Stiekem beetje trots
Toen ik zwanger was van mijn dochter Mikki was ik vastbesloten om borstvoeding te gaan geven. Je hebt altijd de juiste hoeveelheid, de goede temperatuur, het is het beste wat je kan geven en ik vind het ook gewoon makkelijk: je hoeft niks mee te slepen. Daarnaast leek borstvoeding mij super mooi. Ik had geen goede start, dit kun je lezen in mijn artikel Eekhoorn. Maar ik heb doorgezet en hier ben ik stiekem best een beetje trots op.

langer doorvoeden verkleind
Voeden bij de Chinees, waarom niet ๐Ÿ˜€

Een slokje moedermelk?
TNO doet sinds 2001 onderzoek naar het percentage moeders dat borstvoeding geeft. In 2015 zien we voor het eerst dat moeders langer doorgaan met het geven van borstvoeding. In 2015 geeft 39% van de moeders na 6 maanden borstvoeding, terwijl dat in 2010 18% was. Het percentage moeders dat start met het geven van borstvoeding ligt in al die jaren steeds rond de 80%. In 2015 zien we in de eerste twee weken na de geboorte de grootste daling van het aantal moeders dat borstvoeding geeft. Redenen hiervoor zijn twijfels over voldoende melk, pijn bij het voeden en problemen met de aanlegtechniek (bron TNO).

En wanneer stop jij?
Deze vraag krijg ik soms te horen. En het geinige is: ik dacht dat ik altijd zou voeden tussen de 6-8 maanden. Waarom ik dat dacht? Geen flauw idee! Pas geleden las ik een artikel en daarin stond dat door veel instanties in Nederland 6-8 maanden wordt geadviseerd. Blijkbaar had ik dit grondig opgeslagen in een achterkamertje in mijn hoofd.

Nederland versus andere landen
Die 6 tot 8 maanden hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. In veel andere landen is het normaal is dat je langer doorgaat dan 6 tot 8 maanden. De World Health Organisation (WHO) en Unicef raden moeders wereldwijd aan om hun kinderen de eerste zes maanden van hun leven exclusief borstvoeding te geven en daarna vast voedsel te introduceren terwijl de borstvoeding wordt voortgezet tot een leeftijd van twee jaar of ouder. Het percentage vrouwen dat borstvoeding geven in Nederland is laag in vergelijking met andere landen in Europa. Nieuwsgierig naar cijfers? Hierover kun je meer lezen in Nationaal kompas volksgezondheid.

Voordelen van langer voeden
Kinderen die lang borstvoeding hebben gekregen, blijken op latere leeftijd veel gezondsheidsvoordelen te hebben. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die voldoende lang borstvoeding krijgen minder kans hebben op aandoeningen als atopisch eczeem, allergie en acute middenoorontsteking. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding ook beschermt tegen voedselovergevoeligheid, overgevoeligheid voor gluten (coeliakie), allerlei infecties en ontstekingen. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe groter de voordelen zijn. (bron: borstvoeding.com).

Ook voor de moeder levert langer voeden voordelen op: Een nieuwe studie uit China heeft aangetoond dat een vrouw die 24 maanden van haar leven borstvoeding geeft, de helft minder kans op borstkanker heeft dan een vrouw die geen borstvoeding heeft gegeven. De beschermende werking loopt op tot 75% voor die moeders die in totaal 109 maanden borstvoeding geven. Dit bleek te gelden voor typen borstkanker die zowel voor als na de menopauze voorkomen (bron: borstvoeding.com).

Waarom wordt in Nederland dan 6 tot 8 maanden geadviseerd?
Allereerst hebben vrouwen natuurlijk zelf persoonlijke redenen waarom ze stoppen. Redenen kunnen zijn dat ze pijn ervaren, te weinig melk hebben of gewoon geen zin meer hebben. Daarin is natuurlijk iedereen vrij.

Echter, het Nederlandse zorgsysteem is niet ingericht op langer voeden dan 9 maanden: vrouwen hebben in Nederland maximaal 9 maanden kolfrecht op het werk. Daarna moet het in de eigen tijd. Gelukkig bestaan er ook veel werkgevers die open staan voor kolven onder werktijd na 9 maanden.

