IMG_9922
Hmm dat smaakt lekker!

Mikki 11 maanden: alweer 5 maanden bezig
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Vorige week ben ik met mijn dochter Mikki, ze is 11 maanden, naar het consultatiebureau geweest. We zijn dus alweer ruim 5 maanden bezig met deze eetmethode. Ik was erg benieuwd hoeveel ze weegt & of ze goed groeit. De meeste mensen zijn niet zo bekend met Rapley/Kleintjesmethode en het consultatiebureau ook niet altijd. In dit artikel verder een up-date & natuurlijk leuke filmpjes van Mikki die zelfstandig eet.

Consultatiebureau
De arts bij het consultatiebureau is pro-borstvoeding en erg enthousiast over de Rapley/Kleintjesmethode, dus ik ga daar altijd met een grote glimlach naar huis. Vorige week kreeg Mikki echter prikjes en hadden we een gesprek met de verpleegkundige. Heel grappig: de verpleegkundige (leuk mens trouwens) wist vrijwel niets over de Rapley/Kleintjesmethode! Ik heb dus alles uitgelegd, ze vond het wel interessant 😉 Overigens vind ik dit wel een aandachtspunt bij consultatiebureaus, want het is toch een manier van voeden en eigenlijk zouden ze alles over de Rapley/Kleintjemethode moeten weten.

Mikki groeit goed
Dat de Rapley/Kleintjesmethode ook goed werkt bleek ook uit de groeicurve: Mikki weegt 7420 gram en is 70 cm. Qua gewicht was ze perfect, ze zit qua lengte net iets onder de lijn, maar ja ik ben ook een kleintje 😉

Het viel de verpleegkundige op dat Mikki de pincetgreep (iets heel kleins oppakken zoals een doperwtje) zo goed beheerst. Ik zei natuurlijk trots dat dit komt door de rapleymethode 🙂

Hoe gaat het zelfstandig eten nu?

 • Mikki is nog beter gaan eten. Ze eet nu zelfs 2 tot 3 boterhammen per dag! Wel zonder korstjes, deze krijgt ze nog niet goed weg met 2 tandjes. Op het brood smeer ik altijd ongezoute roomboter met als beleg: geprakte avocado, biologische aardbeienjam/appelstroop/appelperenstroop zonder toegevoegde suikers of geraspte kaas (plakt goed in combinatie met boter). Ook geef ik vaak roerei, dit doe ik niet op brood.
 • Fruit: Mikki is dol op aardbeien, die geef ik elke dag (maar dat komt ook omdat ik er zelf aan verslaafd ben 😉 ) Voor de rest geef ik: banaan, peer, meloen en mandarijntjes. In de zomer gaf ik ook veel perzik. Ook op mandarijnen is ze dol. Ik geef ze in partjes gehalveerd. De eerste keer dat ik het gaf vond ze het heel vies. Nu vind ze heel heel lekker. Ik geef fruit bij bij het ontbijt en de lunch en als tussendoortje. Soms ook als toetje na het avondeten.
 • Tussendoortjes; ik geef als tussendoortje fruit en/of ongezoete Griekse kwark. Ik geef nog geen koekjes, soepstengels etc. Natuurlijk krijgt ze wel eens een likje van mijn ijsje of wat hapjes gezoete vla.
 • Avondeten: het is heel verschillend hoeveel ze hiervan eet. Mikki is dol op eenpansgerechten zoals pasta, nasi, risotto en stamppot rauwe andijvie. Ook is ze dol op vlees. Als ik ‘hollandse pot’ geef eet ze beduidend minder, van het vlees smult ze wel (behalve van stamppot rauwe andijvie, hiervan vreet ze echt),  Als wij een afbakpizza of iets anders ongezond eten geef ik haar roerei en stukjes tomaat en Griekse kwark en/of fruit toe, dit vind ze echt heel lekker.
 • Smullen: het valt ons ook op dat Mikki echt smult van eten. Ze heeft ook echte
  IMG_9923
  Lekker smullen!

  voorkeuren (aardbeien, brood, roerei, tomaat, vlees). Over het algemeen vind ze groente minder lekker, maar hiervan gaat ze wel steeds beter eten.

 • Gezelligheid kent geen tijd: Mikki vindt samen aan tafel eten echt gezellig. Afgelopen week zijn we uiteten geweest en hebben we gegourmet. Beide keren heeft ze 2 uur!! in de kinderstoel gezeten en gezellig meegegeten.

 

5-6 borstvoedingen per dag
Ik voed op verzoek, gemiddeld komt dit neer op 5 borstvoedingen per dag, soms zijn dit er 6. Ze drinkt ’s ochtends 2 keer, in de middag 1 keer, 1 keer voor het slapen en een nachtvoeding. Soms wil ze ’s middags nog een keer (de 6e voeding dus). Soms wil ze ook gewoon wat slokjes tussendoor.

