Bijvoeden met vast voedsel

Bah wortel!

Sinds twee weken voeden wij onze dochter Mikki bij met vast voedsel. Dit doen wij volgens de Rapley-methode/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Wij zijn nu 2 weken bezig, tijd voor een up-date! Uiteraard heb ik ook een filmpje toegevoegd.

rapley_kommer verkleind
Komkommer gaat er wel in

Waarmee zijn we begonnen?
Wij zijn begonnen met broccoli en een broodkorst. We stomen de groenten. Nou is het wel een kunst om te bepalen wanneer de groenten hapklaar zijn: het mag niet te hard zijn (probeer jij maar

eens zonder tanden broccoli te eten). Het mag echter ook niet te zacht zijn, want dan kunnen ze het niet goed vastpakken en wordt het meteen helemaal tot moes geknepen. Wij hebben de broccoli 20 minuten gestoomd. Je kunt groenten natuurlijk ook koken, de kooktijd moet je dan verkorten.We hebben Mikki een stronkje broccoli iets groter dan haar knuistje aangeboden. Nou, dit vond Mikki heel interessant! Ze heeft er mee gespeeld. Lekker de hele kinderstoel onder de broccoli gesmeerd. Dezelfde dag hebben wij ook een broodkorst gegeven (fijn volkorenbrood). Hiermee heeft ze ook alleen gespeeld. ’s Avonds gingen we naar een barbecue. We hebben haar toen een rauw schijfje komkommer gegeven. Dit bleek een succes! Mikki heeft er heftig aan gezogen en gelikt.

De tweede dag hebben we weer broccoli aangeboden. Toen zijn er welgeteld 3 korreltjes naar binnen gegaan ? . ’s Avonds in een restaurant heb ik een broodkorst aangeboden terwijl ze bij mij op schoot zat. Ze heeft toen echt wat kleine stukjes gegeten.

Dag 3: en 4 wortel en banaan
’s Middags gaf ik Mikki een halve banaan. Ik gaf hem met schil, zodat ze een goede grip had. De schillen knip je weg, anders gaat ze daar aan knabbelen. De banaan vond ze heerlijk! Ik merkte ook dat een banaan makkelijk kauwt voor een baby. Er zijn natuurlijk maar een paar ieniemienie muizenhapjes genomen, maar dit ziet er veelbelovend uit!

’s Avonds gaven we haar een stukje wortel. Ik had het 18 minuten gestoomd, het bleek iets te hard. Mikki nam een hapje en keek toen heel verbaasd. Ze begon vervolgens een beetje te jammeren, want ze wist niet wat ze met dat stukje in de mond moest. Uiteindelijk heeft ze het eruit gespuugd, super goed van haar! Uiteraard heeft ze de kinderstoel ook mooi oranje gemaakt. Op dag 4 gaven we weer wortel en banaan, het banaantje werd gegeven door de oppas. Ze heeft daar ook een paar kleine hapjes van genomen. Van de wortel heeft Mikki ook 1 klein hapje genomen en doorgeslikt. En de kinderstoel lekker onder gesmeerd.

Dag 5: appel en tomaat
’s Middags gaf ik Mikki stukjes gestoomde appel. Ik stoom de appel 6 minuten. De schil laat ik erop zitten voor een goede grip. Ze heeft er alleen mee gespeeld. ’s Avonds gaven we schijfjes tomaat. Ze heeft er een beetje aan gezogen en vooral de kinderstoel lekker onder gesmeerd.

Dag 6: banaan en broccoli
De banaan kreeg ze bij de oppas, het was weer een groot succes. Broccoli vind ze nog steeds maar ‘Mweh’.

Dag 7: Broodkorst, avocado en wortel
’s Ochtends heeft ze aan een broodkorst gesabbeld. ’s Middags gaven we avocado. We gaven eerst een schijfje zonder schil. Slecht idee, dit werd meteen tot moes geknepen en over de kinderstoel gesmeerd ? Vervolgens gaven we een stukje met een halve schil erop. Dit werkte wel beter, maar uiteindelijk is alles van de avocado op de kinderstoel beland, lekker breed uitgesmeerd, een ware kunstenares is Mikki!

’s Avonds heeft ze bij opa en oma een stukje wortel gegeten. Ze was weer heel verbaasd, maar heeft het uiteindelijk doorgeslikt.

Dag 8 en 9: Broodkorst, komkommer, tomaat, brood, watermeloen en peer
’s Middags gaf ik Mikki een stukje peer. De schil laat ik erop zitten voor een goede grip. Oh en peer vond ze lekker!!!! Ze heeft er echt een paar kleine hapjes van genomen. Het is wel belangrijk dat je een rijpe peer geeft, zodat het lekker zacht is.

Het was een zwoel lenteweekend, we hadden weer een barbecue en we gingen uiteten. Mikki heeft op schoot gesmikkeld van komkommer, tomaat, brood en watermeloen. Ze was vooral aan het likken en zuigen aan de komkommer, tomaat en watermeloen. Van het brood een paar kruimeltjes.

