foto 1 verkleind tuin
Chillen in de tuin

2 dotjes
Ik heb twee dotjes in mijn gezin: mijn dochter Mikki, zij is inmiddels bijna 8 maanden (morgen!) en mijn hond Lara van 2 jaar. Lara is een bordercollie, een actieve hond (lees: stuiterbal). Toen ik net zwanger was van Mikki vroegen veel mensen hoe ik de combinatie baby-hond ging aanpakken. Mijn antwoord was dat ik mijn hond Lara overal actief bij zou betrekken en dat ik me geen zorgen maakte. In dit artikel tips over hoe ik het heb aangepakt. En natuurlijk leuke filmpjes van Mikki en Lara die samen spelen (je ziet dan ook dat Mikki ‘de plank’ doet).

Positieve opvoeding
Wij hebben Lara opgevoed zonder dwang en straf, waarbij communicatie voorop staat: hierbij wordt uitgegaan van kalmerende signalen. Je kijkt hierbij naar de non-verbale signalen die je hond geeft en handelt hier naar. Er wordt geen dwang gebruikt.

Als je op internet intikt ‘hond en baby’ krijg je veel artikelen waarin staat dat je hond goed zijn plaats moet kennen en dat het kind letterlijk hoger geplaatst moet zijn. Natuurlijk vind ik dat een hond een baby rustig moet benaderen, maar ik vind pas echt belangrijk dat mijn hond en kind samen kunnen zijn zonder problemen. Daarnaast werd er veel dwang gebruikt in de tips. Ik wist zeker: dat wilde ik niet!

Hoe heb ik het aangepakt?
Hieronder tips hoe ik de combinatie hond-baby heb aangepakt.

 • Betrek je hond bij je zwangerschap. Dit kan op verschillende manieren: laat de hond in de babykamer, zodat hij/zij op zijn gemak de kamer kan verkennen. Lara wist heel goed dat in de babykamer iets bijzonders ging gebeuren. Zij liep er rustig rond en keek ons dan lief aan. Soms legde Lara ook haar kop op mijn buik als ze bij me kwam liggen. Ik denk dat honden voelen dat je zwanger bent.
 • Zet de box op tijd in de kamer zodat je hond er aan kan wennen. Wij hebben de box op ‘de plek’ van Lara gezet en hebben haar plek een stukje verplaatst (naast de box). We hebben toen meteen een mooi nieuw kussen voor Lara gekocht. Lara vond het helemaal niet raar dat haar plek verplaatst werd. Ze vond de box wel heel interessant ?
 • Tijdens de bevalling: breng je hond weg naar bijvoorbeeld familie, zodat je niet inzit over je hond. Wij hebben Lara gebracht naar oma. Ik moet wel zeggen dat Lara veel van de weeën nog heeft meegekregen (ik heb 32 uur weeën gehad en ben uiteindelijk met een spoedkeizersnede bevallen). Van tevoren dacht ik dat Lara zenuwachtig zou worden maar het tegendeel was waar; bij elke wee kwam ze me gerust stellen en keek ze mijn man aan van: ‘Doe er wat aan!’ Tussen de weeën door moesten we hier erg om lachen ? Ook dacht ik dat ik zelf kriegel zou worden van een hond om me heen, maar Lara was juist een steun voor me.
 • Je baby krijgt in de kraamweek heel veel cadeautjes. Je hond wordt dan door het bezoek makkelijk vergeten. Ik heb van tevoren drie kleine cadeautjes gekocht die ik Lara in twee weken tijd heb gegeven. En echt waar: ze speelde dan dagen met dat cadeau! Natuurlijk heb ook ook extra snackjes voor Lara gehaald.
 • Betrek je hond ook bij de kraamtijd: misschien gaat het sommige mensen te
  IMG_8701
  Samen in het kraambed

  ver, maar ik heb Lara gewoon op mijn bed laten liggen, ook met de baby erbij. Natuurlijk moet je opletten, maar met liefde en aandacht gaat dit hartstikke goed. Lara voelde goed aan dat ze ook voorzichtig met mij moest zijn. Natuurlijk lag ze er niet de hele dag: zelf wilde ze ook door het huis lopen. Als je normaal je hond niet in je bed hebt liggen en dan opeens wel is het misschien wel raar voor je hond. Lara lag echter altijd al in mijn bed en ik wilde dit niet opeens veranderen omdat er een baby bij was gekomen.

 • Vertel tijdens de intake van de kraamzorg hoe belangrijk je hond voor je is: ik heb aangegeven dat Lara overal mag komen, dus ook op bed en in de babykamer. Het kraambureau houdt rekening met je wensen, dus je krijgt dan
  IMG_8673
  Even kennis maken!

  eerder een kraamhulp die goed met honden is.

 • Neem de tijd voor je hond: ik kwam pas na 3 dagen thuis na een keizersnede, wij waren snel tot de conclusie gekomen dat Lara beter nog een paar dagen bij oma kon blijven. Toen mijn dochter 6 dagen oud was en ik dus 3 dagen thuis was is Lara  naar huis gekomen. Ik was toen uitgerust en had ook tijd en aandacht om Mikki te introduceren bij Lara.

Hoe gaat het nu?

samen spelen verkleind
Samen spelen met een bal

Mikki en Lara zijn de grootste vrienden. Hoe onbenullig Lara soms kan zijn, juist bij Mikki is ze voorzichtig en lief. Ze liggen tegen elkaar aan en spelen samen. Ook deelt Lara een aantal knuffels met Mikki. Andersom zit Lara niet aan de knuffels van Mikki, echt slim! Natuurlijk is Lara soms jaloers als Mikki van het bezoek veel aandacht krijgt. Maar meestal is dat na een dikke knuffel zo voorbij!

In de filmpjes hieronder kun je goed zien hoe leuk ze samen kunnen spelen.

 

Film 1 samen spelen en Mikki doet ondertussen even ‘de plank’

 

 

Film 2 samen spelen op de hondenkussen

 

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

3 reacties op Baby en hond: tips

 1. Wat leuk om te zien dat Mikki en Lana super goede vriendjes zijn!!
  Wij hebben zelf geen huisdieren. Maar als wij bij iemand op bezoek zijn die wel een hond heeft bijvoorbeeld, dan is mijn zoontje ook heel snel daar de dikste vriendjes mee.
  Hartstikke leuk om te zien!

  Dit is een heel goed artikel voor mensen zwanger zijn en huisdieren hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.