Geen gepureerd eten…
Misschien heb je wel eens van de Rapley-methode of de Kleintjesmethode gehoord. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. De naam Rapley komt van de onderzoeker Gill Rapley. Zij onderzocht of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een gemakkelijke en leuke weg was. De oprichter van Kennisinstituut Borstvoeding.cstefan kleintjesom, Stefan Kleintjes, heeft de Nederlandse versie gemaakt: de Kleintjesmethode. Deze methode omvat meer dan alleen het eten van hele stukken: Stefan staat ook voor gezond (biologisch) voedsel en gezellig samen eten. Alle informatie die ik in dit stuk vertel haal ik uit zijn boek. Als je geïnteresseerd bent in de Kleintjesmethode raad ik je aan het boek ‘Eten voor de kleintjes’ aan te schaffen.

In dit stuk schrijf ik telkens ‘hij’, je kunt natuurlijk ook ‘zij’  lezen 😉

…maar hele stukken aanbieden!
Jawel, dus een stukje banaan in plaats van een geprakte, en een stronkje gestoomde of gekookte broccoli in plaats van een moesje. Schijfjes, lange reepjes en brokken zijn goed, als het maar zo groot is als het knuistje van je kind. Je voert je kind dus niet, hij eet zelf met zijn handjes.

Bij borstvoeding en kunstvoeding
De Kleintjesmethode kan worden toegepast bij borstvoeding én kunstvoeding. Stefan Kleintjes adviseert wel om het vanaf 6 maanden te doen, want (bron Eten voor de kleintjes):

 • de hand- een oogcoördinatie is klaar om vast voedsel te pakken en naar de mond te brengen
 • de fijne en grove motoriek is toe aan het pakken van vast voedsel
 • het immuunsysteem is voldoende rijp
 • het verteringssysteem is goed op orde
 • de orale motoriek is voldoende getraind
 • het is beter om kinderen vanaf 6 maanden bij te voeden (hierover zijn de meningen wel verdeeld). Lees hierover meer in mijn artikel Haphap: wanneer bijvoeden baby

Stefan is wel pro-borstvoeding, dus het boek is daar wel grotendeels op gericht. Maar Stefan geeft aan dat de methode ook prima kan in combinatie met kunstvoeding.

Kind heeft de regie
Bij de Kleintjesmethode heeft je kind de regie. Hij bepaalt hoeveel hij eet én wat. Je biedt je kind dus hele stukken aan en laat hem ontdekken. Je voert je kind dus niet, hij eet zelf met zijn handjes. Doordat je hele stukken aanbiedt maakt je kind niet alleen kennis met de smaak, maar ook met de textuur, geur, temperatuur, grootte en vorm. Hij ziet dus na een tijd dat hij een stukje brobroccoli-389890_640ccoli krijgt. Hij ziet dus niet een groen moesje dat van alles kan zijn, zoals boontjes, wat hij de vorige keer niet zo lekker vond en dat weigert te eten. De praktijk laat zien dat kinderen die stukken zelfstandig eten later ook een betere eter worden, beter smaken van elkaar kunnen onderscheiden, zelf eerder kiezen voor gezond eten en minder snel overeten.

Eten moet je leren
Je kind heeft het eerste jaar genoeg aan moedermelk, hieruit haalt hij voldoende voedingsstoffen. Maak je dus niet druk als in het begin de helft van het eten in de haren of op de grond komt. Eten moet je leren, net zoals leren lopen en leren praten. Indien je borstvoeding geeft, geef dan geen ander drinken het eerste jaar. Moedermelk is voldoende voor de vochtbalans. Je mag na een tijd wel oefenen met het drinken uit een bekertje. Dan doe je bijvoorbeeld een SLOKJE water/thee zonder suiker/verdund PUUR vruchtensap (bron Eten voor de kleintjes).

Gezellig samen eten
Bij de Kleintjesmethode is het van belang dat je van de maaltijd een gezellige aangelegenheid maakt. Ga dus samen aan tafel zitten, presenteer het eten voor je kind op een bordje of leg het op het blad van de kinderstoel. Ga ook zelf lekker eten, geef het goede voorbeeld. (bron Eten voor de kleintjes).

