mango verkleind
In een restaurant serveerden ze mango met kokos…dat vond Mikki erg lekker!

Hoe doe je Rapley op vakantie?
We zijn ruim 5 weken bezig ons dochtertje Mikki bij te voeden volgens de Rapley-methode / Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten.

Wij zijn net terug van een vakantie in Frankrijk. Twee nachten in een Bed & Breakfast en een week in een huisje. Thuis heb ik een stoomapparaat om groenten te stomen, heb ik alles lekker ruim op voorraad en gaat het gewoon makkelijk. Hoe de Rapley-methode op vakantie gaat moet je natuurlijk maar afwachten.

In dit artikel tips voor Rapley op vakantie en natuurlijk wat Rapley-fimpjes van Mikki!

Tips voor op vakantie
Hoe ik het heb aangepakt? Gewoon niet moeilijk doen en je aan de volgende dingen houden:

 • Neem drie keer per dag de tijd om aan tafel te gaan. Wij gingen drie keer per
  20150701_210606
  Geen kinderstoel? Dan eten in een buggy!

  dag samen eten met Mikki. Dit was in een vakantiehuisje, in een restaurant of in een Bed & Breakfast.

 • Zorg er voor dat je altijd vers fruit en brood op je vakantiebestemming hebt. Dit kun je overal kopen, ook als je in een hotel zit. Je kunt je kind dan altijd brood en fruit aanbieden. Ik gaf Mikki elke dag fruit en brood en vaak ook komkommer. Makkelijk fruit voor tijdens de vakantie: banaan, peer, perzik en avocado.
 • Als groenten gaf ik haar tomaat en komkommer. Soms kreeg ze een dag geen groenten. Dat geeft niks, als je maar alle dagen gevarieerd fruit en brood aan biedt. Makkelijke groenten voor tijdens de vakantie: wortel, bloemkool, broccoli, tomaat en komkommer.
 • Wij hadden een huisje, maar hebben maar 1 keer gekookt. Ik heb toen voor Mikki een wortel gekookt.
 • In restaurants vroeg ik om schijfjes komkommer of tomaat. Als ik wist dat ik groenten op mijn bord kreeg, gaf ik een stukje aan Mikki.
 • In veel restaurants serveren ze stokbrood. Ik legde altijd snel 1 of 2 stukjes opzij voor Mikki.
 • Voor de zekerheid had ik rijstwafels in mijn tas voor als ze geen brood hadden. Mikki had nog nooit rijstwafels gehad voor onze vakantie, maar ze bleek het erg lekker te vinden!
 • Bied je kind onbeperkt de borst, dan krijgt ze nooit te weinig. Vooral als het warm is willen ze vaker drinken.
 • Ik gaf ook borstvoeding in restaurants. Ik had hiervoor een grote doek mee, dan kun je lekker rustig zitten. Natuurlijk voedde ik altijd ook ’thuis’ voordat we gingen eten, maar ja, soms wilde ze in het restaurant gewoon weer (en meer!)  😉
 • Neem altijd een buggy mee als je uiteten gaat: veel restaurants hebben geen kinderstoel, je kunt je kind dan in de buggy zetten en lekker in de buggy laten eten (en als je kind dat niet wil, dan bij je op schoot). Zorg er wel voor dat je kind goed rechtop zit in de buggy.
 • En last but no least: zorg ervoor dat je altijd een slabber omdoet en een hydrofieldoek om de beentjes. Dan kan je kind lekker kliederen in de buggy (wij hadden alleen een kinderstoeltje in de eerste Bed & Breakfast en in het huisje, dus we gaven haar verder eten in de buggy of bij ons op schoot)

Krijgt ze dan wel wat binnen?
Sommige kinderen eten direct hele stukken, maar de meeste kinderen beginnen met kleine muizenhapjes de eerste maanden. Eigenlijk gaat het gewoon om het hebben van geduld en vertrouwen: je kind gaat vanzelf eten, de ene keer meer of minder en soms niet. Het gaat niet om de hoeveelheid bij de Rapleymethode / Kleintjesmethode: het gaat erom dat je je kind zelf de kans geeft om het eten te laten ontdekken. Eten is namelijk meer dan alleen opeten, het is ook zien, voelen, ruiken, gezelligheid. Overigens zie je het resultaat ook in de luier: je kunt heel goed de vezels van het brood herkennen of de korrels van de broccoli.

Kraken van de broodzak
Het eerste jaar heeft een kind voldoende aan moedermelk, dus je kind komt niks tekort. Mikki vond het samen eten in Frankrijk zo gezellig dat het kraken van de broodzak al voldoende was om hard te gaan kirren! Ze kon dan niet wachten om een stukje brood in haar mond te stoppen. Daarnaast is ze ook meer gaan eten. Nog geen halve boterhammen of bananen, maar wel grotere hapjes!

Leuke filmpjes
Omdat beelden meer zeggen dan woorden hieronder drie korte filmpjes van Mikki die met eten bezig is tijdens haar vakantie:

 Mikki eet perzik

 

Mikki eet brood

 

Mikki eet banaan

 

Meer weten?
Meer weten over de Rapley-methode/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen

Binnenkort meer up-dates van de Rapley/Kleintjesmethode!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

4 reacties op Het kraken van de broodzak was voldoende

  • Dat doe ze inderdaad, haar coördinatie verbetert ook met de dag. Ze heeft ook echte voorkeuren, zo vind ze tomaat maar Mwahhh en vind ze perzik, banaan en brood heerlijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.