Omdat iedereen altijd vraagt om het recept
Iedereen. Altijd. Echt waar. Behalve knoflookhaters. Het geheim van het recept? Lekker vet. knoflookVan deze saus wordt je niet dun. Maar hé, als je wil afvallen moet je geen knoflooksaus eten. Of voor de afvallers onder ons gewoon een smuldagje inplannen. Nog een geheim: trekken. De trektijd is echt het allerbelangrijkst. Niet te lang (want dan ga je stinken) maar ook niet te kort. En de verhouding zout en yoghurt, ook heel belangrijk. Deze saus smaakt zoals een knoflooksaus in een restaurant, lekker ambachtelijk.

Verhouding yoghurt-zout
Het recept stamt af van mijn schoonouders. Duizend jaar geleden tijdens een barbecue had mijn schoonmoeder (laten we haar even José noemen) de knoflooksaus gemaakt.
Wij zo van: ‘Hmm, een beetje flauw is de saus….’
Jose: ‘Wacht ik doe er even wat zout bij’
De gasten: ‘Nu is het te zout…’
José: ‘Ik doe er wel ff wat yoghurt bij’
De gasten: ‘Nu is het weer te flauw…’
José: ‘Wacht, ik doe er even wat zout bij…’
Etc….
Nou je raadt het al, de saus smaakte uiteindelijk alleen naar yoghurt ? Daarom: proeven tijdens het bereiden! Niet zomaar wat doen! Begin niet met teveel peper en zout. Te flauw? (want er moet best een lading door). Dan wat meer peper en zout er door doen, tot je de gewenste smaak hebt. Natuurlijk mag je tijdens het proeven ook wat extra yoghurt er door doen als het frisser moet. Maar bedenk: alles met mate!

Niet voor mietjes
Jaren geleden, tijdens een verjaardag, had iedereen (behalve knoflookhaters) mijn knoflooksaus gegeten. Na het verjaardagsfeestje gingen we allemaal stappen. Mijn vriendin (ook wel bekend als Charlotte) stond even te wachten op mij toen ik ging plassen. Een kerel stapte op haar af, ze dacht ‘Hmmm, interessant…’ Hij vroeg haar wat, Charlotte zei wat terug en die kerel gilde: ‘Jee, wat stink je naar knoflook. Ben je in een shoarmazaak geweest ofzo?!’ En hij droop af. Ik zeg je, niet voor mietjes….

Recept & ingrediënten
Genoeg gekletst, hier komt het recept! Je hebt nodig:

  • bekertje ongezoete slagroom, 250 ml
  • 3 flinke lepels mayonaise (gewoon die vette)
  • flinke scheut magere yoghurt of meer
  • 2,5 teen knoflook, flinke tenen
  • peterselie, mag vers of diepvries (ik doe altijd diepvries)
  • zwarte gemalen peper en zout

Bereiding
Klop de slagroom in een bak tot het flink stijf is. Geen suiker e.d. toevoegen! Maak in de bak waarin je de saus wil bewaren (een andere bak dus dan de slagroom) een sausje van de mayonaise en de yoghurt. Even proeven. Smaakt het teveel naar mayonaise? Beetje yoghurt toevoegen. Smaakt het teveel naar yoghurt? Beetje mayonaise toevoegen. Gooi door de mayonaise-yogurtsausje  wat zout en peper, pers de knoflooktenen er door heen en gooi er flink wat peterselie door. Doe dan lepel voor lepel de slagroom door de mayonaise-yogurtsausje. Als alle slagroom er door heen zit nog flink wat peterselie er door doen. Even proeven. Is het te flauw? Doe er wat peper en zout door (ik doe bij deze stap altijd nog flink wat zout en peper. Niks is zo smerig als een flauwe knoflooksaus). Zet het daarna in de koelkast om het te laten trekken. Bedenk wel dat de smaak van de saus zich de komende uren nog ontwikkeld, de knoflooksmaak wordt dus sterker. Als ik een feestje heb ’s avonds maak ik rond 16.00 uur de saus, dan is de saus ’s avonds goed getrokken. De saus moet minimaal 2 uur trekken in de koelkast, dus je kunt rond 19.00 uur de saus ook nog maken. Vanuit de grote bak gooi ik ’s avonds de saus in een klein bakje. Dan kun je steeds bijvullen en blijft de saus optimaal van smaak doordat het in de koelkast staat.

De volgende dag
Nog saus over? Dat niet op tafel stond maar in de koelkast? Je kunt het nog eten, nu is de knoflooksaus op z’n sterkst. Maar je bent gewaarschuwd…je gaat het dan echt ruiken! Want nu heeft het heel lang getrokken! ?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

7 reacties op Mijn beroemde knoflooksaus

  1. Het is ook een recept van Harry oorspronkelijk dus hij had toen ff wat zout er bij moeten doen. Harry maakt nog steeds deze lekkere saus, ik bemoei me er niet meer mee. En Harry heeft dit recept dan weer van de kok van het MST 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.