Ook de verlofregeling in Nederland is niet ingericht op langer doorvoeden: in Zweden krijgen ouders bijvoorbeeld een jaar verlof en in Hongarije kunnen moeders drie jaar ouderschapsverlof opnemen, deels met behoud van salaris. Echter, ik werk nu en ik vind borstvoeden niet lastig in combinatie met werken. Al zal dat natuurlijk per persoon verschillend zijn.

Daarnaast wordt het in Nederland soms raar gevonden als je langer doorgaat, terwijl lang voeden in andere landen heel normaal is.

Uiteraard heeft de voedingsindustrie heeft ook een flinke vinger in de pap: zij verkopen potjes vanaf 4 maanden. Zij zijn natuurlijk gebaat bij dat vrouwen niet te lang doorgaan, zodat ze genoeg potjes verkopen. Het is algemeen bekend dat de voedingsindustrie promotie maakt voor hun producten bij gezondheidsorganisaties, zoals consultatiebureaus. Zij hebben geen wetenschappelijke studies die aantonen dat je eerder moet stoppen met het geven van borstvoeding ๐Ÿ˜‰

Omdenken: hoelang ga jij door?
Eigenlijk vind ik dit een veel betere vraag dan ‘wanneer ga jij stoppen’. Ik heb me de afgelopen maanden verdiept in het bijvoeden en ik geef exclusief borstvoeding tot 6 maanden en begin dan met bijvoeden (over een paar dagen is ze een half jaar LOL ๐Ÿ˜€ ). Waarom ik dit doe kun je lezen in mijn artikel Hap hap: wanneer bijvoeden baby. Daarnaast ga ik bijvoeden volgens de Rapley-methode/Kleintjesmethode: het aanbieden van hele stukken voedsel i.p.v gepureerd voedsel. Hierover kun je meer lezen in mijn artikel Eten met de handjes: Rapley/kleintjesmethode.

Juist omdat bij de Rapleymethode in het begin veel voedsel op de grond kan belanden ga ik minstens een jaar borstvoeden: mijn dochter Mikki krijgt dan voldoende voedingsstoffen binnen. Maar dat is niet de enige reden. Ik vind borstvoeden gewoon leuk, Mikki vindt het heerlijk en ik zie de voordelen voor haar en mij. Misschien ga ik zelfs wel langer door dan een jaar, wie weet! Natuurlijk houdt ik er rekening mee dat het ook eerder afgelopen kan zijn, zoals een afnemende productie etc.

En jij? Hoelang heb jij je kind gevoed of geef je nog borstvoeding? Wanneer en waarom ben jij gestopt? / Hoelang wil jij doorgaan? Ben jij zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? Hoe kijk jij aan tegen langer doorvoeden dan 6 tot 8 maanden? Ik hoor graag jouw mening!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.


11 reacties op Borstvoeding: hoelang ga jij door?

 1. Drie kinderen, 11, 10 en 9 maanden borstvoeding gegeven. Het mooiste en makkelijkste dat er is! Reden om te stoppen: door drukte ging ik uiteindelijk toch in aantal voedingen minderen en merkte ik dat het terug liep; natuurlijke afbouw zeg maar.

  • Mooi Lya dat je je 3 kinderen borstvoeding hebt gegeven. Maar idd, als de productie ophoudt dan is het letterlijk op hihi. Ik leg Mikki nu nog 7 ker per dag aan, als ik vaste voedsel introduceer loopt dit na een tijd natuurlijk ook terug

 2. Ik heb 5 kinderen borstvoeding gegeven. 9,9,11,11 en 11 maanden. De eerste twee na 9 maanden gestopt omdat ik weer zwanger was, de andere kinderen gaven na 11 maanden zelf aan niet meer te willen. Ze kregen genoeg ander voedsel.
  Het was niet altijd makkelijk voor mij. Bij de eerste 2
  kinderen heb ik in totaal 7 borstontstekingen gehad waar ik antibiotica voor nodig had. Tot ik doorkreeg waar het aan lag. Ik kon er niet tegen als er melk achter bleef. Dus toen ben ik begonnen met 1 keer per dag na de late/laatste voeding alles leeg te kolven . Daarna nooit meer gehad!
  Het is idd erg mooi. Ik heb er altijd erg van genoten. Het is echt jouw moment.

