10 maanden
Mijn dochter Mikki is ruim 10 maanden en ik geef borstvoeding. Ik ben van plan om dit nog lang te gaan doen, totdat zij het zelf niet meer wil. Ik had dit van tevoren ook niet gedacht, maar als je er eenmaal mee bezig bent geeft het zoveel voordelen. In dit artikel leg ik uit waarom ik graag lang borstvoeding geef.

Voeden bij een bushalte in Rhodos
Voeden bij een bushalte in Rhodos

Wat knap van je!
Van de meeste vrouwen of mannen krijg je bewonderende blikken als je zegt dat je nog borstvoeding geeft: ‘Wat knap van je!’ Zo knap vind ik het niet van mezelf, ik vind de voordelen van borstvoeding geven gewoon belangrijk genoeg om er lang mee door te gaan. Daarnaast heb ik ook geen problemen gehad met de borstvoeding, dat scheelt natuurlijk ook wel. Ik had wel de eerste 2 weken enorme pijn, hierover kun je meer lezen in mijn artikel Eekhoorn.

‘Poeh, ik vond 4 maanden al genoeg’ of: ‘Wil je je lichaam dan niet terug?’  zijn ook vragen die ik krijg. Maar ook schalkse opmerkingen als: ‘Je gaat toch niet door tot ze 4 is hèhèhè?’ of: ‘Vind je het niet een beetje raar om zolang door te gaan?’ Ach, meestal wijt ik de laatste twee opmerkingen aan onwetendheid en leg ik ze graag de voordelen van lang voeden uit.

Waarom is lang voeden goed
Er zijn heel veel voordelen op te noemen waarom lang voeden goed is. Ik noem er een paar (bron: Borstvoeding.com):

 • Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die voldoende lang borstvoeding krijgen minder kans hebben op aandoeningen als atopisch eczeem, allergie en acute middenoorontsteking
 • Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding ook beschermt tegen voedselovergevoeligheid, overgevoeligheid voor gluten (coeliakie), allerlei infecties en ontstekingen
 • Kinderen die borstvoeding krijgen zijn vaak minder ziek omdat moedermelk de antistoffen tegen ziektes van de moeder aan de baby doorgeeft.
 • Baby’s kunnen moedermelk gemakkelijker verteren, waardoor ze minder snel last hebben van krampjes
 • Een nieuwe studie uit China heeft aangetoond dat een vrouw die 24 maanden van haar leven borstvoeding geeft, de helft minder kans op borstkanker heeft dan een vrouw die geen borstvoeding heeft gegeven. De beschermende werking loopt op tot 75% voor die moeders die in totaal 109 maanden borstvoeding geven. Dit bleek te gelden voor typen borstkanker die zowel voor als na de menopauze voorkomen

Maar na een half jaar is voeden toch onzin?
Absoluut niet!

 • Moedermelk blijft zich aanpassen aan de behoeftes van je kind: naarmate je kind ouder wordt veranderd de samenstelling. Het is dus niet zo dat je kind het niet meer nodig heeft. Ook na zes maanden bevat moedermelk eiwitten, vetten en andere belangrijke voedzame stoffen. Voorbeeld: het enzym lysosym komt  in hogere concentraties voor na de zesde maand als de leefwereld van de baby groter wordt door bijvoorbeeld kruipen. Dit enzym heeft een sterke antibacteriële werking
 • De samenstelling van moedermelk wisselt. Melk die in de ochtend gegeven wordt is van een andere samenstelling dan de melk die ’s nachts gegeven wordt. Tevens verandert de samenstelling van de melk in de maanden dat het kind gevoed wordt. Een kind dat een jaar gevoed wordt, drinkt andere melk dan een baby van 6 weken oud. De samenstelling van de melk is afgestemd op de ontwikkeling van het kind (bron: Wikipedia).
borstvoeding 3 verkleind
Mikki!

Geen gepureerd eten
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Stefan Kleintjes, schrijver van het boek ‘Eten met de handjes’ adviseert om minimaal een jaar borstvoeding te geven, zodat je kind voldoende vioedingsstoffen binnen krijgt. Bij de Rapley/Kleintjesmethode eet je kind namelijk vaak niet zoveel in vergelijking met als je je kind voert, omdat het leren eten een proces is.

Hoe vaak voed ik nog?
Ik voed op verzoek, Mikki is nu 10 maanden, gemiddeld geef ik haar 7 keer per dag de borst. Dat is 4 keer een grote voeding en 3 voedingen waarin ze een paar slokjes neemt. De voedingen zijn meestal op vaste tijden. Die 3 voedingen van een paar slokjes is echt minutenwerk. Ze krijgt nog geen ander drinken, want tot een jaar wordt geadviseerd geen ander drinken aan te bieden als je je kind eten geeft op de Rapley/Kleintjesmethode. Als je dat wel doet, gaan baby’s minder moedermelk drinken, terwijl moedermelk juist een goede aanvulling is op het zelfstandig eten. Zelfstandig eten gaat in het begin namelijk vaak gepaard met smijten van eten, dus ze hebben de aanvulling van moedermelk echt nodig.

