eten 1

Voedingsindustrie
Als je de voedingsindustrie mag geloven moet je met 4 maanden je kind al bijvoeden met groente- en fruithapjes. Dat hoeft helemaal niet. Indien je borstvoeding geeft kun je beter starten met 6 maanden in plaats van 4 maanden. Dit advies is in 2006 vastgesteld door de World Health Organization (WHO). Hieronder leg ik uit waarom ik pas met 6 maanden start.

Waarom ‘pas’ met 6 maanden
Een baby haalt alles wat hij/zij nodig heeft uit moedermelk de eerste 6 maanden. Het is dus onnodig om bij te voeden. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat je kind minder kans heeft op allergieën als je pas met 6 maanden bijvoedt. Daarnaast is het spijsverteringsstelsel van een baby pas met 6 maanden klaar om vaste voeding te verteren. Begin je eerder dan 6 maanden, dan kan je kind problemen met de spijsvertering krijgen. Er zijn ook studies die aantonen dat baby’s later minder kans hebben op overgewicht en moeders minder kans op borstkanker indien baby’s uitsluitend borstvoeding krijgen tot 6 maanden.

Maar mijn baby wil zelf al eten!
Natuurlijk, het is leuk om je kindje te zien knoeien met zijn eerste bananenhapje. En je denkt aan tafel 2misschien dat hij/zij graag een hapje wil, want hij/zij kijkt zo leuk en belangstellend als jij aan het eten bent…..Ja dat klopt. Je kind is geïnteresseerd in ALLES wat jij doet, dus ook in het feit dat jij een boterham aan het eten bent. Maar dat houdt niet automatisch in dat je kind ook zelf eten wil. Ik wil mijn kind natuurlijk wel leren dat eten een leuke sociale aangelegenheid is en daarmee wacht ik geen 6 maanden. Ik zet haar daarom sinds een aantal weken in een wipstoeltje op tafel, zodat ze ziet dat mijn man en ik gezellig eten.Ook als mensen komen lunchen gaat Mikki aan tafel!

Maar…ik heb wat anders gehoord!
Begin 2013 is een nieuwe richtlijn Voedselovergevoeligheid geïntroduceerd. In deze richtlijn wordt exclusieve borstvoeding van 6 maanden juist niet meer geadviseerd, maar vier maanden zou perfect zijn. Gezegd wordt dat je kind juist grotere kans heeft op allergieën als je langer borstvoeding geeft dan 4 maanden (terwijl eerst het tegenovergestelde werd beweerd). Echter, er is veel kritiek op deze nieuwe richtlijn, het onderzoek rammelt aan alle kanten en veel borstvoedingsinstituten hebben afstand genomen van deze richtlijn en het onderzoek en blijven de 6 maanden grens adviseren. Meer weten? Lees het artikel van Borstvoeding.com

Opvolgmelk
Heb je ook helemaal NIET nodig als je borstvoeding geeft. Je kunt groente- en fruithapjes heel goed mengeten 3en met een beetje moedermelk (hoeft niet natuurlijk). Echt dikke onzin van de voedingsindustrie om te zeggen dat je opvolgmelk moet geven naast de hapjes. Weet je hoe opvolgmelk is ontstaan? Opvolgmelk is ontstaan in 1986, nadat een verbod op reclame van zuigelingenvoedsel van kracht was gegaan. De producenten van kunstvoeding bedachten toen een goede truc om via een ander product (opvolgmelk) toch indirect reclame te maken voor kunstvoeding. Ze goten het in dezelfde verpakkingen als kunstvoeding om de verwarring bij de consument nog groter te maken.

De WHO zegt dat het gebruik van opvolgmelk als vervanging voor moedermelk voor kinderen vanaf 6 maanden onnodig en ongeschikt is. Opvolgmelk bevat namelijk teveel proteïne en te weinig essentiële vetzuren, ijzer, zink en B-vitaminen in vergelijking met moedermelk. Ook UNICEF geeft aan dat baby’s geen opvolgmelk nodig hebben (bron Borstvoeding.com).

Conclusie
Geef je borstvoeding, begin dan met 6 maanden met bijvoeden. Je ontzegt je kind niks als ‘je pas met 6 maanden begint’. Als hij/zij honger heeft kun je beter vaker aanleggen. En wil je je kindje leuk met eten bezig laten zijn? Plaats het net zoals ik je kind aan tafel en laat het eventueel met een plastic lepeltje spelen ?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail op mijn homepage’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

1 reactie op Haphap: wanneer bijvoeden baby

  1. Helemaal mee eens,gebruik je verstand en je moederinstinct. Wat nu wordt aangeraden is straks weer ouderwets. Borstvoeding is compleet en heeft geen bijvoeding nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.