Mikki 7 maanden eet een banaan tijdens de vakantie
Mikki 7 maanden eet een banaan tijdens de vakantie

Zelluf doen!
Veel mensen geven hun baby gepureerd eten met een lepel. Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapleymethode/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby/dreumes in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Regelmatig wordt aan mij door andere moeders gevraagd wat de Rapleymethode is en wat de voordelen zijn. Deze vragen krijgen moeders die de methode ook willen gaan toepassen bijvoorbeeld  van hun (schoon)familie of kinderdagverblijf/oppasouder. Speciaal voor mensen met vragen over de Rapleymethode heb ik dit artikel geschreven. In dit artikel leg ik uit wat de Rapleymethode is, wat de voordelen zijn, waarom ik de Rapleymethode gebruik en geef ik handige tips. Daarnaast heb ik meteen een PDF-versie toegevoegd die je kunt sturen naar je familie en oppas!

Wat is Rapley/Kleintjesmethode?
Bij deze eetmethode ligt de regie bij het kind. Je kind eet zelf met de handjes en bepaalt zelf hoeveel hij eet. Ik voer mijn dochter dus niet met de lepel en pureer het voedsel niet. In plaats van een moesje geef ik bijvoorbeeld een roosje broccoli, een reepje komkommer, een broodkorst, een stuk wortel of een stuk banaan.

De naam Rapley komt van de onderzoeker Gill Rapley. Zij onderzocht of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een gemakkelijke en leuke weg was. De oprichter van Kennisinstituut www.borstvoeding.com, Stefan Kleintjes, heeft de Nederlandse versie gemaakt: de Kleintjesmethode.

Mikki 8 maanden smeert lekker met broccoli
Mikki 8 maanden smeert lekker met broccoli

Waarom de Rapleymethode?
Ik heb voor de Rapleymethode gekozen omdat het bij deze eetmethode veel meer gaat dan alleen het opeten van het eten: eten is ook zien, voelen, ruiken, ontdekken, experimenteren, gezelligheid en spelen. Ik vind dat belangrijk, omdat mijn dochter dan niet alleen kennis maakt met de smaak, maar ook met de textuur, geur, temperatuur, grootte en vorm. Daarnaast leert ze dat met ons mee-eten een gezellige activiteit is. Ik maak van de maaltijd altijd een feestje!

Wat zijn de voordelen?
De Rapleymethode heeft veel voordelen:

 • De praktijk laat zien dat kinderen die stukken zelfstandig eten later ook een betere eter worden, zelf eerder kiezen voor gezond eten en minder snel overeten
 • Doordat je kind ziet wat hij eet (bijvoorbeeld een banaan) kan hij beter smaken van elkaar onderscheiden (want de banaan is niet vermengd met een perzik) en gaat hij ook voedsel herkennen. Een moesje kan natuurlijk van alles zijn, een banaan is gewoon een banaan!
 • Het is goed voor de motoriek: met de Rapleymethode leert een kindje sneller zelfstandig te eten
 • Je kind leert met de Rapleymethode eerder te kauwen, wat natuurlijk weer goed is voor allerlei zaken zoals de spijsvertering, de tandjes etc. Het niet hebben van tandjes maakt trouwens niks uit voor het eten van stukken: de kaken zijn vlijmscherp. Mijn dochter Mikki kreeg pas met 10 maanden haar eerste 2 tandjes, maar kon altijd gewoon stukken eten zonder tandjes
 • Je kind kan grotendeels mee-eten met de pot. Dus geen gesleep met potjes. Je kind kan ook gewoon mee-eten in een restaurant of bij een BBQ
 • En het allerbelangrijkst: je leert je kind met de Rapleymethode dat eten gezellig is en een gezamenlijke activiteit. Je eet namelijk samen aan tafel, dus je kind ziet jou ook eten.
Mikki 10 maanden eet Griekse kwark tijdens de vakantie
Mikki 10 maanden eet Griekse kwark tijdens de vakantie

Waarmee begin je?
Op de website van www.borstvoeding.com staat een voedselintroductieschema. In dit schema staat precies welk voedsel je wanneer mag aanbieden. Als je geïnteresseerd bent in de methode raad ik je aan het boek ‘Eten voor de kleintjes’ van Stefan Kleintjes te kopen, hierin staan hele duidelijke menusuggesties per maand uitgelegd. Ook legt hij duidelijk uit hoe je de eetmethode kan toepassen. Ik heb zelf het boek gekocht en ook mijn moeder en schoonmoeder stukken laten lezen, zodat zij ook goed voorbereid waren.