Dag 10: peer en schijfjes tomaat
De peer is echt een favoriet bij Mikki, ze nam weer een paar kleine hapjes. Aan de tomaat heeft ze lekker gezogen en de kinderstoel er mee onder gesmeerd.

Dag 11: Broodkorst, banaan en boontjes
Bij de oppas heeft Mikki een paar hapjes banaan en een hapje brood genomen. ’s Avonds had ik boontjes gestoomd, 18 minuten. Dit vond Mikki maar niks: ze heeft geen enkel boontje in de mond gestopt. Wel heeft ze boontje voor boontje uit elkaar getrokken en tegen de boontjes ‘gepraat’ ?

Lekker smeren met perzik
Lekker smeren met perzik

Dag 12: perzik en paprika
De perzik vond ze nogal….apart. Ze heeft 2 minuscule hapjes in de mond gehad, echt heel klein. Vervolgens besloot ze dat de kinderstoel vooral onder perzik gesmeerd moest worden.

De paprika was bij nader inzien iets te hard, ik had het 18 minuten gestoomd, de volgende keer doe ik het 22 minuten. Mikki heeft geen hap genomen maar ook de kinderstoel niet onder gesmeerd: ze heeft steeds tegen de paprika zitten ‘praten’.

Dag 12 en 13: banaan, bloemkool en mango
Banaan blijkt makkelijk voor de oppas, dus weer een banaan mee. Ze heeft een klein hapje genomen. De bloemkool vond ze echt lekker, een paar kleine hapjes en voor de rest de kinderstoel onder gesmeerd.

De volgende dag kreeg ze mango….dat vond ze ook bijzonder. Ze heeft 1 hapje genomen. En de kinderstoel lekker onder de mango gesmeerd. ’s Avonds kreeg ze weer bloemkool, daarvan heeft ze weer ieniemienie hapjes gesmikkeld.

Conclusie

 • In het begin is het vooral ontdekken: er komt nog weinig binnen (lees: korrels). Dit geeft ook niet, want eten is meer dan alles opeten: het is voelen, zien, ruiken etc. Ik geef daarom ook nog borstvoeding: hieraan heeft een baby tot een jaar genoeg, vast voedsel is echt nog bijvoeding (overigens is uit onderzoek gebleken dat maar een enkele baby direct eet, de meeste doen zoals Mikki eerst de boel ontdekken)
 • We zien bij Mikki ook met de dag de coördinatie verbeteren: ze pakt steeds sneller en steviger het voedsel vast en weet het steeds beter naar haar mond te brengen.
 • Kokhalsreflex: Mikki heeft een paar keer gekokt (kokhalzen). Het ziet er eng uit, maar je ziet ook dat ze heel goed in staat is om het zelf op te lossen. Mikki was steeds ook erg blij als ze het had opgelost, erg leuk om te zien!
 • Je kunt rapley heel goed buiten de deur doen: we zijn 2 keer op een barbecue geweest en 2 keer in een restaurant. Ik neem dan gewoon brood mee en vraag om een komkommer of tomaat. Na een tijd kan je kind natuurlijk meer dingen echt eten en elk restaurant heeft groenten (en vlees of vis)
 • Je geeft eerst borstvoeding (of kunstvoeding), dan vast voedsel. Hierdoor zijn ze niet te hongerig en kunnen ze het vaste voedsel goed ontdekken. Als ze 10 maanden zijn draai je het om.
 • Je kind moet goed uitgerust zijn: als ze moe zijn hebben ze geen geduld om te eten.
 • Slabben zijn echt nodig! Ik had mouwslabben van SillyBillyz gekocht maar die blijken Mikki nog veel te groot: ze kon door de mouwen bijna niet bewegen. We hebben dus maar normale slabben omgedaan en als ze kleren met lange mouwen aan had de mouwen opgestroopt (anders zitten die direct onder de smurrie)
 • Samen eten is echt belangrijk: we merken dat Mikki helemaal enthousiast wordt als we haar in de kinderstoel zetten en zelf ook gaan eten. Ze lacht dan steeds, trekt gekke bekken en je ziet haar genieten.
 • Goed rechtop zitten is ook belangrijk. Je moet vast voedsel niet in een wipstoeltje geven.

Meer weten?
Meer weten over de Rapley-methode/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Binnenkort meer up-dates van de Rapley/Kleintjesmethode!

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

 

4 reacties op 2 weken Rapley/Kleintjesmethode: hoe gaat het?

  • Hoi, ik weet ook niet hoelang het bestaat hoor. Volgens mij is het nog best recent. Ik zal het eens uitzoeken 😉

 1. Wat een leuk stukje over Rapley én Mikki ! Lekker duidelijk ook. Mijn dochtertje vind tomaat, komkommer, appel, banaan, meloen, avocado, brood ook erg lekker.
  Broccoli, wortel vond ze maar niks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.