…kan dat wel?
Toen ik zwanger was heb ik tot week 38 gesport. Soms keken mensen me aan en vroegen ze bezorgd: ‘Ksporten zwanger 3an dat wel?’ Ja natuurlijk kan dat, mits je goed op de hoogte bent wat wel of niet kan en goed naar je lichaam luistert. Ik ben een fanatieke sporter en wilde natuurlijk een lekkere bolle buik krijgen maar ook goed in shape blijven tijdens en na de zwangerschap. In dit artikel leg ik per sport uit waar je op moet letten. Ik ben natuurlijk geen professional, dus je moet niet alles al te serieus nemen  ?

Hardlopen
Ik weet nog goed dat ik altijd zei: ‘Mocht ik ooit zwanger zijn, dan ren ik nog steeds de Singelloop in Enschede!’ Haha, wat een dom gansje was ik. Ik heb het geprobeerd hoor, op de loopband. Tot week 16 heb ik daarop gerend. Ik wilde natuurlijk niet dat iedereen wist dat ik zwanger was. Maar ga jij maar eens rennen met die zere tieten. Ik moest ze gewoon vasthouden tijdens het rennen! Sommige moeders hadden me door en vroegen: ‘Ben je soms zwanger?’ ‘Euh ja hoezo?’ ‘Omdat je je borsten vasthoudt tijdens het rennen.’ En ik sporten zwanger 4maar denken dat ik het heel onopvallend deed, steeds 1 borst schuin vasthouden….Enfin, er zullen vast vrouwen zijn die uitstekend kunnen rennen als ze zwanger zijn. Ik vond het heel onprettig. Want naast je zere borsten wordt je buik natuurlijk ook steeds boller en ben je sneller buiten adem. Daarnaast moest ik door het rennen ook continue naar de wc. Ik ben trouwens ook niet van plan om dit jaar de Singelloop te rennen. Lijkt me heerlijk namelijk, met volle melktieten NOT ?

Een goed alternatief voor hardlopen is natuurlijk een stevige wandeling!

Bootcamp
Zodra ik wist dat ik zwanger was (in week 6) ben ik gestopt met bootcamp. Ik vond dat toch te eng, door die modderige grasveldjes rennen, springen over obstakels. Stel je voor dat ik zou uitglijden….En voor bootcamp geld hetzelfde als hardlopen, die borsten….(om maar niet te zwijgen over plassen, je bent geen kerel, je bent buiten en je kunt niet overal staan piesen). Wat wel grappig is: tot en met week 5 ben ik nog gegaan, in de 5e week was ik in de les alleen met een andere vrouw en oh wat was ik misselijk! Kotsmisselijk! En zij ook. Ik zo van ‘Sorry, volgens mij krijg ik de griep.’ Gelukkig was zij ook ziek. We vonden onszelf reuze stoer dat we toch waren gekomen want de rest van de groep (alleen mannen) was te brak om te komen. Achteraf bleek ik dus al zwanger. En die andere vrouw ook. Ontzettend grappig vonden wij dat achteraf ? . Ze is uiteindelijk 2 weken eerder bevallen dan ik.

Bodypump
Je weet wel, lekker met gewichten op een stang en losse dumbells je in het zweet werken. Elke spiergroep wordt dan aangepakt, elke oefening doe je gemiddeld 4 minutesportende vrouw 1n lang op een leuk muziekje en dat een uur lang. Ik pumpte altijd al 2 keer per week en dit bleek een prima sport tijdens mijn zwangerschap. Uiteindelijk heb ik het 3 keer per week gedaan tot week 34. Ik heb tot week 24 met dezelfde hoeveel gewicht getraind (en dat is veel!). Dat dit niet zo slim was kwam ik te laat achter: in week 24 had ik iets moeite met lopen ? Ik heb toen een week niet gesport en kon vervolgens weer lekker pumpen. Verlaag je gewicht dus op tijd. Natuurlijk, je moet wel zweten en voelen dat je iets doet. Maar je moet echt geen vier minuten 28 kilo squaten. Dat is gewoon teveel. Je baby vind dat ook geen strak plan. Daarnaast moet je je benen wijder zetten dan normaal bij elke oefening en wordt geadviseerd om je buik niet in te trekken (alsof dat een optie is als je zwanger bent ? ) In deze bijlage wordt duidelijk uitgelegd wat wel en niet kan tijdens je zwangerschap tijdens een bodypump les.

