rhodos 2_verkleind
Zie jij Mikki’s eerste tandjes?

10 maanden
Met 6 maanden zijn we onze dochter gaan bijvoeden volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mijn dochter Mikki is nu 10 maanden, dus we zijn 4 maanden bezig. In de vierde maand zijn we op vakantie geweest, dan moet je natuurlijk goed bedenken wat je je kind dan te eten geeft. Tijd dus voor een update! Met natuurlijk leuke filmpjes waarop je ziet dat Mikki zelfstandig eet.

Verschil tussen nu en een maand geleden
In mijn vorige artikel 3 maanden Rapley/Kleintjesmethode: eet Mikki nu echt? schreef ik dat Mikki vooral de laatste weken stappen zette met zelfstandig eten. Wat is nu het verschil met een maand geleden? Eigenlijk dat Mikki nog beter is gaan eten. Daarnaast is ze echt gaan kauwen. Misschien komt dit ook wel omdat ze twee tandjes heeft gekregen. Een tijd geleden was het vooral in de mond stoppen, met de tong/het tandvlees het voedsel een beetje kapot maken en dan slikken. Nu zie je haar echt kauwen. Ook het kokhalsen doet ze erg goed: als ze het voedsel niet weg krijgt kokt ze en spuugt ze netjes het eten eruit. Ze moet daarna ook altijd lachen, alsof ze trots is 🙂

Koetje en cavia
Het andere verschil met een maand geleden is dat ze voedsel dat ze echt heel lekker vindt (zoals aardbei en watermeloen) helemaal in haar mond propt, het liefst zoveel mogelijk. Daarna gaat ze als een koe rustig zitten malen….of als een cavia het eten in haar wangzak laten zitten voor later…

Handige eettips voor op vakantie
We zijn op vakantie geweest, naar Rhodos. (Griekenland). Hierbij handige eettips voor op vakantie als je de Rapley/Kleintjesmethode doet of wil gaan toepassen:

 • Ontbijt: doe als ontbijt roerei en vers fruit wat lokaal goed te krijgen is. In veel warme landen, zoals Griekenland, is watermeloen veel te krijgen. Je kind heeft dan
  rhodos 3_verkleind
  Elke ochtend uitgebreid ontbijten

  direct eiwitten (roerei) en vitamine C binnen. Als Mikki zin had kreeg ze van ons ook een stukje croissant of brood, maar meestal had ze al genoeg gehad. Overigens is watermeloen super gezond, want het zit naast vitamine C ook bomvol met ijzer, kalium, lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen (bron: Gezondheidsnet). Overigens eten wij al maanden watermeloen, bij de Aldi is dit goed verkrijgbaar tegen een leuke prijs.

 • Lunch/tussendoortjes: tussen de middag gaf ik Griekse yoghurt. Deze yoghurt
  20150914_135602
  Zelf het lepeltje pakken!

  bevat goede vetten, calcium en eiwit. Griekse yoghurt kan natuurlijk niet echt met de handjes worden gegeten, dus dit voerde ik, maar daarbij stimuleerde ik haar om het lepeltje over te pakken. Daarnaast had ik standaard een droog broodje en een banaan in mijn tas, zodat ik dit elk gewenst moment kon geven. Onderaan dit artikel een filmpje waarop je ziet dat ze het lepeltje zelf pakt.

 • Avondeten (uiteten/afhaal): wij bestelden altijd brood met tzatziki, in elk land kun je brood met een sausje krijgen, dus dit kun je al geven aan je kind. Mikki is dol op tzatziki, maar je kunt natuurlijk ook een droog stukje brood geven. Voor de zekerheid had ik dan ook nog een droog broodje in de tas, want soms krijg je bijvoorbeeld pitabrood of ander brood wat ze moeilijk weg krijgen. Daarnaast bestelden we standaard een salade waarin veel groenten zit, hiervan kan je kind ook mee-eten. Daarnaast kan je kind natuurlijk mee-eten van jouw bord, dat deden wij ook, zoals vlees, vis, rijst en groenten. En anders kun je altijd vragen of van een gerecht een miniversie kan worden gemaakt. Vraag natuurlijk altijd of ze een kinderstoel hebben en neem een slab mee!
 • Geef onbeperkt de borst: je kind krijgt dan naast de vaste voeding voldoende voedingsstoffen binnen én krijgt voldoende vocht binnen. Ik gaf voordat we uiteten gingen altijd de borst, dan hoefde dit niet meer in het restaurant (op zich doe ik dat ook wel soms, maar deze vakantie was dat niet nodig). Ik gaf geen andere drinken, met de Rapleymethode/Kleintjesmethode wordt aangeraden om naast de borstvoeding het eerste jaar geen ander drinken aan te bieden.
 • Huur een appartement/huisje en geen hotel: je kunt dan zelf bepalen wat je kookt/maakt en wanneer. Je bent dan niet afhankelijk van de ontbijttijden en het voedsel dat ze aanbieden.

Andere tips

 • Snij de korstjes van het brood af: bij het brood merkte ik dat ze de korstjes niet goed weg krijgt. Bij de Rapley/Kleintjesmethode begin je met het geven van een droge broodkorst. Dat was ik blijven doen, maar dan met een stuk brood eraan en er wat opgesmeerd. Maar ze ging er steeds meer mee smijten. Op een dag zag ik haar moeite hebben met de broodkorst en ik dacht….ze wil gewoon zachte stukjes brood! Sinds een paar weken geef ik dat haar en nu eet ze een hele boterham per keer!
 • Geef niet alles in 1 keer (zoals allemaal stukjes brood) maar leg steeds een stukje brood (of iets anders) op het blad van de kinderstoel of op het bordje. Als je alles in 1 keer geeft gaan ze eerder smijten (Mikki in ieder geval wel). Als je steeds 1 stukje geeft stoppen ze dat in de mond. Geef het volgende stukje niet eerder voordat het voedsel is weggeslikt. Bij Mikki merk ik dat ze direct gaat smijten als ze iets in de mond heeft en iets in haar hand heeft.
 • De ene dag eet je kind goed, de andere dag weinig/bijna niks: de borstvoeding blijft de hoofdvoeding, dus als je kind een dag of meer minder tot weinig eet, dan geeft dit niet. Het komt vanzelf weer goed!
 • Smijtwerk: dat blijft Mikki doen en ik hoor het van meer moeders. Het is een lange fase zullen we maar zeggen 😉 Ik heb altijd een schone plastic plaat onder haar kinderstoel, een opengeknipte vuilniszak kan natuurlijk ook. Ik pak het voedsel dat ze gooit gewoon weer op zonder iets te zeggen en leg het daarna weer op haar blad/bordje. Behalve als het eten natuurlijk echt vuil is, dan pak ik een nieuw stukje. Geef zo min mogelijk aandacht aan het smijtwerk, want dat is aandacht en aandacht is leuk (lees weer smijten!). Mikki smijt standaard het eerste stukje op de grond.

Filmpjes
Hieronder twee filmpjes die op onze vakantie zijn gemaakt:

Meer weten?
Meer weten over de Rapley-methode/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Binnenkort meer up-dates van de Rapley/Kleintjesmethode!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

2 reacties op 4 maanden Rapley/Kleintjesmethode: up-date

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.