Ff melken
Mijn dochter is nu 6 maanden. Ik werk sinds 3 weken weer en ik geef borstvoeding. Ik moet dus kolven op het werk. Het is een nieuwe baan voor mij, met een werkgever en collega’s die ik allemaal nog niet ken. Ik vond dat best wel even spannend. Gelukkig loopt het nu goed allemaal. Je hoort mij dus regelmatig roepen tegen collega’s: ‘Ik ga ff kolven hoor!’ Ik vind het ook wel lekker, even een momentje niks (ja, wel kolven natuurlijk 😉 )

Mijn kolfkamertje
milkIk werk voor een overheidsinstantie, dus ik had wel verwacht dat een kolfkamer goed geregeld zou zijn. Dit blijkt ook het geval! Mijn werkgever zit in een pand waar ook de GGD zit (ook een consultatiebureau, helaas niet de mijne). In dit pand zijn 3 spreekkamers die gebruikt mogen worden als kolfkamer. Je kunt je kolfspullen goed wassen onder een hete kraan en je zit er lekker rustig. Je melk kun je bewaren in een koelkast op je eigen afdeling. Enig nadeel is dat de kamer niet op slot kan. Wel kun je een lampje aandoen van ‘Niet storen’. Ik ben gelukkig niet zo preuts, als iemand naar binnen zou stormen zeg ik wel: ‘He, ik ben aan het kolven!’ Voor de zekerheid hang ik wel steeds een briefje aan de deur waar met grote letters op staat: Niet storen. Kolven! Lijkt me duidelijk genoeg toch? 😀

Minder melk mama?
Soms hoor je van andere vrouwen dat de melkproductie af neemt als je gaat werken. Oorzaken kunnen zijn: verminderd toeschietreflex of stress (vaak hangt dat ook samen). Een kolf bootst natuurlijk wel een babymondje na, maar nooit helemaal. Ik ben nu 3 weken bezig en het lijkt alsof ik nog meer melk heb dan normaal! Ik kom thuis met 3 volle flessen en zodra ik mijn dochter zie begin ik al te druppen! Overigens heb ik altijd al gekolfd, als ik ging sporten moest ik natuurlijk ook melk achterlaten voor de oppas. Daarnaast heb ik ’s ochtends zoveel melk dat Mikki vaak maar 1 borst leegdrinkt en 1 half, waardoor ik de andere borst vaak moet nakolven. Ik ben dus wel wat gewend op het gebied van kolven.

Kolfrecht
In Nederland bestaat het kolfrecht. Wat houdt dit precies in? (bron: borstvoeding.com)

  • Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk
  • Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden en/of te kolven. Je hebt daarnaast ook recht op je normale pauzes
  • Je mag de beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan om hem te voeden
  • Je wordt door je werkgever normaal uitbetaald, dus ook voor de tijd die je kolft of voedt
  • Je werkgever moet zorgen voor een ruimte die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel kunt voeden en/of kolven. Een toilet is geen geschikte ruimte
  • Indien er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of kolven. Natuurlijk mag je ook als er wel een geschikte ruimte is naar huis om te voeden of kolven
  • Je hoeft tot zes maanden na de bevalling geen overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.

Melkpuntmelk meisje
Melkpunt is een (online) platform dat borstvoeding en kolven promoot. Regelmatig krijgen zij meldingen en verhalen te horen, van vrouwen die willen kolven op hun werk en dat hun bazen en/of collega’s niet meewerkend zijn. Ze werken tegen, zijn niet flexibel en tonen geen begrip.

Gelukkig heb ik een baas die helemaal niet moeilijk doet. Ook mijn collega’s zijn begripvol. Binnenkort hebben we een uitje, ik gaf aan dat ik dan wel ergens moet kunnen kolven. Dit is geen enkel probleem, dit wordt dan geregeld. Heerlijk, want het kan blijkbaar ook anders dan de ervaringen bij Melkpunt.

En jij?
Heb jij gekolfd op je werk/kolf jij nog? Had je hiervoor een geschikte ruimte? Hoe gaan/ging je baas en je collega’s er mee om? Hoe vind jij het zelf om te kolven op je werk?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.