Maar dan stikt mijn kind!
In het boek wordt aangegeven dat mensen soms bang zijn dat een kind stikt in stukken eten (en dat lijkt mij ook heel eng). Stefan Kleintjes zegt hierover het volgende: een baby heeft een sterke kokhalsreflex, die zit eerst voorin de mond en verplaatst zich geleidelijk achterin de mond. De kokhalsreflex beschermt je tegen stikken. Komt het eten teveel achterin en is je kind nog niet zo’n geoefende eter, dan gaat hij kokhalsen (kokken). Laat je kind dus maar kokken! Dat gaat hij sowieso doen, vooral in het begin. Niet helpen of ingrijpen, je kind moet dit zelf oplossen (tot op zekere hoogte natuurlijk). Hij spuugt het er dan wel weer uit en daar leert hij van, juist hoe meer je kind dit doet hoe makkelijker hij hierin wordt.

Hoe begin ik?
Tot en met 10 maanden geef je eerst borstvoeding (of kunstvoeding) en dan het vaste voedsel. Vanaf maand 11 draai je dit om: eerst vast voedsel, dan moedermelk. Op den duur neemt je melkproductie dan af. Op de website van Borstvoeding.com staat een goed voedselintroductieschema. In dit schema staat precies welk voedsel je wanneer mag aanbieden. Als je geïnteresseerd bent in de methode raad ik je aan het boek van Stefan te kopen, hierin staan hele duidelijke menusuggesties per maand uitgelegd.

Tip: kies de juiste kinderstoel
Ik heb al een goede keuze gemaakt wat betreft een kinderstoel. Iedereen zegt dat je ‘De Tripp Trapp kinderstoel moet hebben’. Je hebt dan de stoel zelf nodig, een stoelverkleiner en een kussentje. Ik heb research gedaan en naast het feit dat de Tripp Trapp stoel behoorlijk duur is (€262 nieuwprijs, inclusief stoelverkleiner en kussentje, er zijn soms wel aanbiedingen) zit er ook geen standaard tafelblad bij de Tripp Trapp stoel. En een tafelblad is echt nodig bij de Kleintjesmethode! Bij de Tripp Trapp kun je wel een tafelblad erbij kopen (Playtray noemen ze dat), deze kost ook weer €50. Totaalprijs: €312!

Ik heb besloten om de Prénatal meegroeistoel te kopen. Deze stoel heeft een stevig tafelblad, groeit de komende jaren ook mee met je kindje tot ongeveer 6 jaar en dan kan hij ook op een gewone stoel. De Prénatal meegroeistoel is een stuk goedkoper (60 euro) en de stoelverkleiner kost maar €16. De Prénatal meegroeistoel is maar een voorbeeld, er zijn zat houten meegroeistoelen met een afneembaar blad, zoals Tiamo of Pericles. Je hebt dus echt geen dure Stokke nodig!

Ik ga een donkergrijze kopen, dan zie je de vlekken niet zo goed 🙂 Ik ga ook een zeil leggen onder de kinderstoel. En ik heb een stofzuiger er naast staan, haar naam is Lara de bordercollie 😉

Nog een tip: koop mouwslabben!
mouwslabben rozeDit zijn slabben in de vorm van truitjes en kun je zo over de kleren aantrekken. Je kind gaat namelijk knoeien en het scheelt veel wassen als je zo’n mouwslab gebruikt. De mouwslabben kun je onder de kraan afspoelen en zijn snel drogend. Ze kunnen ook in de wasmachine en de droger. Ze laten geen vocht door dus je kind kan lekker kliederen 😀 Als je googled op mouwslabben vind je verschillende merken. Mij lijken die van SillyBillyz een goede optie.

Mikki is 30-05-2015 6 maanden en dan ga ik starten. Ik zal in dit blog regelmatig onze ervaringen delen!

Meer weten?
Meer weten over de Rapley-methode/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Graag hoor ik hoe jij aankijkt tegen de Kleintjesmethode. Heb je met deze methode ervaring? Zoja, wat is jouw ervaring? Waar loop jij tegen aan? Hoe ga jij je kind voeden/hoe voed jij je kind? Hoe eet jouw kind?

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

 

12 reacties op Eten met de handjes: Rapley & De Kleintjesmethode

  • He Josan, leuk dat jij de methode ook wil gaan toepassen 😀 Ik zal zeker regelmatig posten over deze manier van voeden

 1. Ik heb de methode bij mijn beide kinderen gebruikt. De oudste deed het geweldig. Ze heeft nooit gepureerd of geprakt eten gehad. De jongste weigerde tot na zijn eerste verjaardag de meeste vaste voeding. Hij was tevreden met de borst… Waar ik in het begin tegenaan liep was het onbegrip van de leidsters op het kinderdagverblijf. Het was onbekend (6 jaar geleden). En nog steeds denk ik. Ze waren uiteindelijk verbaasd over de snelheid waarmee ze zelfstandig alles kon eten en drinken.

