Het gebaar voor klaar
Het gebaar voor klaar

Mikki is een Rapley-dreumes
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mikki is nu 14 maanden, geen baby meer maar een dreumes. Oftewel: we zijn alweer 8 maanden bezig met deze eetmethode. Tijd voor een up-date!

Klaar!
Mikki kan sinds een paar weken heel goed aangeven dat ze klaar is met eten. Vaak gaat ze dan smijten met het eten, maar ze gebaart nu ook vaak dat ze klaar is. Ze roept dan ook luidkeels ‘Klaar, klaar!!!’ Ook als ze nog geen klaar heeft gezegd/gebaart maar wij vragen ‘Ben je klaar?’, dan zegt ze ‘Ja, klaar!’ Super handig!

rapley 14 mnd 1 (1)
Knuffelen met de beker i.p.v. smijten

Picky! Smijten met wat ‘vies’ is
Mikki smijt deze maand veel, meestal met het avondeten. Onze hond zit vaak onder het eten 🙂 Ook de drinkbeker wordt vaak met luid kabaal door de lucht gegooid. Mikki doet het vooral met eten wat ze maar ‘zo zo’ vindt of niet lekker. Ik probeer het eerst te negeren, gaat ze enorm smijten (lees, het eten vliegt hier door de lucht), dan haal ik haar kleefbordje weg en geef ik haar steeds 1 stukje op haar tafelblad. Meestal gaat dit wel goed, natuurlijk blijft ze af en toe nog wel smijten. Als ze blijft gooien met eten ga ik er vanuit dat ze klaar is, ook als ze weinig heeft gehad. ‘Ben je klaar met eten?’ vraag ik dan. ‘Ja!’of ‘Klaar!’ hoor ik dan 😉

Hele gesprekken voeren
Vaak vraag ik ook of ze iets te eten wil.’Wil je een banaan?’ Nee. ‘Wil je kwark’ ‘Ja!’ En echt waar, meestal klopt het ook nog! Met mijn kleine dreumes kan ik gesprekken voeren, zo leuk!

Delen is fijn
Dit doet Mikki eigenlijk al maanden: al haar eten willen delen. Met ons, met de hond, gezellig toch? Je ziet haar genieten van het gezamenlijk eten van een maaltijd. We eten meestal ’s middags rond 15.30 uur fruit. Ik pak dan 2 of 3 soorten die we dan met z’n tweeën opeten. Natuurlijk valt die peer of banaan dan wel een paar keer op de grond, maar met een schone plastic plaat eronder is dat helemaal niet erg. Je moet gewoon niet zo moeilijk denken 😉

rapley 14 mnd 1 (2)
Oefenen met een lepel!

Overgang naar eten met een lepeltje
Mikki eet nog steeds met de handjes, sinds twee weken geef ik haar een lepeltje bij kwark of soep. Ik heb hiervoor een speciaal kort, dik plastic kinderlepeltje die makkelijk in haar handje ligt. Dit lepeltje is de helft kleiner dan gewone kinderlepels. Ik geef haar dan een paar hapjes met de lepel en vervolgens oefen ik samen met haar hoe je uit een bordje eten schept. Deze stopt ze dan zelf snel in de mond. Ze vindt dit erg leuk en begint dan te kirren van plezier. Uiteraard is het een gesmeer en gaat ze ook met haar handjes in de kwark graaien (en soms daarna door haar haar). We doen dit pas twee weken, binnenkort meer over de de overgang naar het eten met een lepel!

Ander drinken dan water en moedermelk
Mikki krijgt 4 tot 5 keer per dag de borst, als ik werk krijgt ze overdag 2 flesjes gekolfde melk van 80 cc. Daarnaast krijgt ze water bij elke maaltijd. De waterbeker staat altijd klaar op de salontafel, zodat ze deze overdag ook kan pakken. Ik heb een tijd thee geprobeerd, maar dit vindt ze echt niet lekker. Ik wil graag nog thee zonder cafeïne geven, dit zijn vooral kruidenthee’s en rooibosthee en dat vindt Mikki niet te pruimen! Ik ga binnenkort haar witte thee proberen te geven, hierin zit een heel klein beetje cafeïne. Na een tijd wil ik haar wel gewone normale thee geven, maar eerst wil ik nog proberen zonder cafeïne. Ik zit ook te denken aan koemelk bij de lunch bijvoorbeeld, maar hier ben ik nog niet echt over uit omdat ze 4 tot 5 keer per dag de borst krijgt. Ik wil sowieso lang de borst geven.

