Het gebaar ‘Kip’

Wapperen met die handjes!
Wij zijn gestart met Nederlands met Gebaren (NmG) voor ons zoontje Jack van 1,5 jaar. Jack heeft epilepsie (syndroom van West) sinds hij 7 maanden is. Hierdoor heeft hij een ontwikkelingsachterstand, hij is dus niet zoals een ‘normaal’ kindje van 1,5 jaar (hij is bijna 19 maanden). Toen Jack 16 maanden was is hij geobserveerd door een team van een revalidatiecentrum, hij werd toen rond de 8 maanden geschat. We zijn nu een paar maanden verder, als ik Jack nu zou moeten schatten zou ik hem rond de 10 maanden schatten. Jack krijgt logopedie aan huis om beter te leren eten, slikken en kauwen. Jack zegt de woordjes mama, papa en au en heel soms hi. De logopediste van Jack, Milou Derkman van BEO Logopedie, wees ons op de gebarencursus en de voordelen die Jack hieruit kan halen. We zijn enthousiast gestart aan cursus van 4 avonden en ik vertel er graag over!

Wat is Nederlands met Gebaren (NmG)?
Nederlands met Gebaren, NmG, is gesproken Nederlands ondersteund met gebaren. Bij NmG blijf je gewoon Nederlands praten en worden de belangrijkste woorden ondersteund met gebaren. Dit is anders de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Het grote verschil tussen NmG en NGT is dat NGT een eigen taal is met zijn eigen regels en grammatica: het is de taal voor dove of zeer slechthorende mensen. NGT heeft dus geen gesproken tekst nodig. Bij NmG is dat wel zo.

Jack is altijd vrolijk!

Waarom NmG voor Jack?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen met een ontwikkelingsachterstand vaak later beginnen met praten. Echter, ze snappen het vaak wel maar kunnen zich nog niet uitdrukken. Dit kan veel frustraties opleveren voor kinderen en hun ouders. Nu is Jack nog klein en relaxed, hij heeft geen last van frustraties. Maar het is natuurlijk wel handig dat hij zich kan uitdrukken als hij dat wil. Daarnaast is gebleken dat kinderen die nog niet kunnen praten maar ondersteund worden met gebaren eerder leren praten dan als er niet ondersteund wordt met gebaren. In medisch kinderdagverblijven, waar Jack in de toekomst misschien ook naar toe gaat om hem te stimuleren, gebruiken ze ook NmG. Voor ons genoeg redenen om aan de cursus NmG te beginnen!

Het gebaar hond

De cursus
De cursus NmG bestaat uit 4 avonden en wordt gegeven door Milou die tevens al de logopediste is van Jack. Dit is super handig! Jack krijgt nu nog alleen prelogopedie van Milou, dit is het aanpakken van eetproblemen bij kleine kinderen, zoals het leren van kauwen en slikken en de hand- en mondcoördinatie stimuleren. In de toekomst krijgt Jack ook logopedie om te leren communiceren van Milou of 1 van haar collega’s. Vorige week hadden we de eerste cursusavond. Wat hebben het volgende geleerd:

 1. Een stukje theorie: uitleg over het nut van NmG voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of kinderen met communicatieve problemen
 2. Praktijk: uitleg hoe je hand in de basishouding houdt als je gaat gebaren (altijd handpalm naar voren) en dat je eerst wijst naar het ding dat je bedoeld (bijvoorbeeld een bal), het gebaar bal maakt en dan weer wijst naar de bal
 3. Praktijk: het handalfabet, de gebaren voor personages (mama, papa, opa, oma, broer, zus, meisje etc.) en de gebaren voor dieren (hond, poes, schaap,koe etc)
Het gebaar mama

Het handalfabet is voor de gein erbij, want bij NmG gebaar je in principe geen letters maar sleutelwoorden: als je gebaart ‘Ik ben mama’ is mama het sleutelwoord. Je wijst dan naar jezelf, zegt ‘Ik ben mama’ en maak tegelijkertijd het gebaar van mama en wijst daarna weer naar jezelf.

We moesten eerste onze naam dus voor de gein aan elkaar gebaren via het handalfabet. De handjes waren toen goed warm voor de echte gebaren die we moesten oefenen. Deze hebben we klassikaal met z’n allen geoefend en dit was erg leuk!

