Te vroeg
Je kent ze wel: mensen die te vroeg voor je deur staan, terwijl jij nog rond rent met je make-up half op je gezicht en nog wat zooi om je heen die je nog moet wegmoffelen. Ik kom overal NET op tijd aan OF 5 minuten te laat. Helemaal nu ik een baby heb. Ik snap werkelijk niet dat mensen ruim op tijd ergens kunnen zijn. Hoe doen ze dat?!!!

Maar ik kan er niks aan doen!
In een artikel van National Geographic las ik dat chronisch te laat komen voor een groot deel zit in je persoonlijkheid. Daarnaast blijkt dat mensen die vaak te laat komen niet in staat zijn goed te beoordelen hoeveel tijd een bepaalde taak of activiteit in beslag neemt. Dit fenomeen wordt ook wel ‘planning fallacy’ genoemd. Onderzoek wijst uit dat mensen de totale duur van een taak gemiddeld onderschatten met zo’n 40 procent (bron National Geographic). Nou, dat klopt wel bij mij, want ik denk vaak Wauw ik heb nog een half uur en opeens heb ik nog maar een minuut! Daarnaast blijken laatkomers ook vaak multitaskers. Ha, dat ben ik! Ik kan er gewoon niks aan doen! ?

Nu nog een relaxte start
Momenteel heb ik geen baan en ’s ochtends ruim de tijd. Dit komt omdat ik vanaf eind oktober 2014 tot eind februari 2015 zwangerschapsverlof had en daarna werkloos was. Echter, over een week start ik met mijn nieuwe baan. Oftewel: dat wordt ’s ochtends haasten!

Bezig bijtje
Natuurlijk heb ik niet al die tijd zitten niksen. Ik ben een bezig bijtje. Elke ochtend sta ik bezige bij 1samen op met mijn man, die natuurlijk wel werkt. Ik sleur mezelf dan naar beneden, smeer zijn boterhammen (blijkbaar ben ik best ouderwets ? ) en daarna ga ik mijn dochter Mikki voeden (of precies andersom als Mikki eerder wakker is). Dit alles kan natuurlijk super relaxed, want: ik hoef toch nergens op tijd te zijn. Ik loop dus sowieso tot 9 uur rond met mijn haren recht op mijn kop en in een ochtendjas. Behalve op maandag- en woensdagochtend, want dan sport ik (en donderdagavond, maar dat is niet boeiend voor dit verhaal). Op die sportochtenden ben ik al rot aan het haasten. Ik vraag me dan af: hoe ga ik dat doen als ik weer werk?

Extra lesje
Op de ochtenden dat ik sport hebben al die tijd mijn moeder en schoonmoeder op mijn dochter gepast, in mijn eigen huis. Dat was dus wel haasten, maar wel op een enigszins relaxte manier. Vanaf deze week gaat Mikki naar de opvang in de sportschool. Afgelopen vrijdag was mijn voornemen om een extra lesje in de ochtend te gaan doen. Dus ik dacht: Hup naar de opvang, kan ik meteen kijken hoe snel ik ben. Mijn voornemen was om 08.30 te vertrekken. Uiteindelijk was het 08.40 uur, oké, dat zou ik nog kunnen halen. Ik rook alleen een enorme strontlucht en ja hoor: Mikki had lekker haar hele luier vol gescheten (ze had natuurlijk net een schone om, de kleine stiekemerd). Ik dus snel de luier verschonen en daarna om 08.45 sjezen naar de sportschool.

Plan: direct opstaan
Mijn grootste uitdaging wordt DIRECT OPSTAAN. Nu zetten mijn man en ik elke ochtend om 07.30 uur de wekker (en dan slaapt Mikki meestal nog, de slaapkop), maar meestal blijven we liggen tot 08.00 uur. Dat kan dus echt niet meer, want ik wil elke dag tussen 08.30-08.45 uur beginnen met werken. Ik heb voor mezelf een plannetje gemaakt:

 • 06:50: wekker gaat af
 • 07:00: echt opstaan (je moet wel realistisch blijven, ik kan niet direct opstaan)
 • 07.00-07:30: douchen en opmaken
 • 07.30-08:00: Mikki voeden, verschonen wekkeren aankleden
 • 08:00-08:15: eten klaarmaken
 • 08:15: ontbijt naar binnenproppen, spullen verzamelen en wegrijden.

Dit is dus een kansloze missie, want we moeten onze dochter ook nog wegbrengen (misschien laat ik mijn man dat we doen hèhè). Overigens laat hij ook onze hond Lara ’s ochtends goed uit. We zijn echt een team, als de één sloom is met een bepaalde activiteit en de ander is al klaar, dan nemen we dingen van elkaar over. Daarnaast hoeven we Mikki maar 2 ochtenden weg te brengen, want 1 ochtend gaat mijn man thuis werken.

Ander plan: niet douchen
Een ander goed plan is om ’s ochtends niet altijd te douchen, maar ’s avonds. Ik ga 2,5 dag werken (20 uur), dus als ik van die 2,5 dag 1 of 2 keer ’s ochtends niet douch moet dat haalbaar zijn. Ik vind alleen douchen ’s ochtends zo heerlijk. Maar het scheelt natuurlijk wel 20 minuten. Die 20 minuten kan ik ook besteden aan gezellig aan tafel zitten om samen te ontbijten.

Hoe doen jullie dat?
Ik ga me ’s ochtends niet bezighouden met domme futiliteiten zoals de vaatwasser uitpakken, was ophangen etc. Ik ga ’s avonds ook de ontbijttafel dekken, zodat je zo kan aanschuiven en mijn tas klaarzetten. Maar ik weet nu al dat ik me echt rot ga haasten. Terwijl ik maar 2,5 dag ga werken, eigenlijk super luxe.

