Zelfgemaakte risotto
Ik maak het liefst zo weinig mogelijk uit pakjes en potjes. Ik vind dit zelf veel lekkerder en het is ook gezonder. Natuurlijk gebruik ik ook wel eens een zakje (zoals voor jus). Risotto kun je ook maken uit zakjes, maar dit vind ik niks.

Roerenrisotto verkleint
Bij het maken van risotto is roeren het allerbelangrijkst. Als je dit niet doet koekt de risotto tot 1 massa onderin de pan. Je blijft dus in de keuken bij het bereiden van dit gerecht want anders mislukt het. Risotto hoort romig te zijn, nog een beetje vochtig en niet droog. Het is een vegetarisch recept. Ik maak er altijd een tonijnsalade bij, de vegetariërs onder ons kunnen natuurlijk een andere salade maken.

Recept & ingrediënten
Je hebt nodig voor 2 personen:

 • Flinke dot ongezouten roomboter en scheut olijfolie
 • 300 gram risottorijst
 • 100 gram geraspte oude kaas (even proeven wat je zelf lekker vindt)
 • 1200 ml groentebouillon (maak ik altijd met groentebouillontabletten)
 • 375 gram champignons (1,5 bak dus)
 • 1 dikke ui of anders 2 kleine
 • 2 tenen knoflook
 • zwarte peper en zout
 • veel peterselie, ik doe altijd diepvries, maar kan ook verse

Bereiding
Zet de groentebouillon op (1200 ml water, 2,5 blokje groentebouillon), als het kookt zachtjes laten doorkoken gedurende de bereiding van het gerecht. Snij de ui fijn en de champignons in plakjes. Doe een flinke dot roomboter en olijfolie in een andere pan (ik gebruik voor dit gerecht altijd een wok, maar je kan ook een gietijzeren pan nemen. Als het maar geen gewone kookpan of koekenpan is). Als de boter gesmolten is voeg je de uien toe en pers je de twee tenen knoflook erbij. Na een minuutje voeg je de champignons toe. Als de champignons goed gebakken zijn voeg je de risottorijst toe. Goed roeren zodat de rijst gaat glanzen. Zet het vuur lager, ongeveer iets onder het midden. Pak een soeplepel en voeg drie scheppen toe aan de rijst-champignons-uien mengsel. De rijst staat nu dus onder een laag bouillon. Steeds goed blijven roeren. Als alle vocht is opgenomen giet je weer een soeplepel toe, net zolang tot alle bouillon er door heen zit. Je hoeft niet continue te roeren, je kunt bijvoorbeeld wel even bezig met de salade, als je maar veel roert en er bij blijft. Als je bij de laatste twee scheppen bent zet je het vuur helemaal laag en moet je er goed bij blijven staan en roeren, als bijna al het vocht is opgenomen maar nog niet alles voeg je de oude kaas, peper en zout en peterselie toe. Goed roeren en het vuur uitzetten. Even proeven of er genoeg peterselie, peper, zout en oude kaas door je risotto zit. De risotto direct serveren, het moet heet opgediend worden.

Tonijnsalade
Ik maak bij de risotto altijd een tonijnsalade. Risotto is een zwaar gerecht en de salade frist dat lekker op. Daarnaast zit door deze salade ook lekker veel groente, dus het is ook een goede gezonde combinatie met de risotto.

Nodig voor de salade, de bereiding spreekt voor zich:

 • IJsbergslatonijnslade verkleint
 • 1/3 kommer
 • 2 tomaten
 • half potje zwarte olijven zonder pit
 • Blikje tonijn op olie (mag ook water)
 • 2 gekookte eieren
 • Zwarte peper, zout en olijfolie naar smaak

Kinderversie
Indien je kind al met de pot mee-eet kun je natriumvrije bouillontabletten gebruiken. Dan is de risotto wel wat flauwer, maar dat kun je voor jezelf compenseren met peper en zout als je ook de kaas en peterselie toevoegt. Je schept voor je kind dan alvast wat risotto opzij en voegt daar geen peper en zout aan toe (wel peterselie). Indien je denkt dat jouw kind geen oude kaas lust (want dat is natuurlijk wel een heftige smaak), dan kun je bij het gerecht van je kind geen kaas toevoegen of wat jonge kaas. Indien je kindje geen knoflook gewend is kun je in plaats van 2 tenen 1 teen knoflook gebruiken of een half teentje. Dit kun je dan later opvoeren, net zoals een beetje peper toevoegen aan de risotto. Als je kind mee-eet met de pot hoef je niet meer ingrediënten te gebruiken, de risotto met de salade is meer dan genoeg voor 2 volwassene met een kindje. Maak dit gerecht pas als je kindje uien gewend is, of gebruik eerst een klein uitje.

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.