Oefenen met ander drinken
Bij de Rapley/Kleintjesmethode wordt geadviseerd om tot 1 jaar geen ander drinken aan te bieden. Dit om de borstvoeding goed in stand te houden en er voor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgt (ze eten immers niet al het eten op en de moedermelk vult dit aan). Ik heb al wel speciale bekers gehaald om met Mikki te oefenen met kleine slokjes water, ze is immers al over 3 weken 1 jaar. Vorige week ben ik een keer gaan oefenen, maar ze smeet de hele beker door de huiskamer 😀 Oftewel, dat gaan we goed oefenen de komende tijd!

Mikki eet een boterham, kokhalst en lost het dan zelf op
Sommige mensen zijn bij de Rapley/Kleintjesmethode bang dat een kind stikt in het eten. In onderstaand filmpje kun je goed zien dat Mikki kokhalst maar het ook heel goed oplost.

En gewoon nog een leuk filmpje:

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Binnenkort meer up-dates van de Rapley/Kleintjesmethode!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

2 reacties op 5 maanden Rapley & consultatiebureau

 1. Hoi Bianca,
  Ik heb je site gevonden, leuke verhalen schrijf je, knap dat je het ook vol houd om te blijven schrijven. Ik reageer even op dit berichtje en wie weet reageer ik nog wel vaker.

  Zoals je weet geef ik ook al lang borstvoeding en zijn wij in het begin ook begonnen met het introduceren van vast voedsel door middel van de Rapley methode.
  Leuk dat ze bij jou bij het consultatiebureau zo pro borstvoeding en Rapley zijn, bij mij was dat ook zo, ik had zelfs een keer de verpleegkundige op huisbezoek die enthousiast mee keek hoe we à la Rapley gingen eten.
  Ik lees dat Mikki 2 tot 3 boterhammen op een dag eet, best knap zeg. Wat is de reden dat je geen korstjes bij het brood geeft? Wij zijn destijds juist met korstjes begonnen, later natuurlijk meer brood, waarbij de ene keer de korstjes opgegeten werden en de andere keer niet. Door de korstjes er bij te geven kon ze die ook ontdekken en zelf beslissen wanneer ze er iets van at en wanneer niet en nu eet ze al lang gewoon boterhammen met korstjes, ze weet niet beter.
  Ik las dat je wilde oefenen met uit een beker drinken, mijn vriend heeft bij ons het meeste oefenwerk daarmee gedaan. Vooral in bad heeft hij veel geoefend, dat is mooi makkelijk want in bad kun je veel knoeien zonder dat ook maar iemand er last van heeft. Verder hebben wij al snel geoefend met een rietjesbeker, een fles heeft ze nooit uit leren drinken, een antilekbeker was nog te zwaar en toen kwamen wij er op dat dit het beste was om aan te leren. Ik weet niet meer met welke leeftijd dit exact was, maar sindsdien lange tijd alleen een beker met water extra gehad. Ranja en andere zoetigheden zijn immers echt niet nodig.
  Leuk hè dat ze zo genieten van het eten?! Bij ons waren de oma’s en vooral de opa’s in het begin erg ongerust over hoe het eten ging, bang dat Mirthe zich zou verslikken. Al snel waren ze juist erg enthousiast.
  Wat ik ook altijd grappig vond is dat je lijstjes hebt met hoeveel je kind minimaal moet eten, ik had werkelijk nooit een idee hoeveel Mirthe at, wat ik wel wist is dat het genoeg was. Want 1 van de voordelen van Rapley is immers dat je kind zelf bepaald hoeveel het nodig heeft en het is dus altijd goed zoals het is.

  • Dag Anouk,

   Wat een goede tip, drinken in bad. Ga ik ook proberen! Ik ben ook van plan water en thee te geven, op den duur mag ze ook wel appelsap ofzo maar gewoon af en toe, en niet als standaard. Hebben ze idd helemaal niet nodig, steeds zoet drinken.

   Ik ben trouwens ook helemaal niet van de lijstjes, ik laat heel erg los hoeveel en wat ze eet. Ik heb gewoon standaard gezonde dingen die ik geef en probeer natuurlijk te variëren. En ik probeer 3 tot 4 eetmomenten te creeëren, maar als ze niet wil eten maakt mij dat niks uit. Ze geeft inderdaad zelf aan hoeveel ze wil eten 🙂 Ik heb zelf ook wel eens geen zin, dat hebben kinderen ook.

   Mikki wilde op een gegeven moment echt geen korstjes, die smeet ze direct weg. En zachte stukjes gingen er direct in. Dus ik ga over een tijd wel weer korstjes aanbieden, maar nu nog niet.

   Groetjes Bianca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.