  • Hoi Dorine!

   Wat leuk dat de methode bij allebei je kinderen hebt gebruikt. Ik ben het met je eens dat het nog bij velen (nog) onbekend is, de meeste mensen doen toch prakjes. Heeft natuurlijk ook te maken dat men dan denkt dat een kind dan wel voldoende voeding binnenkrijgt. Het zelf voeren is vooral in het begin natuurlijk geruststellend voor ouders, van ‘er gaat wat in!’ Terwijl dat juist ook kan met stukken, vaak beter zelfs.

   Lijkt me dan idd lastig om op bijvoorbeeld een kinderdagverblijf jouw eetmethode door te drukken. Hebben ze uiteindelijk wel jouw methode toegepast, of deden ze soms nog een prakje?

   • Op het kinderdagverblijf zeggen ze dat ze zich keurig aan mijn wensen hebben gehouden. Al denk ik dat ze stiekem wel eens een fruitprakje hebben gegeven.
    Deze methode is denk ik makkelijker als je borstvoeding geeft. En op verzoek voedt. De regie ligt dan bij het kind. Met het aanbieden van vaste voeding is het dan denk ik makkelijker om het kind te laten bepalen hoeveel hij eet.
    Nog een praktische tip voor tijdens het eten. Eet op een plaats waar de vloer makkelijk schoongemaakt kan worden. Bij onze oudste belandde een groot gedeelte van de maaltijd op de grond.

    • De schrijver, Stefan Kleintjes, geeft aan dat het ook bij kunstvoeding kan. Lijkt mij ook. Het is bij kunstvoeding denk ik alleen even wennen voor de ouders, omdat de regie dan verplaatst is.

     Ik geef zelf borstvoeding, ik kan niet wachten tot Mikki 6 maanden is, lijkt me echt leuk om deze methode te gaan toepassen.

     Ik koop idd een plastic zeil onder de kinderstoel, scheelt denk ik veel vlekken op onze vloer. Kan ze lekker naar hartelust kliederen

 2. Wat leuk! Mijn dochtertje Kynzie is ook 6 maanden op 30-5 :))
  Ik geef borstvoeding op verzoek en ga straks daar naast de rapley methode toepassen. Ik denk dat ik om te beginnen een keer per dag vast voedsel aan bied, waarschijnlijk vroeg op de dag omdat ze dan nog lekker fris energie heeft. Een dag of drie achter elkaar het zelfde aanbieden zo dat ze echt de kans krijgt de smaak te ontdekken, maar ook dat het duidelijk is of haar lijfje er goed op reageert. Denk dat ik in het begin voorlopig even alleen groentes introduceer omdat de verwachting is dat fruit er toch wel in gaat als zoete koek. Ik heb haar van de week een keer kort aan m’n banaan laten sabbelen te kijken hoe haar reactie was en ze had hem t liefst helemaal in d’r mondje gepropt en verorberd.
  Haar hand oog coördinatie is behoorlijk goed al en gisteren zijn de eerste tandjes gekomen! Onder in haar mondje aan beide kanten een kies hihi. Vind het moeilijk om nog even geduld te bewaren voor we beginnen, maar van 23-29 gaan we met vakantie dus lijkt me toch verstandig nog even te wachteb tot daar na. Ivm dat ik niet weet hoe haar buikje zal reageren. Ben heel benieuwd naar hoe jouw bevindingen gaan zijn en ga je site zeker in de gaten houden! Met welke fruit of groente ben jij van plan te beginnen? Ik denk zelf aan avocado!

  • Hoi Mirjam, wat leuk dat jouw dochtertje ook op 30-11-2014 is geboren 🙂 Ik ben ook heel benieuwd hoe dat Rapley gaat, ik kan ook bijna niet wachten, maar ik wacht toch echt tot 30-05. Nog maar een klein maandje 😉 Mijn dochtertje Mikki heeft nog geen tandjes maar is wel veel bezig met haar handjes. Ik ben ook van plan om een paar dagen achter elkaar hetzelfde aan te bieden om dezelfde redenen. Heb jij het boek van Stefan Kleintjes ook aangeschaft? Daarin staat heel duidelijk een eetschema. Ik ga bijvoorbeeld eerst een broodkorst aanbieden, en dan ’s middags een stukje gestoomde groente en later fruit.

