Knabbelen aan broccoli

Nieuwe baby, opnieuw Rapley!
Toen mijn dochter Mikki een half jaar was heb ik haar eten gegeven volgens de Rapleymethode/Kleintjesmethode. Over Mikki’s Rapleyavontuur heb ik heel veel geschreven op Dotjes onder het kopje Rapley. Inmiddels is Mikki al ruim 2,5 en heb ik een baby erbij: Jack. Jack is op 9 september 2017 een half jaar geworden en met hem zijn we ook met Rapley gestart. We zijn nu een maand bezig. Graag vertel ik jullie hoe het nu gaat.

Wat is de Rapley/Kleintjesmethode?
Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je baby eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Sommige baby’s eten direct hele stukken, maar de meeste baby’s beginnen met kleine muizenhapjes de eerste maanden. Het gaat niet om de hoeveelheid eten bij de Rapleymethode / Kleintjesmethode, maar het gaat erom dat je je baby zelf de kans geeft om het eten te laten ontdekken. Eten is namelijk meer dan alleen opeten, het is ook zien, voelen, ruiken, gezelligheid. Om er voor te zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnen krijgt geef je onbeperkt de borst. Uiteraard kun je de methode ook toepassen indien je kunstvoeding geeft.

Frans stokbrood was een succes!

De eerste dag
De eerste dag was tijdens onze vakantie in Frankrijk. We hebben Jack toen een stukje stokbrood en een nectarine gegeven. Eigenlijk was ik op zoek naar ‘normaal’ brood maar dat kon ik nergens krijgen in Frankrijk. Ook rijpe bananen en peren waren er niet, de bananen waren groen en de peren knetterhard. Met de zachte binnenkant van het stokbrood wist Jack wel raad, hier heeft hij heerlijk op gesabbeld. De nectarine hadden we eerst gehalveerd, dat was veel te moeilijk. Ook in repen was te moeilijk, hij kon het moeilijk vasthouden.

De tweede dag had Jack spruw in zijn mondje. Dit had hij al voor de 4e keer in zijn leven en hij had er echt last van. We zijn toen twee dagen gestopt, hij had echt geen lol in eten door de pijn. Gelukkig waren de bananen daarna wel geel 🙂 We hebben Jack toen de volgende 3 dagen banaan, komkommer en stukjes stokbrood gegeven. Daarna gingen we weer naar Nederland en gingen we hem groente aanbieden en meer soorten fruit en Nederlands brood.

Een kleine gehalveerde peer lukt beter dan repen!

Hoe gaat het nu?
We zijn weer drie weken in Nederland en ik heb Jack het volgende aangeboden: fijn volkorenbrood, rijstwafel, broccoli, worteltjes, pompoen, bloemkool, boontjes, stamppot andijvie, pannenkoek, komkommer, peer, banaan, wilde perzik, avocado en verschillende soorten meloen. Ik bied hem meestal 2 keer per dag vast voedsel aan, soms 3 keer per dag en soms 1 keer per dag als we die dag bijvoorbeeld veel weg zijn.

Wat valt me op?
In vergelijking met Mikki’s Rapleyavontuur valt me het volgende op:

  • Jack zat de eerste 3 weken niet goed rechtop in de kinderstoel. Zowel Mikki en Jack zijn allebei fijntjes, dus ik heb Jack in de kinderstoel van de Ikea, waar als een stoelverkleiner bij zit, ook nog vastgeklemd met 2 opgerolde handdoeken. Dit deed ik overigens ook bij Mikki, zij ging anders ook alle kanten op. Maar het valt me op dat Jack soms alle kanten op gaat, hij gooit zijn hoofd achterover en lijkt iets minder stabiel te zitten. Mijn man zegt dat dit bij Mikki ook zo was, ik heb het gevoel dat hij iets minder goed nog rechtop zit. De laatste week zit hij opeens veel beter rechtop, oftewel hij maakt progressie! Ik neem hem nu ook soms op schoot, om een banaan te eten bijvoorbeeld, dan kan ik hem goed ondersteunen.
  • Mikki kokhalsde regelmatig, dit is super goed want dan ontwikkelen ze goed het kolhalsreflex. Jack kokhalst helemaal niet. Dit is natuurlijk wel fijn, geen spannende taferelen aan tafel!
  • Jack kan ‘zware’ en gladde dingen niet goed vastpakken. Brood, pannenkoek, rijstwafel, komkommer, broccoli, pompoen en watermeloen lukt goed. Alle andere dingen laat hij vaak vallen. Ik heb het idee dat dit ook komt omdat hij nog niet zo goed rechtop zit. Maar: de laatste week kan hij steeds beter dingen vast pakken, zoals banaan en peer!
  • Ik zie Jack kauwen. Dit doet hij echt heel goed! Misschien daarom dat hij niet kokhalst.

Hieronder een leuk filmpje van Jack waarin je  ziet dat hij goed kauwt:

Pro Rapley
Ik ben pro Rapley, baby’s leren op deze manier van eten veel meer dan de smaak, maar ook de structuur van eten, hoe het eruit ziet, de coördinatie van hand en mond en vooral lekker meedoen met het gezin aan tafel. En dat dan het meeste eten op de grond terecht komt is heel normaal: under one is just for fun!

Dol op watermeloen!

Ik zie dat Jack het leuk vind aan tafel, maar dat hij soms gefrustreerd raakt. Echter een vereiste voor Rapley is dat baby’s goed rechtop zitten, dit in verband met verslikken en de coördinatie. Omdat Jack nog niet goed rechtop zit en sommige dingen voor hem te zwaar zijn in de hand heb ik hem een paar keer gepureerd eten gevoerd. Bij Rapley is het juist zo goed dat baby’s zelf leren dat ze vol zitten, dus ik ben niet van plan hem eeuwig bij te voeren, ik wil dit proces niet verstoren. Maar zolang hij nog niet goed rechtop zit vind ik het ook belangrijk dat hij groente en fruit die hij moeilijk vindt leert proeven. Ik heb hem nog maar twee dagen wat gevoerd, daarna gaf ik hem eten in zijn handje en warempel: hij kan het opeens veel beter!

Hieronder een fimpje waarin je ziet dat hij nog niet zo stabiel zit. Zijn zusje Mikki moedigt hem aan 🙂

Ik denk dus dat het voeren maar sporadisch wordt, want hij zit nu alweer elke dag met van alles in zijn handje te smikkelen. Jack is wel sinds twee dagen erg verkouden, dus ik verwacht dat hij de komende dagen misschien minder enthousiast is.

Ok, nog 1 filmpje omdat het zo leuk is: Jack die knabbelt op een reep komkommer

Binnenkort meer over ons Rapley avontuur!

Meer weten?
Bij Mikki’s Rapley avontuur heb ik drie informatieve artikelen geschreven over de Rapleymethode & het waarom:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

2 reacties op Rapley baby!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.