Lichaam terug
‘Maar wil je je lichaam dan niet terug?’ Ik vind dat ik mijn lichaam allang terug heb, ook nu ik nog borstvoeding geef. Ja, je baby drinkt uit je borsten, maar dat went zo. Een flesje moet je ook warm maken, daar ben je toch ook een tijd mee bezig? Wat maakt het dan uit dat ze uit je borsten drinkt. Natuurlijk, als je een keer weg wil moet je het wel plannen. Allereerst voldoende flesjes afgekolfde melk thuis laten. Daarnaast een kolf mee. Je kunt overal kolven als je het van tevoren vraagt. Ook een wijntje kun je drinken, als je dit goed plant. Ik neem soms een wijntje ’s avonds als Mikki slaapt. De alcohol van één glas is na 2-3 uur afgebroken uit je melk. En anders heb je altijd nog een flesje gekolfde melk achter de hand.

Kolven
Ja, dat moet je ook blijven doen als je bijvoorbeeld werkt. Maar dat is ook zo klaar en na een tijd kun je volstaan met 1 keer per dag kolven en op den duur niet meer kolven als je baby 2 tot 3 keer per dag nog drinkt. Ik kolf nu nog 2 keer per dag op een werkdag.

Tandjes: bijt ze dan niet?
Mikki heeft sinds een aantal weken tandjes: toen ze bijna 10 maanden was kreeg ze tijdens onze vakantie op Rhodos twee tandjes onderin. In de vakantie heeft ze me twee keer gebeten. Ik schrok hier zo van dat ik ‘Au!!!’ gilde. Mikki schrok hier zo van, dat ze enorm begon te huilen. Na even lekker geknuffeld te hebben ging ze weer lekker drinken. Sindsdien heeft ze me niet meer gebeten. Stefan Kleintjes, oprichter van Borstvoeding.com en tevens lactatiedeskundige geeft ook aan dat je je baby goed moet laten merken als hij/zij je pijn doet. Niet agressief natuurlijk, maar je moet wel Au! roepen en je baby prijzen als ze vervolgens goed aanhapt.

Ga je door tot ze 4 jaar is?
Deze vraag krijg ik steeds vaker te horen. Mijn antwoord luidt dan: ‘Ik hoop tot ze twee jaar is! Of ze moet zelf eerder niet meer willen’.  En nee, dat is heel normaal: de Wereld Gezondheids organisatie (WHO) adviseert ook 2 jaar. En weet je, als ze dan nog steeds wil, wie weet! Ik zeg nooit nooit! 😀

Meer weten?
Lees dan mijn vorige artikelen over borstvoeding:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

6 reacties op Geef jij nog steeds borstvoeding? Ja ik geef nog steeds borstvoeding

 1. Leuk artikel! En vooral herkenbaar! Ik heb eergisteren mijn 3 jarige voor het laatst gevoed. Ze werd gisteren 3 en dat was wel mijn max. We dachten altijd dat ze zelf zou stoppen, maar nee – die 2x per dag bleef. Zelfs tijdens mijn tweede zwangerschap. Maar ik voed haar zusje van 10 maanden nog, dus geniet gewoon nog elke dag van de bv 🙂 Hier krijgen/kregen ze wel vanaf een maand of 8 water uit een gewone beker of rietjesbeker, maar goed – dat is slokjeswerk (ook Rapley trouwens).

  • Wauw 3 jaar, wat goed! Ik wil binnenkort ook oefenen met slokjes water uit een bekertje. Maar dat nog puur voor het oefenen. Vanaf 1 jaar ben ik van plan ander drinken erbij te geven, zoals thee en water. En moedermelk zolang zij wil 🙂

 2. Dit verhaal is heel herkenbaar! Ik heb ook een kleine van 10 mnd, nog borstvoeding en rapley. Ook op werkdagen 2x kolven. Ik merk dat mensen steeds minder begrijpen dat je borstvoeding geeft hoe ouder ze wordt. Ik ga er niet meer te veel op in, wordt soms een beetje moe om alle voordelen op te noemen. Ondertussen voedt ik lekker door zo’n 5-7 x per dag(wat iedereen voortaan heeeel veel lijkt te vinden) En over die nachtvoeding zwijg ik verder dan maar ☺️

  • Hoi Marleen,

   Ik vind 5 tot 7 keer ook helemaal niet veel, het is ook zo gepiept! De nachtvoeding is de allerleukste die er is 🙂

  • Ik ben ook niet van plan om actief af te bouwen, gewoon de natuurlijke route volgen. Kijk, als je zelf niet meer wil kun je natuurlijk afbouwen. Dat is per vrouw verschillend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.