afgekolfde melk verkleind
Ik vond dat ik hier best een slokje van mocht…in het kader van mijn blog hèhè

Elke ochtend een paar slokjes
Wat nou goijibessen, quinoa of chiazaad. Moedermelk is de nieuwe superfood! En dan heb ik het niet alleen over baby’s. Nee volwassenen die het de zoetige lichaamsvocht tot zich nemen. Je zou dus in plaats van chiazaad door je yoghurt ’s ochtends ook een paar slokjes moedermelk kunnen gappen uit je flesjes afgekolfde moedermelk die toch al in je koelkast staan. Natuurlijk heb ik even geproefd, zie verder in dit artikel 🙂

De kracht van moedermelk
Als je de media mag geloven is er een ware run op moedermelk als superfood ontstaan. Moedermelk zou helpen lekker gespierd te worden, goed zijn voor je huid, je afweersysteem verbeteren én het verteert gemakkelijker dan bijvoorbeeld koemelk. Als je kerel breder wil worden kun je dus best ’s ochtends stiekem wat moedermelk door zijn kwark kwakken. Natuurlijk doe ik dat niet 😉

Ook zou moedermelk ingezet kunnen worden bij de behandeling van kanker: het HAMLET-eiwit (alfa-lactalbumine-oleïnezuur) dat in moedermelk zit, zou volgens recent onderzoek als kankerbehandeling kunnen worden ingezet. Echter, dit onderzoek zit in een vroeg stadium, dus de uitkomsten moeten nog verder worden onderzocht (bron: AD).

Toch geen superfood?
De meningen zijn nogal verdeeld over voordelen van moedermelk voor volwassenen. Volgens professor Sarah Steele van de Queen Mary universiteit in Londen biedt moedermelk geen voordelen voor volwassenen: de voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang wat de leefstijl is van de vrouw die de moedermelk verkoopt: misschien leeft zij wel heel ongezond en gebruikt ze alcohol of drugs. Bovendien kan via moedermelk bacteriële en virale ziektes overgebracht worden, zoals hepatitis, hiv en syfilis (bron: AD).

geld verkleindVerkopen die hap!
Natuurlijk ga ik mijn melk niet verkopen: dat is allemaal lekker voor mijn dochter Mikki. Maar ik vroeg mij af hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je melk te verkopen en hoeveel je er voor moet betalen. In Nederland is het verboden om je eigen moedermelk te verkopen: het valt dan niet onder de Warenwet. Je mag moedermelk wel weggeven. Daarvoor heb je de Moedermelkbank: zij verstrekken donormelk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt. Het krijgen van moedermelk via de Moedermelkbank is veilig, want vooraf worden de donoren gekeurd en wordt hun bloed getest op diverse ziekten.

Natuurlijk heb je ook ‘de illegale handel’. In Nederland kan ik deze niet vinden na een speurtocht op het Internet.

In Engeland verkoopt een moeder haar overtollige moedermelk: ze ontvangt voor 237 ml maar liefst 18 euro. Ze heeft 10 klanten. In Duitsland heb je de Muttermilch börse: dit is legaal, maar iedereen kan daar haar moedermelk verkopen. Prijzen variëren van €2,00 tot € 6,50 per 100 ml. Op deze website staat ook hoe oud de baby is, waarvoor de melk bestemd was. Er is geen kwaliteitscontrole, dus ziektes zijn hier makkelijk bij overdraagbaar.

Ook in de VS verkoopt een aantal moeders hun moedermelk online. Er is zelfs een commercieel bedrijf opgezet: Prolacta Bioscience. Dit bedrijf koopt, pasteuriseert en verkoopt moedermelk. Ze hebben vorig jaar € 46 miljoen dollar omgezet. Het is wel een veilige manier om moedermelk te kopen, want donoren worden uitgebreid getest.

Ik neem de proef op de som: IK NEEM ZELF EEN SLOK!
Ok, het is misschien toch geen superfood of toch wel. Enfin, ik ben benieuwd hoe het nou smaakt. Ik heb natuurlijk wel eens mijn vinger afgelikt maar nog nooit een ferme slok genomen. Pas geleden was ik aan het kolven op het werk en ik had weer zo aso veel gekolfd dat een klein slokje voor mezelf er best af kon. Nog lekker lauw, zo vers uit de borst getapt hèhè 😀 Ik ging er echt even voor zitten…ik nam een goeie slok….hoe het smaakte? Beetje waterig met een romige afdronk. Vanille-achtig. Het smaakt gewoon naar lauwe koemelk, verdund met water en een vleugje vanille erdoor. Eerlijk gezegd vond ik het best LEKKER!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

 

4 reacties op Nieuwe superfood: moedermelk!

  1. Ik weet dat ze het in het ziekenhuis vragen voor prematuurtjes ,tenminste jaren geleden. Misschien komt de ,,min,, van vroeger ook wel weer in de mode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.