Alweer 7 maand bezig
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mikki is nu 13 maanden. Oftewel: we zijn alweer 7 maanden bezig met deze eetmethode. Tijd voor een up-date!

Waar blijft mijn olijf?
Waar blijft mijn olijf?

Olijfmonster
Een maand geleden schreef ik het artikel 1 jaar & Rapley: up-date!  De grootste verandering met een maand geleden is dat Mikki nu echt aanwijst wat ze graag wil eten. ‘Die, die!’ roept ze dan. Ze wijst dan bijvoorbeeld naar een boterham of een mandarijn, of naar haar bekertje water dat ik standaard bij elke maaltijd geef. Ze zegt ook al ‘drinken’, ‘water’ en ‘eten’. Natuurlijk prijs ik haar dan: ‘Wil je water? Lekker drinken? Hier heb je water!’ Ik probeer zo gevarieerd mogelijk allerlei eten aan te bieden. Daarnaast heb ik haar favorieten standaard in huis, zoals mandarijnen, peren, bananen, tomaten, komkommer, Griekse kwark en olijven. Mikki heeft nu echte voorkeuren: zodra ze een olijf ziet wil ze alleen nog maar OLIJVEN. Ze eet er zo 10 achter elkaar. Puur natuur, gedrenkt in olijfolie met knoflook: dat maakt haar niks uit: zolang het maar een olijf is! 🙂 Ik geef ze haar in de lengte doormidden gesneden (grote olijven), bij de kleinere olijven bijt ik ze een beetje open, zodat ze niet meer rond zijn. Reden hiervan is stikkingsgevaar, bij druiven en cherrytomaten moet je dit ook doen bijvoorbeeld, anders zijn het van die ronde gladde ballen.

Netjes eten teruggeven
Een andere nieuwe ontwikkeling is dat Mikki eten/drinken dat ze niet meer wil netjes terug geeft. Nouja….meestal dan 😉 . Natuurlijk smijt ze nog iedere dag, maar echt een stuk minder. Als ze hard begint te smijten haal ik het bordje weg. Na 2 minuten geef ik haar weer eten. Gaat ze weer smijten? Dan probeer ik het nog 1 keer na een paar minuten en anders stoppen we. Blijkbaar heeft ze dan genoeg gehad. Fruit wil ze graag delen, dus dit geeft ze standaard na iedere hap aan mij. Ik neem dan een hap van bijvoorbeeld haar peer en geef het daarna weer aan haar. Zo gezellig! Natuurlijk valt die peer dan wel een paar keer op de grond. Wij hebben een plastic plaat onder de kinderstoel (van de Ikea, zo’n buro ding) en die maak ik regelmatig schoon, dus dat kan best vind ik.

Lekker smeren met Griekse kwark
Lekker smeren met Griekse kwark

Gekruid eten graag!
Nog een andere ontwikkeling: Mikki wil graag gekruid eten. Dus geen smaakloze gebakken aardappeltjes, maar met lekkere kruiden erover. Je moet oppassen met zout bij kleine kinderen, in ieder geval tot een jaar zo min mogelijk. Mikki is nu 1 jaar, dus ik doe soms een beetje zout bij het eten, zoals over de gebakken aardappeltjes. Overigens maak ik zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, hierin zit veel zout en suiker. Daarnaast geef ik biologisch broodbeleg (behalve de kaas). Dus een beetje zout af en toe over het eten vind ik nu wel kunnen. Daarnaast gebruik ik andere kruiden, zoals peper, paprikapoeder, komijnpoeder, kerriepoeder, knoflook, peterselie, bieslook etc.

Minder kokhalzen
Een andere nieuwe ontwikkeling is dat Mikki steeds minder kokhalst. Haar mondmotoriek verbeterd dus echt: ze leert steeds beter te kauwen en te slikken. Natuurlijk kokhalst ze soms nog wel, ze is nog steeds erg trots als ze het zelf oplost 🙂

3e tandje erbij!
Mikki heeft nog niet veel tanden, maar ze heeft haar 3e tand erbij gekregen: haar middelste boventand is erbij. Op zich heb je bij de Rapleymethode geen tanden nodig, want de kaken zijn vlijmscherp bij iedere baby. Maar natuurlijk hartstikke handig zo’n extra tand erbij!

Drinken
Mikki krijgt gemiddeld nog 5 keer de borst per dag. Daarnaast geef ik haar een bekertje water bij iedere maaltijd en het bekertje water staat vaak op de salontafel, zodat ze het kan pakken wanneer ze wil. Ik ben bezig met verschillende soorten thee’s waarin geen cafeïne zit, deze heb ik gekocht bij de biowinkel. Tot nu toe vind Mikki dit niet lekker, dus ik blijf nog even verder zoeken. Voor de rest geef ik sappig fruit.

13 maanden 2
De handjes in de lucht!

Eten buitenshuis en tijdens de feestdagen
We hebben met Mikki tijdens de Kerst twee keer gegourmet en 1 keer een diner gehad. Alle keren heeft ze ruim 2 uur in de kinderstoel gezeten en mee gesmikkeld. Ze vindt samen eten echt heel gezellig en wij ook 🙂 . Ze bleek ook een echte gangmaker: zo wilde ze dat we met z’n allen gingen klappen en ze stak haar armpjes in de lucht en we moesten met z’n allen mee joelen en zwaaien met onze armen. Erg gezellige etentjes hebben we dus gehad met Kerst.

Ik ga regelmatig lunchen met Mikki buitenshuis. Ik bestel dan voor haar een boterham met kaas en neem dan zelf een bekertje water en wat fruit mee. Mikki is vrij smal en past thuis perfect in haar smalle Franse kinderstoel. In restaurants hebben ze vaak grotere kinderstoelen en daarin heeft ze zoveel ruimte dat ze erin gaat staan en eruit wil klimmen. Mijn oplossing: ik prop een handtas achter haar rug. Dan past ze precies en gaat ze lekker mee-eten!

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

2 reacties op 13 maand & Rapley: up-date!

  1. Geweldig! Mijn dochter is ook zo dol op olijven. Mensen trekken d’r een aardige wenkbrauw voor op, maar het is echt zo. Ik ben ook erg enthousiast over de rapley methode. Wij hebben een 2,5 jarige top eter 🙂

    • Leuk om te horen Lori! Ik ben zelf ook gek op olijven en ze zijn nog super gezond ook. Pas geleden liepen we door de AH en daar lagen olijven als snackjes. Mikki heeft er toen 6 achter elkaar weg gekauwd 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.