Update
In mijn artikel van 28 maart 2015 Gebaren met je baby schreef ik dat we Babygebaren gebruiken bij het communiceren met onze dochter Mikki. Niet omdat onze dochter doof is, maar omdat spraak ondersteund met gebaren goed is voor de spraakontwikkeling van je kind. Mijn man en ik zijn begonnen toen Mikki 2 maanden was. Mikki is nu 5 maanden, dus we zijn 3 maanden bezig. Het lijkt mama en papame goed om een update te geven.

We gebruiken als bron het boek ‘Babygebaren, gebaren met je kind voor hij kan praten’ van Lissa Zeviar en haar website www.babygebaren.nl.

Wanneer kun je beginnen?
Je kunt op elk moment beginnen. Het advies is om zo snel mogelijk te beginnen, dat hebben wij dus ook gedaan, toen Mikki 2 maanden was. Dat lijkt vroeg, maar dan heb je zelf ook de tijd om de gebaren onder de knie te krijgen. Maar ook als je kind 10 maanden, 18 maanden, 24 maanden of 48 maanden is ben je nog niet te laat: uit onderzoek blijkt dat kinderen die Babygebaren gebruiken een voorsprong hebben op taalgebied in vergelijking met kinderen die geen babygebaren maken (bron: http://www.babygebaren.nl).

Gebruiken we Babygebaren de hele tijd?
Nee, we doen het niet de hele dag. Ik merk zelf dat we het vooral doen als we met z’n tweeën zijn met haar en andere mensen er niet bij zijn. Niet omdat ik me schaam, ik ben er juist trots op, maar omdat het er dan wel eens bij inschiet. Uiteraard doen we het ook als andere mensen er bij zijn, maar iets minder. Ik denk dat we Babygebaren voor 60% van de tijd gebruiken. Overigens gebruiken we natuurlijk nog niet super veel gebaren, dus het lijkt soms alsof je weinig gebaart, maar je hebt het natuurlijk niet de hele dag over het woord en gebaar luier (op sommige dagen natuurlijk wel, als ze alles bij elkaar poept ? ).

Overigens staat in het boek Babygebaren dat het niet erg is dat je niet continue gebaart, als je het maar regelmatig doet.

Snapt Mikki de gebaren?
In het boek Babygebaren wordt gezegd dat baby’s met 6 maanden de gebaren beter kunnen onthouden en ook terug kunnen gebaren. Natuurlijk kan dit ook eerder zijn of later.

Wij hebben zelf het idee dat Mikki een paar gebaren echt begrijpt:

  • Het gebaar slapen gebruiken we veel, dit gebaar gebruiken we altijd als ze naar bed gaat of een slaapje doet in de box. Als wij slapen naar haar gebaren legt ze haar hoofd ook opzij, zo van: ‘Ik ga slapen!’ Pas geleden wilde ze niet in bed slapen maar huilde ze in de box. Mijn man gebaarde toen van ‘Dan ga je toch hier slapen?’ Mikki keek hem aan, legde haar hoofd opzij en ging direct slapen!
  • Het gebaar melk. Dit gebaar maak ik steeds als ik de borst geef. Mikki kraait het melkdan uit van plezier. Ook als de oma’s een flesje afgekolfde melk geven en het gebaar melk maken wordt ze blij (al zal ze nooit fan worden van de fles, maar dat is een heel ander verhaal!)
  • Het gebaar speen. Vooral als Mikki moe is of even lekker wil zuigen maken wij het gebaar van ‘Wil je een speentje?’ Dan lijkt ze ook gerustgesteld.
  • Het gebaar luier. Dit gebaar gebruiken we altijd als we haar verschonen. Ook als we iets ruiken en we zeggen ‘Wil je een nieuwe luier?’, dan lijkt het alsof ze het begrijpt.
  • Het gebaar licht aan en licht uit. Dit gebaar gebruiken we als we haar naar bed hebben gebracht en het licht uit doen (of uit bed halen, de kamer uitlopen en het licht aan doen). Baby’s zijn sowieso gefascineerd door licht, dus dit gebaar is makkelijk en leuk om te doen.

Daarnaast gebruiken we ook de gebaren mama, papa, oma, opa, helpen, meer, klaar, muziek, hond/Lara, koud, poep, moe en bad. Misschien begrijpt Mikki deze gebaren wel, maar dat weten we nog niet.

Het gebaar mama en papa gebruiken we natuurlijk stiekem heel veel ? .

Gebaart Mikki ook al terug?
Ja, ze heeft al een paar keer terug gebaart. Trots dat we waren ? . Ze heeft de gebaren speen, luier en licht uit gemaakt.

Het gebaar luier heeft ze een paar keer gemaakt. De eerste keer nadat ik haar net verschoond had. Binnen 5 minuten begon ze te huilen en gebaarde ze luier. Ik dacht nog, ik heb haar net verschoond. Maar ze bleef maar gebaren en jawel hoor: een hele dikke poepluier! Daarna heeft ze het nog een paar keer het woord luier gebaart (absoluut niet elke keer, maar ik denk als ze er echt last van had).

Het gebaar speentje maakt ze echt dagelijks en het gebaar licht uit soms als ze moe is en wij bij haar bedje staan (zo van: ‘Ga weg, ik wil slapen, doe dat licht uit!’).

Gaan we er mee door?
Absoluut! We gaan de gebaren die we al gebruiken intensiveren en daarna wat gebaar liefgebaren toevoegen. Ik zit zelf te denken aan aankleden, spelen, knuffelen, lief en ik hou van jou, maar dat moeten we nog even goed bekijken. Mikki gaat over een kleine maand vast voedsel eten, dan is het natuurlijk leuk om het voedsel te gaan benoemen en het bijhorende gebaar te gaan maken.

Meer weten?
Indien je geïnteresseerd bent in het gebruik van Babygebaren raad ik je aan om het boek ‘Babygebaren, gebaren met je kind voor hij kan praten’ te kopen van Lissa Zeviar. Zij heeft ook een goede website waarin veel gebaren op film te zien zijn: www.babygebaren.nl

Lees ook meer in mijn vorige artikel Gebaren met je baby

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

4 reacties op Gebaren met je baby deel 2

    • Ja wij vinden dat ook knap. Het zijn ook echt nu haar basisbehoeften natuurlijk: melk, slapen en speen 😉

  1. Ik herken er wel wat in, bij lloyd heb ik enkel het gebaar STOP gemaakt (vanaf 8maanden) ipv huih uih nee nee te roepen of ander contact. En hierdoor had ik het idee dat hij veel sneller begreep dat STOP nee/niet doen betekende. Grappig. Mocht ik ooooiiit nog eens zwanger worden dan ga ik zeker bij jou raad halen! Ik vind het erg mooi en ben er ook helemaal van overtuigd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.