Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders

Niet meer in een maatbeker plassen
Deze week ben ik 16 weken zwanger. Dat houdt in dat ik ook niet meer hoef te plassen voor Moeders voor Moeders. Waarschijnlijk ben ik ergens deze week 16 weken zwanger. Ik ben iets later zwanger dan ze eerst dachten bleek uit de 8 weken echo (maar een paar dagen hoor, who cares 🙂 ) dus ik dacht dat ik maandag misschien nog wel een nieuwe lading kratjes zou krijgen. Helaas. Ik was een beetje teleurgesteld maar ergens ook wel weer blij. Niet steeds in een maatbeker plassen woehoe!

Wat is Moeders Moeders?
Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van medicijnen die worden ingezet bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Oftewel voor moeders die moeilijk een kindje kunnen krijgen. Natuurlijk plas ik daarvoor met liefde maatbekers vol! Je kunt plassen tot week 16, daarna neemt het HcG-hormoon af.

Pismannekes
Moeders voor Moeders bestaat sinds 1931, voor 1966 heette het Urine Inzameling Organon. Het ophalen van de urine gebeurde destijds door mannen in zwarte manchester pakken die met paard en wagen de huizen langsreden. “Pismannekes” werden ze ook wel genoemd. Omdat er in de eerste jaren nog geen telefoon bestond plaatste zwangere vrouwen een krant in de vensterbank zodat de ophaaladressen te herkennen waren. Zo kon het gebeuren dat op warme zomerdagen, als veel mensen hun plantjes met kranten tegen de zon beschermden, de koetsiers de kluts kwijt raakten, en menig vrouw moest uitleggen dat ze niet zwanger was! Na de oorlog werden de manchester pakken vervangen door neutrale kleding, de kranten door de telefoon en paard en wagen door de  auto. Door de jaren heen zijn ook de kratjes en flessen regelmatig veranderd. De fabriek waar alle urine naartoe wordt gebracht en waar de eerste verwerking plaatsvindt staat echter nog steeds op dezelfde plaats. En ook aan het verwerkingsproces is in alle jaren nauwelijks iets gewijzigd (bron: Moeders voor Moeders).

Ze doen ook meteen een testje
Ze doen ook meteen een testje

Hoe kun je meedoen?
Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Je kunt je aanmelden via de website bij Moeders voor Moeders. Als je je hebt aangemeld komt er een informatrice bij je thuis langs om alles uit te leggen. Ze doet dan ook meteen een zwangerschapstest. Je krijgt dan elke week 2 kratjes met 4 flessen (8 flessen in totaal dus), zodat je voor elke dag 1 fles hebt. Deze wordt dan elke week discreet bij je opgehaald (zodat niet direct de hele straat weet dat je zwanger bent 🙂 ) Ook krijg je 1 of meer maatbekers (ik heb er 2, voor elke wc 1 bijvoorbeeld). Daarnaast krijg je ook een leuk cadeautje! De meeste zwangere vrouwen kunnen meedoen, er zijn een paar uitzonderingsgevallen.

Eigen ervaring
Bij mijn eerste zwangerschap van mijn dochter Mikki (30-11-2014) werkte ik 36 uur per week en maakte ik er een sport van om op de tijdstippen dat ik wel thuis was zoveel mogelijk flessen vol te krijgen. Als ik een grote plas op het werk had baalde ik soms stiekem een beetje 😉 Wat een verkwisting! Ik heb me toen aangemeld zodra ik wist dat ik zwanger was (4-5 weken) en de week erop meegedaan. Ik heb toen dus de volle 10 weken meegedaan. Ook bij deze zwangerschap heb ik me direct aangemeld en dus ook weer de volle 10 weken meegedaan. In het begin maakte ik er weer een sport van om zoveel mogelijk flessen vol te krijgen. Ik werk nu 20 uur per week, dus ik zou veel meer flessen vol kunnen krijgen was mijn gedachte! Natuurlijk bleef ik zoveel mogelijk in een maatbeker plassen, maar soms had ik echt even geen zin. Dan deed ik 2 tot 3 plasjes per dag niet in een maatbeker. Ook toen ik een halve week ziek was ben ik even gestopt. Het grappige was dat Mikki meestal mee ging kijken. Die vond het erg interessant dat ik in een maatbeker plaste. Het was net zoals op een potje plassen grapte ik dan 😉 Ik moet altijd al vaak plassen en veel, maar nu zag ik ook dat het gewoon echt veel was: elke ochtend paste het bijvoorbeeld maar net in een maatbeker! Poeh, logisch dat ik elke ochtend wakker wordt van een overvolle blaas!

En jij?
Heb jij ook meegedaan aan Moeders voor Moeders in het verleden? Of doe je nu nog mee? Of doe je niet mee/heb je niet meegedaan?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.