   Ik wil beginnen met broccoli, daarna wortel en daarna bloemkool. Advocado staat ook hoog op mijn lijstje, kun je ook na ene tijd goed als broodbeleg gebruiken. Qua fruit begin ik met banaan en peer

   Leuk dat je mijn blog wilt volgen 🙂 Als je hieronder aanklikt ‘Email me als er nieuwe reacties zijn’ en ‘Email me als er nieuwe berichten zijn’ krijg je automatisch bericht als ik nieuwe artikelen plaats. Lijkt me leuk om ervaringen uit te wisselen 😀

 3. Hey Bianca,
  Nog 11 daagjes en dan gaan wij ook beginnen met Rapley. Wij zijn ook heel benieuwd hoe hij het gaat vinden. Welke groenten we gaan geven heb ik nog niet echt over nagedacht. Ik ben het boek van Stefan Kleintjes aan het lezen. Sommige dingen daarin zijn heel herkenbaar wat betreffende de borstvoeding, wat er gebeurd in de ontwikkeling en reacties van andere mensen over bijvoorbeeld de Rapley methode.
  Wij hebben de Tripp Trap stoel gekregen en het ziet er wel gezellig uit dat hij straks gewoon bij ons aan tafel zit. Ik hou je blog in de gaten over jou ervaringen.

 4. Hoi Sjoukje,

  Veel mensen zijn bij Rapley bang dat kinderen erin stikken. In het boek van Stefan wordt goed uitgelegd hoe het kokhalsreflex werkt en hoe je kinderen veilig zelfstandig leert eten. Ik laat beide oma’s het boek ook lezen, want zij passen veel op. Ik ben in ieder geval stuk zekerder geworden over Rapley na het lezen van zijn boek. ik heb er enorm veel zin in 😀

 5. Hoi Bianca!
  Deze blogs zijn al even geleden maar ik wilde je toch nog meegeven dat ik ze heel erg fijn vind om te lezen!
  Mijn dochter wordt over paar weekjes 6 maanden en de laatste weken zat ik maar te dubben wat we zouden doen.
  Door dit te lezen ben ik nu helemaal om!
  Vind je blogs ook lekker duidelijk om ze aan manlief en oppas te laten lezen ter informatie:)
  Ook je tips van de stoel en spullen, zat precies op dezelfde golflengte 🙂
  Dusss spullen besteld, boek ook alsnog en we gaan een leuk avontuur tegemoet!
  Dank je wel voor je blogs!

  • Hoi Tessa,

   Leuk om te horen dat je wat aan mij blog hebt 🙂

   Uiteindelijk bleek de Prénatal meegroeistoel toch niet zo handig voor mijn dochter, omdat ze heel smalletjes is. We hebben het toen verkocht na 5 weken na een vakantie in Frankrijk en hebben een 2e hands Franse kinderstoel gekocht voor 15 euro via Marktplaats waar ook een blad aan vastzit. In deze smalle stoel zat ze de hele vakantie namelijk perfect, dus we wilden er thuis ook 1!

   Na een paar maanden toch maar gezwicht voor en Trip Trapp stoel met babyopzetstuk en ik moet zeggen, hier zitten ze ook heel goed aan, heb je geen blad nodig want het kan zo aan tafel geschoven worden. Ik zou het echter niet als begin stoel kopen, want het heeft een lage leuning, je kindje moet dan wel vergevorderd zijn met zitten ,helemaal als ze in stukken eten (ivm heen en weer wiebelen en stikken). Nu is ze 3 en zit ze natuurlijk zonder babyopzetstuk op de Tripp Trapstoel.

   Voor mijn babyzoontje heb ik nu een Ikeastoel. Hij is ook smal en zit hier perfect in, met stoelverkleiner. Hij kan nog lang niet in ene Tripp Trap stoel, maar dat hefet met zijn epilepsie te maken. Bij hem was rapley te gevaarlijk wegens de epilepsieaanvallen, dus ik voer hem nu.

   Moraal van het verhaal….per kind is de stoel anders 🙂

   Succes met Rapley en laat maar weten als je tips of vragen hebt!

   Je kunt je ook abboneren op Facebook Dotjes: https://www.facebook.com/dotjes.net/ Dan mis je geen enkel artikel 😉

   Groetjes Bianca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.