Welke gebaren kennen we nu?
We hebben de gebaren voor personen (mama en papa) en familieleden (oma, zusje etc) geoefend maar ook dokter, juf, jongen en meisje. Eigenlijk alle personages die voor een dreumes en peuter belangrijk zijn. Daarnaast hebben we de gebaren voor diverse dieren geoefend, zoals paard, hond, schaap en poes. Kleine kinderen komen veel in aanraking met dieren, zoals in boekjes, met huisdieren en in dierentuinen en kinderboerderijen. Deze gebaren komen dus goed van pas!

Het gebaar papa

Hoe oefenen we?
Ik doe de cursus samen met mijn man. We hebben de gebaren aan de muur in de huiskamer gehangen, zodat we steeds kunnen kijken hoe het ook alweer moet en je er aan blijft denken. Het is echt niet zo dat ik nu continue aan het gebaren ben. We doen het als we er zin in hebben en dat is elke dag wel meerdere keren. Onze dochter Mikki van 3.5 jaar vindt het super leuk en doet het soms een beetje (lekker fout natuurlijk) mee.

Grappig detail
Ik heb toen mijn dochter Mikki nog een baby was 2 blogberichten geschreven, Gebaren met je baby en Gebaren met je baby deel 2. Dit was volgens het boek Babygebaren, dit zijn niet allemaal de officiële gebaren weet ik nu. Maar: ik was blijkbaar toen al aangetrokken tot gebarentaal! Vind ik erg grappig achteraf. Wist je trouwens dat mijn allereerste baan na mijn afstuderen bestuurssecretaris bij een onderwijsinstelling voor dove en slechthorende kinderen was? Ik deed dan wel geen gebarentaal, maar daar werd ook Nederlands met gebaren (NmG) en Nederlandse Gebarentaal (NGT) gegeven en dat zag ik continue als ik door het gebouw liep. Ik denk daarom wel eens: het heeft zo moeten zijn dat Jack bij mij geboren is!

Binnenkort Nederlands met Gebaren voor mijn dreumes deel 2 op Dotjes!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

 

8 reacties op Nederlands met Gebaren voor mijn dreumes deel 1

 1. Hi Bianca,

  Wat leuk dat je het gebaren zo goed oppakt! Ik werk zelf op een woongroep met kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en wij gebruiken ook de gebaren om onze taal visueel te ondersteunen. Dit heeft me er bij mijn eerste dochter (7) en nu met mijn tweede dochter (morgen 1 jaar!) er toe gebracht ook babygebaren toe te passen. Zelfs als je gebaren niet altijd helemaal volgens het boekje zijn, maar jij en Jack elkaar hierdoor beter kunnen ‘verstaan’ lijkt me dit voor hem en jou (en je man) echt superhelpend! Gr. Wendie

  • Hoi Wendie,

   Wat leuk dat je gebaart met je kinderen n.a.v. je werk. Echt super leuk!!!

   Precies, het gaat erom dat je elkaar begrijpt! Ik heb ook het idee dat Jack al veel meer begrijpt dan hij kan aangeven. Zou mooi zijn als hij met gebaren meer kan communiceren 🙂

   Groetjes Bianca

 2. Ken je de serie Lotte en max? Dat zijn dvd’s waar deze gebaren worden gebruikt. Echt ideaal om ze te leren ! Geen idee of dat precies dezelfde methode is, maar wat je hier Omschrijft komt overeen.

  • Hoi Irma,

   Onze logopediste die de gebarenles geeft had het ook over Lotte en Max. Ik ga er snel naar kijken, bedankt voor de tip!

   Groetjes Bianca

 3. al weer een interessant verhaal, zelfs voor mij, je ex-collega zonder kinderen, maar wel met heel kleine achterneefjes en nichtjes…
  Zo blijf ik bij, dank je Bianca!
  Heel veel plezier en liefs van Anka

  • Hoi Trix,

   Ja dat ken ik, dat was mijn allereerste ervaring met gebaren, ik deed dit voor de gein bij mijn dochter Mikki toen ze een baby was (ze wordt over 2 maanden 4). Ik heb dat boek ook. Ik weet nu wel dat dit niet allemaal de officiële gebaren zijn zoals NmG. Omdat Jack later misschien ook te maken krijgt met NmG in bijvoorbeeld een peuterspeelzaal ga ik nu Nmg gebruiken ipv Babygenbaren.

   Groetjes Bianca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.