Dus mijn vraag: hoe doen jullie dat? Hebben jullie nog goede tips?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

14 reacties op In a hurry

 1. Tip: Eerder op staan!! Scheelt een boel gestress ’s morgens. Ik kwam altijd te laat en ben nu veel te vroeg omdat ik veel te veel tijd heb. Het is soms maar 10 minuten, maar dat is veel voor iemand die altijd op het randje of eigenlijk gewoon altijd te laat komt. Nu moeten we soms wachten voor we naar gastouder kunnen, zij zet de wekker niet eerder en op werk gaat kantoor ook niet eerder opem voor mij.
  ik zette vroeger mijn wekker om 7 uur en ging soms pas om 7.15 uit. Nu staat de wekker om 6.15 en ga er op zijn laatst om 6.30 uur uit. Ik ga iets voor half 8 de deur uit en ik douche express elke avond, anders red ik het ook nooit. Misschien straks er nog eerder uit ivm ontbijt van de kleine, nu nog wel makkelijk zo met de borstvoeding nog op bed. Het geeft in elk geval veel rust voor mij in de ochtend. Je kunt altijd even proberen om iets eerder de wekker te zetten en zet je hem als het kan wat later. Misschien bevalt jou het ook wel dat eerder opstaan 😉

  • Ik ga inderdaad gewoon eerder opstaan. Ik wil dat gestress ’s ochtends niet. En inderdaad, als ze echt vast voedsel gaat eten heb je nog meer tijd nodig.

 2. Eerlijk, heerlijk, zo herkenbaar! Ik was een ben werkloos, of huismoeder hoe je het wilt noemen. Eerste twee jaar zagen eruit zoals jouw dagen waarschijnlijk… Toen was daar de peuterspeelzaal, 1 ochtend op tijd komen… Toen dat lukte zijn we met 4 begonnen aan de basisschool. Dochterlief is nu 5, dus dat doen we nu 4a5 dagen in de week. Haasten en drukte is het soms wel, maar mijn kinderen zijn, in tegenstelling tot toen ze klein waren, op tijd wakker. Ik heb nu van 6 tot 7 om wakker te worden. Vroeg, maar het went. En nu ik dat onder de knie heb, en soms zo’n goede ochtend heb dat ik om 6 uur meteen uit bed wip (heel af en toe!), kan ik me ’s ochtends zelfs bezig houden met futiliteiten als de was of de vaatwasser….

  Moraal van dit epistel: het went en je wordt er echt steeds beter in! Zet ‘m op en veel succes met je nieuwe baan!

  • Inderdaad Laura, moraal van het verhaal is gewoon ruim op tijd opstaan. Ik wil zelf gewoon de tijd nemen om te ontbijten en eten klaar te maken en mezelf even op te tutten (ik sta echt geen half uur voor de spiegel ofzo, maar ik wil er wel leuk uitzien). En die futiliteiten doe ik vooral ’s avonds maar ook niet teveel, wil natuurlijk wel van de leuke avonden genieten 😉 Ben jij nog op zoek naar een baan of lekker je rol gevonden als huismoeder? Ik wil zelf nooit meer dan 24 uur werken, dus die 20 uur baan bevalt me uitstekend!

 3. Ai ik weet er alles van….te laat komen zit in mijn DNA… En als ik per ongeluk ergens te vroeg ben denk ik “zonde van mijn tijd”. Succes met kei vroeg opstaan. Gelukkig heb ik die noodzaak niet zonder baby;) xx

  • Dat heb ik nou ook! Als ik ergens 10 minuten sta te wachten denk ik ‘Ik had ook nog dit en dit en dit kunnen doen. Wat zonde!’ Ach, het gaat maar om 2 dagen echt haasten en 1 halve dag. Dat gaat me wel lukken (ik zal wel moeten hèhè)

 4. Mikki laten eten(Wanneer ze vast voedsel krijgt) op de opvang of oppas…en ik ervaar ook als ik eerder opsta ik veel relaxer ben en zelfs tijd en energie heb om wel die vaatwasser uit te pakken zulke momenten als ik dat allemaal voor 9.00 geregeld heb dan begin ik het friste en vol energie de dag 🙂

  • De vaatwasser zet ik denk ik ’s avonds eerder aan, zodat ik het ’s avonds kan uitpakken…Mikki laten eten bij de oppas ligt natuurlijk aan hoelaat ze wakker is. In het begin moet ontbijt bij de 2e borstvoeding volgens de Rapley-methode, dan ben ik dus al op het werk en krijgt ze een flesje afgekolfde melk en dat een boterham. Lijkt me dat na een tijd het ontbijt vroeger wordt. Maar dat lijkt me juist leuk samen ontbijten, daar maak ik tijd voor!

 5. Ben blij dat,dat gestress bij mij voorbij is. Nou ja ik stress nog steeds over andere dingen. Er zijn ook mensen die overal te vroeg komen en ik bedoel niet een beetje vroeg maar BELACHELIJK vroeg. Vraag mijn collega,s maar. Maar ik kan het niet helpen als ik klaar ben vertrek ik gewoon. Aard van het beestje denk ik dan. Verdr wel heel herkenbaar en een oplossing heb ik ook niet. Veel oefenen denk ik! En soms vraag ik me af hoe ik dat met kleine kinderen heb gedaan.

  • Ik kan er ook niet tegen als mensen veel te vroeg zijn. Je spreekt niet voor niks een tijd af en ik heb die tijd daarvoor ook nodig hihi! Het eordt idd goed oefenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.