Ik ben begonnen met iedere twee dagen 1 soort groente en 1 soort fruit aan te bieden en daarnaast een broodkorst. De eerste twee dagen gaf ik eerst broccoli en een broodkorst en komkommer. Op dag 3 en 4 gaf ik wortel en banaan.

Tot en met 10 maanden gaf ik eerst borstvoeding en daarna het vaste voedsel. Reden hiervoor is dat je kindje dan niet hongerig aan het eten begint maar juist relaxed: hierdoor kon mijn dochter lekker experimenteren. Vanaf maand 11 draai je dit om: eerst vast voedsel, dan moedermelk (of kunstvoeding).

Maar stikt mijn kind dan niet?
Ik heb me goed ingelezen voordat ik begon aan de Rapleymethode. Sommige mensen zijn namelijk bang dat een baby stikt in stukken eten en ik vond het zelf eerlijk gezegd ook heel spannend. Echter, door de Rapleymethode leert een kind juist goed kauwen en is het stikgevaar helemaal niet groter dan als je voert, eerder kleiner. Het is belangrijk dat je het voedsel niet te hard aanbiedt (dus goed koken of stomen) maar ook niet te zacht zodat het direct tot moes kan worden geknepen. Dit was wel even uitzoeken, want dit is per groente verschillend. Ik heb ervoor gekozen om de groenten te stomen, hiervoor heb ik een speciaal apparaat aangeschaft. Natuurlijk kun je ook gewoon de groenten koken of een stoommandje voor in je pan kopen.

IMG_0033
Mikki eet taart op haar eerste verjaardag!

Stefan Kleintjes zegt het volgende in zijn boek over het gevaar van stikken: een baby heeft een sterke kokhalsreflex, die zit eerst voorin de mond en verplaatst zich geleidelijk achterin de mond. De kokhalsreflex beschermt je tegen stikken. Komt het eten teveel achterin en is je kind nog niet zo’n geoefende eter, dan gaat hij kokhalsen (kokken). Laat je kind dus maar kokken! Dat gaat hij sowieso doen, vooral in het begin. Niet helpen of ingrijpen, je kind moet dit zelf oplossen (tot op zekere hoogte natuurlijk). Hij spuugt het er dan wel weer uit en daar leert hij van, juist hoe meer je kind dit doet hoe makkelijker hij hierin wordt.

Mikki heeft vooral de eerste weken gekokt. Dit zag er eng uit, maar ik heb niet ingegrepen omdat ik wist dat ze het zelf kon oplossen. Slechts één keer hebben we wel ingegrepen, toen verslikte Mikki zich in een gladde champignon. Natuurlijk was dit wel eng, maar Mikki wilde snel weer risotto eten, dus zelf vond ze het blijkbaar niet heel eng.

Hoe bied ik het eten aan?
Het is belangrijk dat het voedsel zo groot of groter is als het knuistje van je baby. Gevaarlijk voedsel voor baby’s, zoals druiven of cherrytomaten, geef ik niet en dat kan pas als je kind een geoefende eter is (je geeft ze dan ook in de lengte gehalveerd). In principe werken reepjes goed, zoals reepjes komkommer, reepjes peer etc.

Hoe oud moet mijn kind zijn als ik de Rapleymethode wil gaan doen?
Sommige ouders beginnen met het geven van vast voedsel vanaf 4 maanden. De Rapleymethode kan worden toegepast vanaf 6 maanden en hiervoor hebben wij ook gekozen. Hiervoor zijn de volgende redenen:

 • Je kindje kan meestal vanaf 6 maanden goed rechtop zitten in de kinderstoel (eventueel ondersteund door kussens). Het is heel belangrijk dat je kindje goed rechtop zit, anders kan je kindje het voedsel niet goed wegkrijgen. Je geeft dus nooit eten in de wipstoel!
 • De hand- een oogcoördinatie is klaar om vast voedsel te pakken en naar de mond te brengen.
 • De fijne en grove motoriek is toe aan het pakken van vast voedsel
 • Het immuunsysteem is voldoende rijp
 • De darmen zijn klaar voor het verteren van vast voedsel
 • De orale motoriek (mond, kaken en tong) is voldoende getraind
 • Het is beter om kinderen vanaf 6 maanden bij te voeden (hierover zijn de meningen wel verdeeld).

