Lekker smullen in het ziekenhuis

Zieke Jack
Omdat mijn baby Jack sinds een tijd ernstige epilepsie heeft heb ik het roer helemaal omgegooid: ik ben hem gepureerd eten gaan voeren. Ik gaf Jack eten volgens de Rapleymethode. Dit is het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten, zoals een stuk banaan of een stronkje broccoli. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Maar nu ga ik dus voeren. En zoals ik ben, ga ik all the way: ik ga lekker alles zelf maken, heb er van alles voor aangeschaft en ga er lekker over schrijven in mijn blog 🙂

Rapley baby!
Bij mijn dochter Mikki heb ik ook de Rapleymethode gebruikt en daarover heb ik heel veel geschreven op Dotjes onder het kopje Rapley. Bij Jack ging ik dus ook de Rapleymethode doen. In mijn eerste Rapley artikel van Jack, Rapley baby!, schreef ik al dat Jack heel onstabiel in de kinderstoel zat. Ik voelde gewoon dat er iets niet goed was. Hij zwiepte hij heen en weer met zijn hoofd en bovenlichaam in de kinderstoel, hoe vast ik hem ook zette. Daarnaast had hij echt moeite met eten vastpakken, alsof het hem allemaal te zwaar was. Ik bleef maar twijfelen. Ik heb toen zelfs wat potjes Olvarit gekocht, om te kijken of voeren bij Jack niet beter ging. Uiteindelijk at hij die beruchte week, waarbij wij nog niet wisten dat hij epilepsie heeft, bijna niks. Waarschijnlijk omdat hij te moe was om te eten en zich ook rot voelde.

Geprakt fruit met liga

In het ziekenhuis
Jack werd op vrijdag 13 oktober 2017 (jaja, vrijdag de 13e!) met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar al snel bleek dat hij het syndroom van West (ernstige kinderepilepsie) heeft. Toen de verpleging de volgende dag vroeg wat hij at zei ik: ‘Euh ja, normaal eet hij zelf, maar dat lukt eigenlijk niet zo goed. Hmm, geef maar wat geprakt eten.’ En warempel: geprakt eten ging er wel in! Wat zeg ik, hij vond het heerlijk! Elke keer als ik hem in de kinderstoel zette en een bakje en lepeltje tevoorschijn toverde ging hij kirren van plezier. Ik ben dag en nacht bij hem geweest en heb Jack een week lang geprakt eten gevoerd in het ziekenhuis. Hij is maar liefst 330 gram aangekomen in 6 dagen in het ziekenhuis! Natuurlijk kreeg hij ook de borst, wat zeg ik, hij wilde continue lekker drinken en sabbelen, dus dat zorgde ook voor zijn gewichtstoename.

Rapley is een middel, geen doel op zich. Als ik zie dat mijn zoontje zoveel plezier aan eten beleefd door gevoerd te worden, dan ga ik voeren. Daarnaast zie ik Rapley niet zo zitten met die epileptische aanvallen, er zal maar net een stukje in zijn mond zitten en hij krijgt een aanval: grote kans dat hij dan stikt.

Is er nog een toetje?

Syndroom van West
Jack heeft dus het syndroom van West, dit is een agressieve vorm van epilepsie bij jonge kinderen. Dit konden jullie lezen in Mijn baby heeft epilepsie en Mijn baby heeft epilepsie deel 2 en Mijn baby heeft epilepsie deel 3. Tijdens een aanval treden er meerdere krampen achter elkaar op. Bij een kramp worden de armen, benen en het hoofd kort gebogen. In sommige gevallen worden de armen en benen juist gestrekt. Bij Jack draaien ook de ogen weg. Aanvallen komen in clusters, waarbij het overstrekken en de ogen wegdraaien meerdere keren voorkomen. Bij Jack duurt zo’n cluster tot nu toe 1 tot 4 minuten, waarbij hij 5 tot 20 keer zich overstrekt en de ogen wegdraait. Jack krijgt nu medicatie en er zijn allerlei onderzoeken gestart naar een oorzaak van zijn epilepsie.

Lekker vies van de spinazie

Zelf hapjes maken
In het ziekenhuis kreeg hij verse groenten gepureerd, dit vond hij dus heel lekker. Ook aardappelpurree vond Jack heerlijk en ik heb ook een paar keer gepureerd vlees besteld voor Jack (ok, dit zag er niet heel appetijtelijk uit, maar het smaakte best). In het ziekenhuis was ik aan het fantaseren over wat ik allemaal voor hem zou maken. Ik wilde er wel een speciaal apparaat voor, want groenten koken en daarna met een pureerstaaf mixen, daar had ik niet zo’n zin in. Ik zocht dus een apparaat die ik makkelijk kon gebruik naast de maaltijd die ik kook voor mijn gezin. Ik heb de Philips Avent Stomer gekocht. In dit apparaat stoom je eerst de groente in een soort opzetkan, daarna draai je de kan om en is het een blender en kun je de groente pureren tot de geschikte structuur. Ideaal en je hebt dus maar 1 kan vies (en het kan nog in de vaatwasser ook!). Je kunt er groente, fruit, aardappels, vlees en vis in stomen. Rijst en pasta kun je er niet in klaarmaken, maar dit kun je makkelijk in een apart pannetje doen en vervolgens erbij gooien als je de boel mixt. Ik heb het apparaat met veel korting gekocht bij Bol, maar je kunt het in veel winkels vaak in de aanbieding kopen.

Natuurlijk heb ik er ook nog fleurige bakjes en lange lepels bij gekocht, van Nuby, deze zijn BPA vrij. We zijn nu 2 dagen bezig en Jack en ik zijn al helemaal fan!

Coming soon: babyrecepten!
Binnenkort dus leuke babyrecepten van de hapjes die ik voor Jack maak. En natuurlijk hou ik jullie op de hoogte van Jack’s epilepsie. We zijn nu 2 dagen thuis en helaas heeft Jack nog aanvallen, het zijn er wel minder. Het kan even duren voordat de medicatie (Sabril) volledig de aanvallen onderdrukken. Op maandag 30 oktober heeft Jack een EEG (hersenfilmpje) om te kijken of de medicatie aanslaat. Binnenkort meer updates!

In dit artikel noem ik een paar merken. Dit is een hobby blog, ik heb geen contact met de fabrikanten en het artikel is niet gesponsord.

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

2 reacties op Geprakte hapjes voor Jack

  1. Een leuke en lekkere tip voor eten. De allerhande heeft opperdepop. Staan wel lekkere recepten op.

    Wij geven zelf via de kleintjes methode, via een fb pagina op jou blog terecht gekome ,

    • Ja had ik al eerder gehoord, van Opperdepop. Zal er eens naar kijken. Ik vind het zelf ook leuk om recepten te verzinnen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.