CXworx en Xco
CX watte? Ja precies wat een namen. CXworx is een korte intensieve core-training van 30 minuten. Met behulp van een elastiek en losse dumbells train je je buik-, rug en bilspieren, ook weer op een ritmisch muziekje. Xco is ook een core-training, bij deze les gebruik je een kleine buis gevuld met grit, deze beweeg je fanatiek onder begeleiding van een opzwepend nummer.

Bij beide lessen gebruik je veel rechte buikspieren. Hiermee moet je stoppen vanaf week 12 want dat is niet goed. Door de groei van de buik en het verweken van de banden wijkt de rechte buikspier in het midden van je borstbeen naar je schaambeen. Ga je die spier  teveel trainen dan is de kans groot dat je na de bevalling de recsporten 5hte buikspier niet meer goed in zijn vorm terug krijgt. Schuine buikspieren mag je wel blijven trainen (is zelfs goed).

 

Zwemmen
Hierover kan ik heel duidelijk zijn: zwemmen wordt de hele zwangerschap alleen maar lekkerder! En het is ook nog eens veilig ook. Ik heb gezwommen tot week 38, daarna mocht ik niet meer zwemmen i.v.m. hechtingen van wat weggehaalde moedervlekken. Het enige waar je op moet letten is andere wilde mensen in Cartoon-Zwemmertjehet zwembad. Zij zien niks van je bolle buik, want je komt waarschijnlijk tot aan je schouders in het water (ik kleintje tot bijna aan mijn kin). Ik kwam dus altijd met veel bombarie in het zwembad en riep om de zoveel minuten dat ik xx-weken zwanger was. En moet je vaak plassen als je zwemt? Wordt als je zwanger bent alleen maar erger, je gaat dan echt vaak het zwembad uit om even te plassen. Maar ach, dan zien de andere zwemmers je ook met je bolle buik in- en uitstappen en is het meteen duidelijk dat ze je rustig moeten passeren.

Contactsporten
Zoals voetbal, hockey, volleybal etc. Mag je allemaal blijven doen, mits je je goed voelt. Wel moet je voorzichtig zijn, je wilt echt geen bal of hockeystick in je buik en je wil ook niet omgestoten worden door een fanatiekeling. Ik doe zelf geen contactsporten, maar ik zou er zelf mee stoppen als ik zwanger was. Ik vind het gewoon te link.

Conclusie
Sporten tijdens de zwangerschap zorgt voor een goede conditie en uithoudingsvermogen en helpt je spieren te verstevigen. Een lichaam dat in goede conditie is zal na de bevalling meestal makkelijker herstellen. Ik heb een keizersnede gehad en een hele zware bevalling, maar ik stond 6 weken na de bevalling alweer te pumpen.(ik zeg niet dat iedereen dat moet doen hè. Doe het alleen als je je er goed bij voelt). Luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkste!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

3 reacties op Sporten met je bolle buik

  1. In mijn tijd, oma verteld, kwamen behulpzame mensen aan met een kussentje voor in je rug en een bankje om je benen op te leggen, want je had het zwaar als zwangere. Je had wel zwangerschapsgym, met wat grondoefeningen. Maar verder werd je vooral veel afgeraden. Wat een verademing om dit stukje te lezen, gewoon lekker doorgaan met daarbij wel letten op wat je lijf je verteld 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.