Mikki 20 maanden, voeden bij mijn schoonouders

Mijn dochter Mikki is 20 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Ik heb nog nooit rare blikken of opmerkingen gekregen, maar ik merk wel dat mensen het apart of euhh…bijzonder vinden. Ik had van tevoren natuurlijk ook niet gedacht dat het zo zou lopen. Maar inmiddels weet ik alles over borstvoeding, ik volg een opleiding bij Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) en ik hoop dat Mikki en ik nu wel de twee jaar aantikken van de WHO-norm. In dit artikel leg ik uit waarom het goed is om lang te voeden & hoe ik er mee om ga in het openbaar.

Waarom is het nog steeds leuk?
Zoals ik al zei had ik van tevoren helemaal niet gedacht dat ik zolang zou voeden. Ik was zo’n gansje die zei: ‘Ik hoop een half jaar.’ Dat was echt NERGENS op gebaseerd. Misschien omdat het in Nederland toch een beetje raar is als je langer voed dan een half jaar? Vaak wordt dan wel gevraagd: ‘En? Ben je al aan het afbouwen?’. Anyway, al voedende ging ik me steeds meer verdiepen in de voordelen van lang voeden. En het gaat zo goed, waarom zou ik er dan niet mee doorgaan? Daarnaast is het echt niet zo dat je er super lang mee bezig bent. Het gaat steeds sneller en Mikki en ik hebben meestal de grootste lol.

Waarom is het goed om lang te voeden
Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven (dus geen bijvoeding) en daarna andere voeding te introduceren terwijl de borstvoeding wordt voortgezet tot een leeftijd van twee jaar of ouder. Ik ben ook met een half jaar gaan bijvoeden, volgens de Rapleymethode. Exclusief borstvoeding & langvoeden hebben de volgende voordelen (bron: borstvoeding.com):

 • Kinderen die lang borstvoeding hebben gekregen, blijken op latere leeftijd veel gezondheidsvoordelen te hebben. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die voldoende lang borstvoeding krijgen minder kans hebben op aandoeningen als atopisch eczeem, allergie en acute middenoorontsteking.
 • Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding ook beschermt tegen voedselovergevoeligheid, overgevoeligheid voor gluten (coeliakie), allerlei infecties en ontstekingen waaronder diarree, hersenvlies- en blindedarmontsteking en luchtweg- en urineweginfecties, wiegendood, auto-immuunziekten en jeugddiabetes.
 • Er zijn ook studies die aantonen dat baby’s later minder kans hebben op overgewicht en moeders minder kans op borstkanker/baarmoederhalskanker indien baby’s uitsluitend borstvoeding krijgen tot 6 maanden.
 • Een studie uit China heeft aangetoond dat een vrouw die 24 maanden van haar leven borstvoeding geeft, de helft minder kans op borstkanker heeft dan een vrouw die geen borstvoeding heeft gegeven. De beschermende werking loopt op tot 75% voor die moeders die in totaal 109 maanden borstvoeding geven. Dit bleek te gelden voor typen borstkanker die zowel voor als na de menopauze voorkomen
 • Wanneer de baby ouder wordt, verandert de samenstelling van de borstvoeding: er komen meer afweerstoffen in je melk die je peuter beschermen tegen allerlei bacteriën die hij binnen krijgt als hij op ontdekkingstocht gaat. (bron: la lache legue)
Mikki 5 maanden
Mikki 5 maanden

Hoe voed ik in het openbaar?
In mijn laatste artikel 17 maanden & borstvoeding schreef ik al dat ik Mikki nooit meer voed in een restaurant/op een terrasje/in de stad. Dit omdat ze dat niet meer wil: ze eet liever lekkere hapjes en ze is veel te druk met de andere gasten 🙂 Wel voed ik nog bij vrienden of familie. Meestal is dat dan drie slokken en dan is ze wel klaar. Op een verjaardag zonder ik me dan even af, even een momentje voor onszelf. Mikki drinkt nu nog gemiddeld 2 tot 3 keer per dag. De avond en ochtend gaat ze er echt even voor zitten. Soms wil ze dus nog overdag. Twee weken geleden had ze een paar weken echt last van haar tanden en kiezen. Toen dronk ze een paar weken weer 5 tot 6 keer per dag!

Kolven
Ik ben wel gestopt met kolven op mijn werk (jaja, eindelijk 🙂 ) pas toen Mikki 19 maanden was! (een maand geleden dus LOL). De kolfopbrengst werd steeds minder (dit heeft te maken dat je borsten met de kolf na een tijd minder goed te ‘foppen’ zijn). Mikki krijgt nu op de dagen dat ik een hele dag werk (ik werk 2,5 dag per week) koemelk en kwark in plaats van een flesje moedermelk. Vind ze ook heerlijk! Maar zodra ze me ziet wil ze de borst. Soms gaat ze huilen van plezier, zo lief is dat!

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)
Ik ben in opleiding als contactpersoon bij Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). De VBN is een vrijwilligersorganisatie en geeft informatie aan moeders, vaders, professionals en belangstellenden over borstvoeding. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je terecht bij de VBN. Ik doe dit vrijwillig, naast mijn baan als adviseur economie. Omdat ik nog in opleiding ben geef ik moeders geen informatie als contactpersoon namens de VBN. In 2017 hoop ik de opleiding af te ronden. De VBN heeft ook een leuke gesloten Facebookgroep waar je met al je vragen terecht kunt: Facebookgroep VBN.

Meer weten?
Lees dan mijn andere artikelen over borstvoeding:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

Je kunt me ook volgen op Facebook en Instagram. Heb vragen of wil je mij gewoon een mail sturen: bianca@dotjes.net

2 reacties op 20 maanden borstvoeding: waarom het nog steeds leuk is!

 1. He Bianca!
  Zo herkenbaar he! Haha weet je nog toen ik zei dat ik lang door wilde gaan, hoe de reacties toen waren? Als Erva mij zoet dan gilt ze van plezier en blijdschap!
  Dat is echt super gaaf om te zien.
  Ik geniet nog steeds volop van ons borstvoedingmomentje ?

  Groetjes Sevtap!

  • Hoi Sevtap! Haha ja weet ik nog. Wij gaan gewoon door zolang Mikki dat wil. Heerlijk dat jij en Erva er ook zo van genieten :-*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.