Wordt het niet een geklieder en gesmeer?
Ja! Maar heb je een kindje dat gevoerd wordt weleens gezien? Die is ook verre van schoon. Je moet gewoon goed voorbereid zijn bij de Rapleymethode.

Natuurlijk wordt het een gesmeer!
Natuurlijk wordt het een gesmeer!

Ik heb bijvoorbeeld een plastic plaat onder de kinderstoel (zo’n plaat voor onder je bureaustoel). Daarnaast heb ik speciale slabben met mouwtjes eraan, de zogenaamde mouwslabben. Die trek ik mijn dochter aan als ze eten krijgt dat erg vlekt, zoals tomaat en banaan. Daarnaast heb ik ook normale extra grote slabben en stroop ik altijd de mouwtjes op. In het begin deed ik in een restaurant ook een hydrofieldoek over de beentjes, dan kon ze lekker kliederen. Je moet gewoon niet zo moeilijk doen en genieten met zo’n smeerkeesje aan tafel. Overigens heb ik ook een hond. Die ruimt de meeste smeer op!

Met al dat gesmeer, krijgt mijn kind dan wel genoeg te eten?
Bijna geen enkel kind eet met de Rapleymethode direct hele stukken. In het begin is het vooral ontdekken: er komt nog weinig binnen (lees: korrels). Dit geeft ook niet, want eten is meer dan alles opeten: het is voelen, zien, ruiken etc. Indien je borstvoeding geeft is dit voldoende voor het eerste jaar, hieruit haalt een baby voldoende voedingsstoffen. Vast voedsel is echt nog BIJvoeding. Indien je kunstvoeding geeft kun je aan je consultatiebureau vragen hoeveel flessen je kindje nodig heeft naast de Rapleymethode. Op Facebook zit een leuke groep waarin je moeders om raad kunt vragen, de groep heet: Bijvoeden vanaf 6 maanden a la Rapley. Ik zit hier ook bij.

Hmm pizza!
Hmm pizza!

Hoelang doe ik het al?
Mijn dochter Mikki is inmiddels net 16 maanden en wij zijn gestart toen ze 6 maanden was. De eerste 3 maanden kwamen er echt korrels binnen en was ze kampioen eten smijten. Dat is ze trouwens nog steeds. Vanaf 9 maanden begon ze echt goed te eten. Mikki is nu een goede eter, ze eet volledig met de pot mee. Ze eet 3 tot 4 boterhammen per dag, 1 tot 2 stuks fruit en van het avondeten de ene keer meer dan de andere keer. Ze eet ook grote stukken nu, zoals een hele peer (dus niet in stukken gesneden) of een kippenpootje. Daarnaast eet ze elke dag 1 tot 2 flinke eetlepels Griekse kwark. De kwark eet ze al helemaal zelf met een lepeltje! Mikki drinkt gemiddeld 4 keer per dag aan de borst. We gaan met Mikki regelmatig uiteten en mensen vinden het altijd leuk om te zien, een dreumes die zo goed zelf kan eten. Soms eet ze een paar dagen weinig, net zoals volwassenen wel eens geen zin hebben in eten. Het is echt genieten met zo’n smeerkeesje aan tafel!

PDF-versie die je kunt rondmailen
Een PDF-versie nodig voor je (schoon)familie/oppas/kinderdagverblijf?
PDF-Versie

Indien je vragen hebt mag je me ook mailen: bianca@dotjes.net

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

2 reacties op Je kind niet voeren maar zelf laten eten: de Rapley-methode!

 1. Hallo Bianca,

  Wat een leuk uitgebreid artikel. Drie weken geleden is er een nieuw boek uitgekomen waarin de rapley methode ook staat. Misschien wil je eens kijken op:www.borstvoedingdoejezo.nl Een van de zes hoofdstukken gaat over de overgang van borstvoeding naar vast voedsel.
  Hartelijke groet,

  Debby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.