  • Hoi Christien, wat mooi dat je je 5 kinderen zolang borstvoeding hebt gegeven. Helemaal met zoveel borstontstekingen! Het is inderdaad erg belangrijk dat de borst goed wordt leeggedronken en anders idd nakolven. Maar inderdaad, na een tijd wil een kind zelf niet meer. Van mij mag Mikki zolang ze wil!

 3. Mijn eerste dochtertje en ik was net zoals jou vastberaden om borstvoeding te geven. Ik vind het bijzonder mooi dat ik mijn kind met mijn eigen melk kan voeden. Dit is iets wat mijn lichaam produceert en ook nog eens heel gezond is voor mijn dochtertje. Dit wilde ik haar niet ontnemen. Daarnaast vind ik het ook erg fijn om samen terug te trekken. Haar lach (tegenwoordig hardop gelach ๐Ÿ™‚ ), voldoening en tevredenheid nadat ze heeft gedronken… Kortom hier doe ik het allemaal voor.

  Ik ga ermee door zolang zij wil (het wordt toch 2x op en dag straks ๐Ÿ˜‰ ) en natuurlijk zolang ik melk heb!

  Ik vind dat borstvoeding steeds meet positief gestimuleerd moet worden. Natuurlijk heb ik ook respect en begrip voor de moeders die niet borstvoeding willen/kunnen geven. Het is en blijft persoonlijk!

  • Hoi Sevtap dat heb ik ook: ik vind het zo bijzonder dat ze groeit op mijn melk. En idd even een terugtrekmomentje: als ik een feestje heb thuis bijvoorbeeld, dan ga ik haar boven even voeden. Lekker rustig samen, dan kijken we elkaar even aan, lacht ze van oor tot oor en dan zijn we even alleen op de wereld. Ik voed natuurlijk ook in het openbaar, ligt er net aan hoe druk het is, waar ik zelf zin in heb etc. Ik ga er ook mee door zolang Mikki wil ๐Ÿ™‚

 4. Ik heb Janna gevoed tot ik 5 maanden zwanger was, zij was toen ruim 2. Door de zwangerschap en maar 1x voeden per dag was de productie flink teruggelopen. Op een ochtend was ’t gewoon klaar.
  Drie maanden later werd Marte geboren en vooralsnog – ze is nu 9 maanden – loopt het allemaal nog prima, dus we gaan gewoon zo door ๐Ÿ˜‰

  • Hoi Andrea, dat hoor je inderdaad vaker dat als je zwanger bent de melkproductie afneemt. Wel tof dat je Janna zolang hebt kunnen voeden en Marte nu ook nog voedt ๐Ÿ™‚

 5. Ik heb lloyd met 5maanden vast voedsel gegeven en zo kwam het voeden tot 2keer uit. ik voedde lloyd altijd om de 4 uur dus dat kwam uit op zo’n 4-5keer per dag. Ik heb borstvoeding ervaren als een haat/liefde verhouding en zo was het na 6maanden ook helemaal prima voor mij. Ik lees er nog regelmatig over en ken moeders die hun kinderen met 3jaar nog voeden. Ik ben van mening dat na de 9e maand (je compleet ontzwangerd bent) en borstvoeding zo ook stoffen vrij geeft wie niet direct goed kan zijn voor een baby. Zo zegt mijn gevoel dat voeden tot 9maanden voor mij echt de max. is.

  • Hoi Judith! Je opmerking dat je na 9 maanden stoffen meegeeft die niet goed zijn voor de baby klopt niet. In moedermelk zitten alleen maar goede stoffen en de samenstelling past zich ook aan aan de behoeften van het kind. Het advies van de WHO is ook 2 jaar, natuurlijk kun je dit verkorten. Uiteraard moet je er wel opletten dat je geen alcohol drinkt (of 1 drankje, dan mag je na 3 uur weer voeden want dan is de alcohol afgebroken). Daarnaast natuurlijk niet roken en geen drugs. Ik denk dat je meer bedoelt dat JIJ je niet op je gemak voelt om na 9 maanden nog te voeden. Dat mag natuurlijk! Maar niet zeggen dat het ongezond is, want het is juist super gezond! Gaaf trouwens dat je Loyd 5 maanden hebt gevoed terwijl je een haat-liefde verhouding er mee had

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.