  • Oh wat grappig, ik weet zeker dat toen ik het schreef nog op pindaolie was deels. Fijn dat ze dit aangepast hebben. Bedankt voor de toevoeging!

 5. Vraagje: dien je van de bonusan 1 of 2 druppels toe? 1 druppel is 150% vd ADH, en de richtlijn is eigenlijk 200% voor baby’s toch?

  Daarnaast las ik dat een flesje van 30 ml, 700 druppels bevat. Dat suggereert dus dat je er 1-2 jaar mee zou kunnen doen per flesje. Is dat in praktijk ook zo?
  En heeft iemand ervaring hoeveel druppels er in een flesje davitmon zitten? / Hoe lang je met zo’n flesje doet? Daar worden namelijk wel 10 druppels van voorgeschreven, maar hangt natuurlijk af van de druppelgrootte wat het verschil dan is.

  Alvast bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.