Pimmetje zegt: 'Dag Mikki. Hier is Pimmetje!'
Pimmetje zegt: ‘Dag Mikki. Hier is Pimmetje!’

Mikki’s eerste muziekles
Mijn dochter Mikki (bijna 2 jaar) gaat sinds een aantal weken naar haar eerste muziekles: Muziek op Schoot! Graag vertel ik jullie hier meer over.

In een kring
Muziek op Schoot is bedoeld van kindjes tot ongeveer 2,5 jaar. In een kring van ongeveer 10 kindjes wordt op een creatieve wijze liedjes gezongen en muziekinstrumenten zoals een trommel of een xylofoon geïntroduceerd. In Enschede volgen Mikki en ik de lessen via Kaliber Kunstenschool, maar overal in Nederland worden deze lessen gegeven. In totaal zijn het 10 lessen van 45 minuten, elke week 1 les. Elke les begint met zingend speelgoed opruimen waarmee een paar kindjes hebben gespeeld voordat de les begon. Daarna zingt Pimmetje, een handpop pinguïn, elk kindje individueel welkom. De meeste kindjes zijn dol op Pimmetje, zo ook Mikki!

Spelenderwijs
Al spelend leren de kindjes verschillende liedjes en muziekinstrumenten kennen. Er worden bijvoorbeeld kastanjes over een xylofoon gerold, zodat dat een mooi geluid geeft. Ondertussen zingt de lerares een mooi lied en zingen wij moeders natuurlijk mee 😉 Overigens vind Mikki dat alle kastanjes in de bakjes horen. Mikki is dus altijd druk met alle kastanjes in de bakjes aan het verzamelen 🙂 Een ander voorbeeld is een paddenstoel, wat een soort krukje is waarop de kindjes kunnen zitten, maar ondertussen ook een trommel is!

Beetje verlegen
Mikki is in een groep vaak wat verlegen, dus ze komt pas op het einde los. Geadviseerd wordt om 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn zodat de kindjes kunnen acclimatiseren. Aangezien de les al om 9 uur begint (en dat is voor mij en Mikki super vroeg, aangezien Mikki graag van uitslapen houdt) lukt me dat dus nooit. Wij komen dus meestal verhit de les binnen stormen. Ik merk wel dat Mikki het steeds leuker vindt. Het enige wat ze niet leuk vindt is het liedje ‘Stap, stap, zo doen mijn voeten’, waarbij alle kindjes en moeders al stampend in een kring rondlopen. Mikki wordt dan boos, gaat huilen en wil echt niet lopen. Gevolg is dat ik haar dan met mijn zwangere buik rond zeul in een kring. Achja, lekkere work-out toch!

Bij jou in de buurt
In steeds meer plaatsen in Nederland worden Muziek op Schootcursussen aangeboden. Meer informatie hierover kun je lezen op Muziek met het jonge kind.

Een vervolg cursus is Muziek met Peuters. Dit is voor kindjes van 2,5 tot 4 jaar. In sommige regio’s heet dit ook Muziek op Schoot en hanteren ze verschillende leeftijdscategorieën.

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

9 reacties op Muziek op Schoot

 1. Superleuk verhaal! Heerlijk dat jullie zo van de muziekles genketen! Een aanvulling: Muziek op Schoot is voor kinderen tot 4 jaar, daarna zijn het pas kleuters 😉

  • Thanx! 🙂 Het is idd genieten,

   Klopt niet helemaal wat je zegt. in Enschede is Muziek op Schoot voor kinderen tot 2,5 jaar. Daarna heb je Muziek met Peuters, dit is voor kinderen van 2,5-4 jaar. Zal per regio wel verschillend zijn.

   Ik had in mijn tekst staan Muziek met Kleuters van 2,5-4 jaar. Ik bedoelde natuurlijk Muziek voor Peuters 😉 Ik zal dit even aanpassen in mijn tekst.

   Groetjes Bianca

 2. Wat een leuk artikel heb je geschreven over onze muziek op Schoot- lessen!
  Mooi om te lezen dat jullie er zo van genieten! Ik zie dat ook aan Mikki en jou!
  Tja, en 9 uur is wel vroeg hè! Maar er komt een tijd dat je er helemaal aan gewend bent (ha ha).
  Dank je voor deze gratis reclame en de aandacht die je hebt gegeven aan http://www.muziekmethetjongekind.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.