1 jaar banaan verkleind
Mikki is dol op banaan

Dreumes
Ik geef mijn dochter Mikki eten volgens de Rapley/Kleintjesmethode. Beide methodes komen neer op het bieden van hele stukken eten aan je baby in plaats van gepureerd eten. Je kind eet dan zelfstandig, je voert dus niet. Mikki is nu sinds 1 week 1 jaar, een dreumes! Oftewel: we zijn alweer een half jaar bezig met deze eetmethode. Tijd voor een up-date!

Boterham met kaas is het allerlekkerst!
Mikki eet nu gemiddeld 3 boterhammen met per dag (dan wel zonder korstjes nog). Ik geef als broodbeleg nu vaak kaas, geprakte avocado en jam mer daarbij ongezouten roomboter. Soms appelperenstroop of appelstroop. Sinds kort is ze verzot op abrikozenjam. Maar boterhammen met kaas…..dat is toch wel haar lievelingskostje! Ze wordt zelf boos als ik ’te lang wacht’ met het volgende stukje geven! 😀 Ik geef haar nog zonder korstjes omdat ze nog maar 2 tandjes heeft. Ze krijgt de stugge korstjes nog niet goed weg. Zodra ze 1 of 2 tandjes erbij heeft geef ik haar met korstjes.

Wat eet ze nog meer naast brood?
Daarnaast eet ze gemiddeld 1-2 stukken fruit per dag (bijvoorbeeld 1 mandarijntje, een kwart banaan en een halve peer). Fruit geef ik nu halverwege de middag (meestal peer en/of banaan) en als toetje, ze wil het niet meer bij het ontbijt of lunch (dan wil ze alleen maar boterhammen met kaaaaaas!). Mandarijn eet ze graag na het avondeten, soms ook ’s middags maar meestal niet (dan gaat ze direct smijten). Na het avondeten geef ik nu meestal een mandarijn (gehalveerde partjes) en daarna zo’n 75 gram (anderhalf lepel) Griekse kwark. Griekse kwark geef ik haar het lepeltje, deze stopt ze dan zelf in de mond en geeft ze het netjes terug (soms gooit ze ermee in de lucht). Ze krijgt ook vaak roerei en af en toe bananeneierenpannenkoekjes.

1 jaar peer verkleind
Lol, de hond is ook dol op peer en staat te wachten!

Een hele peer i.p.v in 4 stukken
Mikki’s motoriek gaat echt met sprongen vooruit. Haar pincetgreep (kleine stukjes eten oppakken) is super goed, maar ook het vasthouden van grote stukken gaat haar steeds beter af. Een tijd geleden gaf ik haar peer in 4 stukken. Nu geef ik haar gewoon een hele peer, ik bijt dan zelf een stukje van de bovenkant af. Ze vindt dit zo leuk en wil dan samen met mij de peer delen. We nemen dus elk steeds 1 hapje! De tomaat wil ze juist in gehalveerde partjes in plaats van hele partjes. Die stopt ze dan in 1 keer in de mond. De pincepgreep komt dan goed van pas!

Avondeten
Van het avondeten eet ze heel wisselend. Als ze het heel lekker vindt propt ze echt. Hollandse pot vind ze beduidend minder lekker (stamppot rauwe andijvie vind ze overigens wel heel lekker). Maar ach, Hollandse pot eten we niet zo vaak. Als we het wel eten, dan doe ik haar goed jus over de aardappels, dat vindt ze lekker (deze prak ik dan, want een stuk droge aardappel vindt ze maar niks). Mikki is dol op de volgende groenten: spinazie, andijvie, tomaat, doperwtjes, courgette, komkommer, Chinese kool. Natuurlijk bied ik ook andere groenten aan. Vlees vind ze helemaal jummie. Daarnaast is ze dol op gerechten met rijst en pasta.

Overgang naar ander drinken
Na een jaar mag je ander drinken introduceren met de Rapley/Kleintjesmethode. Ik ben een maand van tevoren op zoek gegaan naar de perfecte beker en met haar gaan oefenen. Allereerst was het een hele zoektocht naar een beker die ze snapt, dit is uiteindelijk een rietjesbeker geworden. Ik doe daar water in, sinds een week snapt ze dit en ze vindt water heel lekker! Ik geef haar nu vaak ’s middags een beetje water en soms wil ze water bij haar brood. Ze drinkt nu een paar slokjes per dag.

1 jaar botje verkleind
Oeps…Mikki doet ook graag Rapley op Lara’s bot!

Hoevaak nog de borst?
Mikki drinkt nog 5 keer de borst, dit is echt wel haar hoofddrinken. Ik merk dat dit langzaam naar 4 keer per dag gaat. Ze drinkt nu nog rond de volgende tijden: 08.00, 10.30, 15.30, 20.00 en 23.30 uur. Ik voed op verzoek, dus natuurlijk zijn dit geen exacte tijden. Die van 15.30 uur wil ze soms niet, omdat ze dan al water drinkt en fruit. Dit is natuurlijk ook goed, het is een natuurlijk proces dat ze minder de borst wil 🙂 Ik wil wel doorgaan tot ze 2 jaar is (of langer), uiteraard moet ze dat zelf ook willen. Gelukkig is ze nog steeds dol op moedermelk!

Nog steeds lekker smijten
Mikki is nog steeds van het smijtwerk, vooral bij het avondeten. Met brood smijt ze eigenlijk nooit meer. Als ze gaat smijten met het avondeten haal ik  soms haar kleefbordje weg en leg steeds 1 stukje op het tafelblad van de kinderstoel. Dan eet ze beter dan uit haar bordje. Dit is per avond wel verschillend, ik bekijk per keer hoe ze met haar bordje omgaat.

Meer weten?
Meer weten over de Rapley/ Kleintjesmethode? Lees dan mijn artikelen:

Wil jij graag mijn blog http://www.dotjes.net volgen? Dat kan! Rechts bovenaan, grijze kolom staat ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’. Als je daar je e-mailadres invult krijg je steeds bericht als ik een nieuw artikel plaats op http://www.dotjes.net. Op je tablet/mobiel is geen kolom, maar moet je helemaal naar beneden scrollen tot je ‘Abonneer je op dit Blog via E-mail’ tegenkomt. Ik stuur geen spam.

2 reacties op 1 jaar & Rapley: up-date!

  1. Super leuke blog weer. Ik heb er veel aan en het geeft me steeds weer kracht en plezier om door te gaan met Rapley! Net 3 weken onderweg en spannend maar ook zooooo leuk! Dank en liefs

    • Wat leuk om te horen Marloes 🙂 Drie weken is echt leuk en het wordt steeds leuker. Uiteindelijk komt het neer op doorzetten, uiteindelijk gaan ze goed eten. Je moet gewoon denken: leren eten is een proces, en daarbij mogen baby’s lekker smeren, gooien en experimenteren. Heel veel plezier & succes! Groetjes Bianca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.