Tussendoortjes
Als tussendoortje geef ik Mikki fruit, Mikki krijgt nog geen koekjes, soepstengels of liga. Ik ben niet anti-suiker, Mikki smult mee van taart/cake en soms krijgt ze gezoete vla of ijs. Deze zoetigheden eten we wel 2 keer per week 😉 Mikki heeft nu 3 keer chocoladerozijntjes gehad de afgelopen 6 weken. Hier is ze verzot op!

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

4 reacties op 14 maand & Rapley: up-date!

 1. Hoi,
  je geeft aan dat je zit te denken over koe melk te geven bij de lunch, weet niet of je er wat aan hebt om andermans ervaring te lezen, maar dacht post het toch maar kun je altijd kijken wat je er mee doet.
  Bij ons ben ik op een gegeven moment gestopt met kolven, ik wist dat de borstvoeding stabiel zou zijn en eerlijk gezegd was ik wel een keer klaar met kolven. Niet met het geven van borstvoeding, alleen met kolven. Op de momenten dat ik borstvoeding gaf is mijn vriend en de oppas gekolfde borstvoeding blijven geven uit de vriezer voorraad, toen die eenmaal op was hebben ze op de voedingsmomenten koemelk gegeven. Dit kwam dan overeen met de hoeveelheid wat ze normaal aan gekolfde melk zou drinken. Als ik er was dronk ze live bij mij, was ik er niet dan dronk ze gekolfde melk en later koemelk. Zo hielden we de productie in stand en werd het aanbieden van melk ook niet te ingewikkeld voor de omgeving.
  Nog weer later verschoven de drink momenten naar voor het slapen gaan en bij het op staan en is ze volledig koemelk gaan drinken, wanneer die verschuiving heeft plaats gevonden weet ik niet meer precies maar zo doen we het nu nog steeds. Al worden er nu wel eens momenten vergeten en zijn de momentjes zelf nog heel klein.

  • Hoi Anouk,

   Natuurlijk wissel ik graag tips uit hoe een ander het doet 🙂

   Ik ben ook van plan lang borstvoeding te geven. Ik ben het kolven niet zat en wil dit ook blijven doen voor de momenten dat ik aan het werk ben. Het is meer dat ik misschien koemelk voor erbij wil geven naast het water dat ze drinkt. Mikki drinkt nu 4 tot 5 keer per dag bij mij, dit gaat langzaam naar 4 keer. Ik ben zelf dol op koemelk en misschien vindt zij het ook wel lekker. Maar ik denk dat ik toch nog een tijd wacht met koemelk geven. Ligt ook een beetje aan hoelang en hoevaak ze de komende maanden bij me drinkt. Mikki krijgt trouwens wel kaas en griekse yoghurt en soms vla.

   Groetjes Bianca

   • Ik ben benieuwd wat Mikki er dan van vind, Mirthe vond het in het begin helemaal niks. En moest dan ook heel erg wennen. Nu vind ze het wel erg lekker al blijft bij mama drinken op bepaalde momenten toch wel favoriet.
    Hoe langer je er me wacht hoe beter natuurlijk, hoe meer ze bij jou zal blijven drinken.

    • Mikki is dol op Griekse kwark, dus ik denk ze melk misschien ook wel lekker vindt. Ze gaat deze week juist van 5 keer borst naar 4 keer, soms ook 5 hoor. Dus gewoon ff afwachten. Nu is koemelk gewoon nog niet nodig 😉 Thanx voor je tips Anouk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.