Waar blijft mijn glas melk?
Waar blijft mijn glas melk?

Finito, basta, klaar!
Schreef ik op 4 september in Zwanger & borstvoeding geven: kan dat?  vol trots dat Mikki nog steeds drinkt terwijl ik zwanger ben, nu heb ik nieuws: ze is gestopt! Ik had graag de WHO-norm van 24 maanden willen aantikken, maar ik volg mijn dochter natuurlijk. Eerst dacht ik nog dat het een fase was, ze wil wel vaker een dagje niet drinken, maar nu na 2 weken moet ik het toegeven: ze wil niet meer! Na 21,5 maand (rond ik mooi af na 22 maanden haha) is het finito, basta, klaar, finished, fertig! Ik geef geen borstvoeding meer!

Minder melk
Als je zwanger bent kan je melkproductie teruglopen, oftewel je kunt minder melk in je borsten hebben (hoeft niet overigens). Daarnaast gaat je melk vaak wat zouter smaken (dit komt omdat het geconcentreerder is), dit vinden veel baby’s niet lekker. Ongeveer 2/3 van de kinderen stopt met drinken bij de moeder als ze zwanger is. De eerste maanden dat ik zwanger was dronk Mikki gretig. Het leek of ze de zoute smaak wel kon waarderen, ze is immers ook dol op hartige hapjes, zoals olijven, kaas en kip. Maar de afgelopen weken merkte ik al dat ze soms maar een paar slokjes nam en dan afhaakte….alsof er niks kwam. Ik vermoed dat ik geen melk meer heb of in ieder geval dat het haar te lang duurt voordat de melk toeschiet. De afgelopen weken heeft ze wel twee keer nog even ‘gesabbeld’ aan mijn borst. Gewoon even checken of dat mag van mama 😉 Natuurlijk mag dat van mij!

Lekker drinken uit een normale beker!
Lekker drinken uit een normale beker!

Melk uit een glas
Achteraf gezien is het stoppen aan de borst heel geleidelijk en natuurlijk gegaan. Ik merkte dat Mikki erg graag uit mijn glas dronk in plaats van haar rietjesbeker. Ik heb voor haar dus leuke normale plastic bekers gekocht waarin ze water en melk krijgt. Dit had ze binnen 2 dagen onder de knie! Ze loopt zelfs rond met een gewone beker, ze morst zelden. Ik heb twee doorzichtige bekers met Nijntje erop gekocht, deze vindt Mikki het leukst omdat ze dan goed ziet wat er in het glas zit (water of melk). Daarnaast heb ik gekleurde bekers van de Ikea gekocht, want het is altijd handig om veel bekers in huis te hebben. Mikki is nu zo dol op koemelk dat ze gaat juichen als ik met een glas melk kom aanzetten. Gisteren heeft ze bijvoorbeeld 3 glazen melk gedronken! Mijn melkmonstertje! Ook is ze dol op water. Mikki drinkt dus bijna niet meer uit een rietjesbeker. Ik neem de rietjesbeker alleen nog mee als we ergens naar toe gaan (altijd handig voor onderweg) of als we samen in mijn bed tv kijken (1 of 2 Sesamstraatjes kijken voor het slapengaan 🙂 ) Oftewel, mijn borst heeft nu plaats gemaakt voor een normale beker. Hartstikke goed natuurlijk!

Toch weer melk?
Als de zwangerschap richting het derde trimester gaat zal de melkproductie langzaamaan weer op gang komen. Hoeveel melk er dan is, verschilt per moeder (bron: la leche legue). Mocht dit bij mij het geval zijn en Mikki wil dan weer bij me drinken, dan mag dat. Ik sta voor alles open. Maar alleen als ze zelf initiatief neemt. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ze dan zo verzot is aan haar beker (met koemelk) dat ze dan geen interesse meer toont. Ook als mijn nieuwe baby (ik ben uitgerekend op 13-03-2017) bij mij aan de borst gaat en Mikki wil daarna ook een slokje: waarom niet. Ik ben de moeilijkste niet. Ik zie dan wel hoe dat allemaal gaat.

Toch wel handig
Mikki dronk de laatste maanden vooral de ochtenden en avonden als ze net wakker was/naar bed ging. Soms een keer tussendoor. Het is nu wel handig dat ik daar geen rekening meer mee hoeft te houden. De vrijdagochtend werkt mijn man thuis en dan kan ik dus, als ik eerder wil beginnen met werken, gewoon het huis uit als Mikki nog slaapt. Als Mikki dan wakker wordt ontbijt mijn man met Mikki en hoeft ze niet eerst een borst. Oftewel: ik ‘geniet’ er de komende maanden nog maar even van, voordat de nieuwe baby er is!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

2 reacties op 22 maanden borstvoeding: het is voorbij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.